S&P: Romania risca inghetarea sau anularea fondurilor europene

Miercuri, 11 Februarie 2009, ora 17:18
1521 citiri
S&P: Romania risca inghetarea sau anularea fondurilor europene

Romania risca inghetarea sau chiar anularea fondurilor europene pentru domeniile in care reformele post-aderare au fost insuficiente, precum siguranta alimentelor, agricultura sau justitia, mai ales tinand cont de precedentul creat de Bulgaria, avertizeaza Standard & Poor's.

"Desi autoritatile romane au inceput sa pregateasca strategiile care sa trateze aceste probleme, implementarea lor ramane o sursa de ingrijorare, din cauza climatului politic fragmentat, informeaza NewsIn.

Progresul in aceste domenii, dar mai ales privind stoparea coruptiei, depinde in mod crucial de disponibilitatea noului guvern. In caz contrar, inghetarea fondurilor de catre Comisia Europeana si, ulterior, anularea acestora, sunt foarte probabile, mai ales ca Bulgaria a stabilit deja un precedent", arata un raport de evaluare a Romaniei publicat de agentia de rating.

In iulie 2008, Comisia Europeana a inghetat plata fondurilor de preaderare catre Sofia, in valoare de 486 milioane de euro.

"Dupa aderarea Romaniei la UE, Comisia Europeana a evaluat periodic progresul inregistrat in domeniul sigurantei alimentelor, administrarii fondurilor pentru agricultura, reformei in justitie si luptei impotriva coruptiei, cel mai recent in raportul din iulie 2008.

Acesta reflecta progresul in aceste sectoare, dar il considera insuficient", mai noteaza analistii de la S&P.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#Standard Poor s avertizeaza, #Romania fonduri europene, #bulgaria incident fonduri , #stiri economice
Comentarii