Ziare.com

De ce vor fi amanate taierile bugetare asteptate in 2021. Analist: "La salarii si pensii, statul nu are curaj sa-si asume deciziile nepopulare"

de Teodor Serban
Sambata, 08 Mai 2021, ora 04:05

   

De ce vor fi amanate taierile bugetare asteptate in 2021. Analist: "La salarii si pensii, statul nu are curaj sa-si asume deciziile nepopulare"
Programul de convergenta 2021-2024 pe care Guvernul tocmai l-a scos la rampa arata de fapt o lipsa de curaj politic in a lua deciziile nepopulare de care economia Romaniei chiar are nevoie cu disperare anul acesta si in cei viitori, este de parere analistul economic Adrian Negrescu.

Mai mult, acesta considera ca statul de abia daca isi propune o reducere "cu manusi" a cheltuililor de personal, in conditiile in care acestea reprezinta o gaura neagra pentru bugetul Romaniei.

Iar cand vine vorba despre punctul de pensie si majorari de salarii ale bugetarilor, Guvernul a lasat problema in coada de peste in speranta ca in timp se va rezolva de la sine.
"Programul de convergenta confirma, practic, ca reforma statului reprezinta doar o tema de campanie electorala. In 2021, autoritatile continua "politica strutului", asteptand, cu capul in nisip, ca pericolele sa treaca de la sine. Mimeaza in continuare reformele structurale, se fac ca lucreaza, deseneaza proiecte pe hartie, promit multe, dar in esenta nu au facut mai nimic la nivel macro", a declarat pentru Ziare.com, analistul economic Adrian Negrescu.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Potrivit lui, in 2021, cand cu totii speram la reforme, la decizii curajoase de taiere a cheltuielilor desantate cu bani publici (restructurarea companiilor, eliminarea sporurilor aberante, reducerea numarului functionarilor etc.), nimic nu s-a intamplat concret, cel putin pana acum, si suntem aproape de jumatatea anului.

"Iar daca este sa privim la estimarile din programul de convergenta, nici in anii urmatori nu vom avea astfel de "surprize". Intr-un an in care statul este sufocat de factura salariilor si pensiilor, care a ajuns sa acopere aproape in totalitate incasarile fiscale, Guvernul isi propune o reducere infima a cheltuielilor bugetare, de numai un punct procentual fata de anul anterior, la 41,3% in PIB. Nici pe viitor nu vedem masuri ambitioase, in afara de inghetarea pensiilor si a salariilor in sectorul bugetar", a mai spus Negrescu.

Reducerea cheltuielilor, mai "cu manusi""Statul abia isi propune o reducere "cu manusi" a cheltuielilor de personal, foarte mica, de numai 1,4 pp in intervalul 2022-2024, si de numai 0,9 pp a cheltuilelilor cu asistenta sociala. Nici la capitolul venituri, programul de convergenta nu contine tinte ambitioase. Cresterea veniturilor ar urma sa fie de numai 0,2 puncte procentuale in 2021, fata de 2020, la 33,3% din PIB. Iar pana in 2024, veniturile bugetare ar urma sa ajunga abia la 34,3% din PIB", afirma acesta.

Acesta crede ca este o estimare "realista" care dovedeste faptul ca nici macar autoritatile nu au incredere in proiectele de digitalizare administrativa, de reducere a evaziunii fiscale si de crestere a numarului contribuabililor.

Un exemplu elocvent il reprezinta deja celebra platforma e-Facturare, promisa inca de anul trecut, care se afla inca la nivelul de "vom face".

"In esenta, Programul de convergenta nu este nimic altceva decat o confirmare a lipsei de curaj politic, de reforme asumate, intr-o perioada in care Romania are nevoie, mai mult ca oricand, de un nou suflu, de o conducere capabila sa atraga fondurile UE, sa reformeze aparatul public si sa stimuleze relansarea economiei reale", a mai spus Adrian Negrescu.

Statul nu face nimic altceva decat sa se laudePolitica fiscal-bugetara pe anul 2021 si pe termen mediu asigura reducerea graduala a
deficitului bugetar fara sa afecteze perspectivele redresarii economice.

Bugetul aprobat pentru anul 2021 indica o ajustare a deficitului bugetar la 8% din PIB, in scadere cu 1,2 puncte procentuale fata de cel inregistrat in anul anterior.

In intervalul 2021-2024 este estimata o reducere semnificativa a deficitului bugetar de peste 6 puncte procentuale, pana un nivel de sub 3% din PIB pana in 2024, in principal ca urmare a diminuarii cheltuielilor bugetare ca procent in PIB. Ajustarea deficitului structural urmeaza o traiectorie graduala similara, iar pana in anul 2024 se estimeaza o consolidare de aproximativ 4,6 puncte procentuale.

Politica bugetara prudent = lipsa de curaj politicMasurile adoptate in anul 2021 reflecta o politica bugetara prudenta, cu mentinerea
cheltuielilor salariale din sectorul public si a punctului de pensie la nivelul din 2020.
Pentru anul 2021 nu sunt prevazute majorari salariale in sectorul public sau majorari ale punctului de pensie, iar pe termen mediu se are in vedere asigurarea unui nivel sustenabil pentru aceste cheltuieli, dar nu se detaliaza mai departe.

Potrivit legislatiei in vigoare, valoarea punctului de pensie va creste cu rata medie a inflatiei, la care se adauga cel mult 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut. In ceea ce priveste politica de venituri, a fost adoptata o crestere usoara a salariului minim brut pe tara, in timp ce in domeniul asistentei sociale a fost majorata alocatia de stat pentru copii.

In mod specific, masurile din sfera politicii salariale si a asistentei sociale care fundamenteaza planificarea bugetara pentru 2021 sunt urmatoarele:

 • - mentinerea cuantumului brut al salariilor la nivelul acordat pentru luna decembrie 2020;
 • - mentinerea cuantumului sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor, primelor la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2020, in masura in care personalul ocupa aceeasi functie si isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii;
 • - mentinerea cuantumului indemnizatiei de hrana la nivelul stabilit pentru anul 2020;
 • - neacordarea de premii si a indemnizatiei de vacanta prevazuta de Legea-cadru nr.153/2017;
 • - compensarea orelor suplimentare pentru personalul bugetar numai cu timp liber corespunzator;
 • - prelungirea folosirii voucherelor de vacanta emise in anul 2019 si anul 2020 pana la sfarsitul anului 2021 si suspendarea emiterii de vouchere de vacanta pentru anul 2021 de catre autoritatile si institutiile publice;
 • - majorarea salariului minim brut cu 3,1% fata de luna decembrie 2020, la valoarea de 2.300 de lei pe luna, incepand cu cu data de 13 ianuarie 2021;
 • - majorarea cuantumului alocatiei de stat cu 16% fata de valoarea din decembrie 2020, incepand cu ianuarie 2021;
 • - modificarea tarifelor oferite studentilor pentru mijloacele de transport.
 • Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
  Sursa: Ziare.com

  Articol citit de 12579 ori

  Urmareste Ziare.com pe

  Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
  10 comentarii
  Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

  vor fi amanate taierile La salarii si pensii, STATUL nu are curaj sa

  ASUME deciziile nepopulare"
  Poate cineva sa explice cine e STATUL ? Stiu sigur ca nu este PNL-eul .
  Probabil ceva hoti si corupti ce le este frica de a nu mai fi votati la urmatoarele alegeri
  Spun bine ?

   

  cu

  - situatia pensiilor , nemarite nici macar cu rata inflatiei , nu-i problema ! )-:

   

  Treaba e groasa

  Pensiile roanesti sint platite doar din bani imprumutati . Asta te va musca de partea dorsala cind nu te astepti .Banii ec vin din imprumut se termina imediat ce incepe platitul datoriilor .
  Cind iei bani cu imprumut, iti fata *** ; cind sa dai inapoi, iti moare vitelul !

   

  Stim, stim, tot din vina psd

  Ai uitat sa mentionezi ca din vina psd guw Orban Pisi-Citu au imprumutat in 1 ani cat in 5.

  Davai ceas, davai Tez-AUR

  .

  Totuși e corect

  Atat timp cat este vorba de pensiile unde s-a respectat principiul contributivității, acele pensii sunt obținute corect și reprezintă dreptul fundamental al persoanei care a muncit cu adevărat.
  Nu mă refer acum la acele pensii care incalcă flagrant acest principiu, nici la cadourile "speciale". Acelea ar trebui desființate in totalitate. Poate din cauza lor nu pot fi plătite pensiile normale. Așa că dacă are cineva chef de ***ățenie in acest sector ar trebui să inceapă cu retragerea cadourilor politice.
  In nici un caz nu stangeti cureaua de gat la cei mulți ci strangeți cureaua pe burta la cei nemeritat de grași.

  Pensiile:1) bazate pe contributivitate 2) speciale

  Casele de Pensii sa fie: 1)Case de Pensii Bazate pe Contributivitate! 2)Case de Pensii Speciale si de Serviciu (nebazate pe contributivitate!). Trebuie SEPARATE!!! casele de pensii!! Atit timp cit amestecam pensiile, nu se va ajunge la niciun rezultat!!! Cei cu "merite speciale" pot avea: 1)o pensie bazata pe contributivitate, si 2)o pensie speciala NEBAZATA pe contributivitate. Simplu si clar!

  Serios???

  Nu știu de ce tot o dați voi așa pe involuție. Zici că romanii sunt obligați să exporte totul la jumătate de preț in Uniune și de aceea personalul trebuie platit sbolic sau deloc.
  S-au dovedit cat se poate de clar in 2008 că tăierile salariale sunt o idee proasta. De ce? Pentru că ele antrenează alte tăieri acolo unde nu este cazul și astfel puterea de cumpărare a societății civile se duce fix in cap. Pe scurt involuție.
  In loc să ne aliniem Vestului și astfel romanii să nu mai fie "chinejii" Europei cand vine vorba de munci prost plătite, noi ne adancim și mai tare in aceasta mocirla.
  Ce ați spune voi, daca societatea civila ar da din aripi la fel de tare ca sa se alinieze preturile la salariile romanești și la capacitatea reală de cumpărare? Evident că nu v-ar conveni pentru că v-ar arde pe voi la profit și nu pe noi la salarii. Acum ați priceput de ce???

   

  "sa alinieze preturile la salarii"??Cererea&Oferta=PretProdus!

  "sa se alinieze preturile la salariile romanești" Care e legatura dintre preturi si salarii? NICIUNA!! 1)Preturile sunt dictate de cerere si oferta!! 2)Salariile sunt stabilte de patronate si sindicate!! Pensiile sunt stabilte de contributivitate!!

  Este o foarte mare legătură.

  Poți să imi spui matale de ce salariile in UE sunt triple fata de mediul nostru in timp ce preturile sunt la fel, ba chiar mai mici cand vine vorba de produse de stricta necesitate?
  Acum citește soluția statului: diminuăm salariile. In loc să aibă minte și să le crească, forțand astfel multinaționalele sa le crească și ei, iar in final să scăpăm de sărăcie, ăștia in ințelepciunea lor dau liber străinilor să facă profituri uriașe pe carcă romanilor invățați cu o mană de orez drept plata la munca lorm. Ei bine, diminuarea salariilor va duce la instabilitate pe piata muncii, pentru că deh...cine iți vine pe trei paie o lună intraga. Acestea instabilitate se va traduce implicit in creșteri de prețuri. Iaca așa ne afundam noi in *** pană in gat: bani putini și prețuri și mai mari.
  Acu iți e mai clar patroane?


  Platforma pentru solutionarea online a litigiilor