Ziare.com

Salariul mediu net s-a majorat, in septembrie, cu 46 de lei

Marti, 10 Noiembrie 2020, ora 10:09

   

Salariul mediu net s-a majorat, in septembrie, cu 46 de lei
Salariul mediu net a ajuns in Romania la 3.321 lei, in in septembrie, in crestere fata de luna precedenta cu 46 lei (+1,4%). In luna septembrie 2020, castigul salarial mediu nominal brut a fost 5.414 lei, cu 77 lei (+1,4%) mai mare decat in luna august 2020, potrivit INS.

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (7.879 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.753 lei).

In luna septembrie 2020, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a crescut fata de luna precedenta ca urmare a acordarii de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performante deosebite sau pentru "Ziua petrolistului"), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si
alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

2021 vine cu discounturi de pana la 50% la principalele categorii de produse si servicii de care afacerea ta are nevoie. Obtine oferta AICI!

De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net s-au datorat reluarii activitatii anumitor agenti economici, prin continuarea aplicarii masurilor de relaxare, a realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (in functie de contracte/proiecte), precum si a disponibilizarilor de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie din unele activitati economice.

Unde a crescut cel mai mult salariul mediu net in Romania

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

 • * cu 18,8% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, respectiv 18,0% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului;
 • * intre 5,0% si 9,0% in depozitare si activitati auxiliare pentru transporturi, transporturi aeriene, alte activitati extractive, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, fabricarea produselor textile, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor;
 • * intre 3,0% si 5,0% in fabricarea produselor din tutun, activitati auxiliare pentru intermedieri financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii, captarea, tratarea si distributia apei, activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), activitati de productie cinematografica, video si de programe de
 • televiziune, inregistrari audio si activitati de editare muzicala (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe), fabricarea altor mijloace de transport, activitati de posta si de curier, alte activitati industriale n.c.a., activitati de servicii anexe extractiei, industria constructiilor metalice si a produselor din metal (exclusiv masini,
  utilaje si instalatii), fabricarea articolelor de imbracaminte.
 • * intre 2,5% si 3,0% in hoteluri si restaurante, cercetare-dezvoltare, tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor), fabricarea echipamentelor electrice, tranzactii imobiliare.


 • Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea in luna august 2020 de prime ocazionale, drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

  De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (in functie de contracte/proiecte), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie din unele activitati economice.
  Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au inregistrat dupa cum urmeaza:
  * cu 7,1% in extractia minereurilor metalifere;
  * intre 1,5% si 3,0% in fabricarea hartiei si a produselor din hartie, fabricarea bauturilor, telecomunicatii, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), colectarea si epurarea apelor uzate.

  Cine a castigat si cine a pierdut din bani la buget

  In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net comparativ cu luna precedenta in invatamant (+5,2%), ca urmare a reluarii platii unor drepturi salariale ce nu se acorda pe perioada concediilor de odihna, inclusiv a sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice.

  Castigul salarial mediu net a inregistrat o usoara scadere fata de luna precedenta in sanatate si asistenta sociala (-2,1%), respectiv in administratie publica (-1,1%).
  Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

  Sursa: Ziare.com

  Articol citit de 2282 ori

  Urmareste Ziare.com pe

  Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
  1 comentariu
  Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

  s-a majorat pe p-la

  poate la militieni si securisti....in privat se castiga mult mai putin decat anul trecut...

   

  Platforma pentru solutionarea online a litigiilor