Ziare.com

Salariul net din luna martie a crescut fata de luna anterioara, ajungand la 3.547 lei. Care sunt domeniile cele mai bine platite

de Iulian Birzoi
Joi, 13 Mai 2021, ora 10:10

   

Salariul net din luna martie a crescut fata de luna anterioara, ajungand la 3.547 lei. Care sunt domeniile cele mai bine platite
Salariul mediu net din luna martie a crescut cu 182 de lei fata de luna anterioara (+5,4%) si a ajuns la suma de 3.547 de lei, arata o statistica publicata joi, 13 mai, de catre Institutul National de Statistica (INS). Potrivit datelor, cele mai mari cresteri s-au realizat in sectorul de servicii in tehnologia informatiei, la polul opus aflandu-se hotelurile si restaurante.

"In luna martie 2021, castigul salarial mediu nominal brut a fost 5.785 lei, cu 288 lei (+5,2%) mai mare decat in luna februarie 2021. Castigul salarial mediu nominal net a fost 3.547 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 182 lei (+5,4%). Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei, inclusiv activitati de servicii informatice (8.876 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.751 lei)", arata datele INS.

Comparativ cu luna martiea anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,7%

Indicele castigului salarial real a fost 104,5% pentru luna martie 2021 fata de aceeasi perioada a anului precedent. Indicele castigului salarial real a fost 105% pentru luna martie 2021 fata de luna precedenta. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost 232,4%, cu 11 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna februarie 2021.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

In luna martie 2021, fata de februarie 2021, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordarii de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performante deosebite ori pentru sarbatorile de Paste), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net s-au datorat reluarii activitatii anumitor agenti economici, realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au inregistrat dupa cum urmeaza: cu 46,7% in activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), respectiv cu 23% in activitati de editare; intre 10% si 17% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, fabricarea bauturilor, telecomunicatii, extractia minereurilor metalifere, activitati profesionale, stiintifice si tehnice, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice; intre 5% si 8% in captarea, tratarea si distributia apei, fabricarea altor mijloace de transport, activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport, extractia carbunelui superior si inferior, comert cu ridicata si cu amanuntul (inclusiv repararea autovehiculelor si motocicletelor), fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, cercetare-dezvoltare, transporturi aeriene, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice; intre 3% si 5% in tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor), colectarea si epurarea apelor uzate, fabricarea substantelor si a produselor chimice, activitati de posta si de curier, industria metalurgica, industria constructiilor metalice si a produselor din metal (exclusiv masini, utilaje si instalatii), fabricarea produselor textile, industria alimentara, alte activitati industriale n.c.a., transporturi terestre si transporturi prin conducte, constructii, transporturi pe apa, fabricarea de mobila, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistrari audio si activitati de editare muzicala (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe).

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna februarie 2021 au fost determinate de acordarea in luna precedenta de premii ocazionale (premii anuale ori pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de incasarile mai mici (functie de contracte/proiecte), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, in unele activitati economice.

Singurele scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au inregistrat in fabricarea produselor din tutun (-9,2%), activitati auxiliare pentru intermedieri financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii (-7,3%), respectiv in fabricarea echipamentelor electrice (-0,7%).

In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in invatamant (+4,9% ca urmare a acordarii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice), in administratie publica (+0,9%), respectiv in sanatate si asistenta sociala (+0,3%).
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre statistica INS cresteri salarii bani
Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 2004 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Sunt puține locuri de muncă disponibile acum...

Acum sunt puține joburi disponibile in Romania, sunt 1-2 milioane de romani care nu au loc de muncă.
Cele mai multe joburi sunt in orașele mari, plus in București, vestul Romaniei unde sunt multe firme private.
Cele mai mari salarii se oferă la stat unde nu se muncește mult (sistemul public ca bugetar), și cine este șef/manager la firme private multinaționale are salariu foarte mare.

 

nu ai dreptate aici

Vrajeala aia cu 1-2 milioane de oameni care nu lucreaza si sunt someri e o manipulare de doi bani ,ca sa vrei sa muncesti trebuie sa cauti de lucru, punct, ori trimiti CV la anunturi sau cel mai bine e sa te inscrii la AJOFM si acolo ai o oferta mai buna,te mai ajuta aia ,inclusiv recalificari,300 de oameni dintre cei care s au intors acasa s au inscris la AJOFM anul trecut,deci dai seama ca astia nu cauta de munca,poate se ocupa cu mici afaceri,smecherii,contrabanda,etc.,e la moda acum,e greu sa dai seama,si acele aplicari pentru un post de care tot zic astia de la bestjob sau alte situri de profil ca au crescut si ala e o vrajeala eu stiu pe multi care au trimis cv la o suta de anunturi diferite numai asa din incercare,deci multa vrajeala,eu citesc multe situri de ziare locale din vestul tarii,satu mare ,zalau,bistrita etc ,efectiv sunt pline cu anunturi de loc de munca,majoritatea cer necalificati,si doritorii sunt foarte putini,e un fenomen interesant,poate in moldova e altfel,dar nu cred ca se poate afirma ca in romania a explodat somajul,si crede ma eu nu dau doi bani pe guvernul asta liberal,urasc liberalii si capitalismul in general,dar probabil in afara de horeca .pandemia nu a afectat semnificativ economia,asa e si in germania de ex.,nu a crescut semnificativ somajul

agentii de asigurari,de credite de recuperari,agenti de vanzari etc

poulimea care produce ceva in romanica salariul minim.1.7 milioane de muncitori brutari,asamblatori, confectiile , agricultura ramane de subzistenta in romanica .Dupa 6 luni de guvernare Raluca-Adurmita-Turcanu a constatat ca numarul amaratilor care duc in spinare putoreturile bugetare si politice le-a crescut de cinci ori .Si desi dupa 6 luni de guvernare ea a constatat ca patronii se folosesc de scuza salariului minim pe economie sa nu plateasca in mintea ei de putoret friptangiu PNL s-a gandit sa nu le mai creasca salariul asa cum se batea cu pumnul in piept alturi de scofajitul de Nasui. Bine ca au bani sa imbuibe coruptia si clienteala de partid cu pensii speciale si joburi babane la guvern. Astfel amaratul care trage , care lucreaza in fabrici private cu 3,4 copii raman cu salariul de 1300, Pana mai ieri politicienii mai puneau parul pe ei sa produca si voucherele de vacanta ale putoreturilor bugetare.O tara de putori ,videochatiste ,cantareti si friptangii oportunisti,vai si amar

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor