Scaderea contributiilor, o masura-minune pentru iesirea din criza?

Marti, 19 Octombrie 2010, ora 12:48
3267 citiri
Scaderea contributiilor, o masura-minune pentru iesirea din criza?
Foto: Arhiva

Reducerea contributiilor sociale pare sa aiba mai multe sanse de reusita decat micsorarea cotei unice. Este sustinuta atat de Putere, cat si de Opozitie, iar presedintele Traian Basescu a afirmat ca este o solutie mai buna decat reducerea impozitului. Propunerea ar urma sa fie inaintata si delegatiei FMI, care soseste miercuri la Bucuresti.

Micsorarea contributiilor este dorita de toata lumea pentru ca i-ar incuraja pe angajatori sa creeze mai multe locuri de munca. Astfel, chiar daca veniturile la buget ar urma sa scada, va creste colectarea contributiilor prin descurajarea muncii la negru.

Ideea nu e noua si a fost inceputa in guvernarea PNL, insa declaratiile facute recent de Traian Basescu si Adriean Videanu au pus-o din nou pe tapet.

Seful statului a explicat ca scaderea cotei unice la 12% sau la 10% nu i se pare o solutie deoarece ar crea un deficit important in buget. In schimb, ar putea sa sustina scaderea contributiilor.

"Avem marii contributori la bugetul de stat din cota unica: Petrom, Rompetrol, Dacia, Nokia, cei care sa spunem ca au performanta. Reducerea de la 16% la 12% sau la 10% inseamna un deficit in buget. Cu ce il compensam, cu cei care acum fac evaziune la 16%? (...) Daca gasim o solutie de compensare in buget, scaderea contributiilor este esentiala. (...) Parerea mea este ca ne trebuie stabilitate. Sistemul fiscal actual trebuie stabilizat cu o privire catre contributiile pentru forta de munca, care sunt mari. In rest avem contributii care sunt sub media UE. Cred ca trebuie o analiza serioasa", a declarat duminica Traian Basescu.

Cateva ore mai tarziu, fostul ministru al Economiei Adriean Videanu spunea ca viziunea presedintelui nu e cu mult diferita de cea a PD-L, dar e doar una dintre propuneri deoarece o singura masura fiscala nu poate scoate Romania din criza ca un miracol.

Opozitia: Reducerea contributiilor nu e suficienta

Propunerile pe care Guvernul vrea sa le inainteze in discutiile cu FMI includ reducerea cotei unice de impozitare, cresterea salariului minim la 700 de lei si diminuarea contributiilor la 41%. Potrivit unor surse din PD-L citate de Gandul, premierul Emil Boc va negocia in aceasta saptamana cu reprezentantii Fondului introducerea celor trei masuri.

Conform simularilor facute pana acum de PD-L, cele trei masuri ar crea o gaura in buget de 2,2 miliarde euro, dar exista si doua modalitati de acoperire a sumei. Prima este cresterea deficitului bugetar de la 4,4%, la 4,8%, idee cu slabe sanse de reusita in fata FMI. Alternativa ar fi mentinerea deficitului bugetar prin taierea respectivei sume din fondurile alocate investitiilor.

Chiar daca viziunea celorlalte partide e mai mult sau mai putin diferita de cea a democrat-liberalilor, scaderea contributiilor e sustinuta de toata lumea pentru ca ar descuraja munca la negru si ar duce la crearea de locuri de munca. Totusi, ca si Adriean Videanu, Opozitia nu crede intr-o masura-miracol pentru economia Romaniei.

"E de salutat pentru ca fiscalitatea pe munca va fi mai mica. (...) Daca diminuezi, inseamna ca vrei sa stimulezi piata muncii, sa faci o relaxare fiscala, sa fie mai mici cheltuielile angajatorului. Dar trebuie luate si alte masuri de reducere a fiscalitatii pentru ca asta nu ar fi de ajuns", a declarat, pentru Ziare.com, Vasile Bleotu, deputat PSD, membru al Comisie de Buget-Finante.

"E o declaratie populista pentru ca daca s-ar schimba bugetul ar avea acoperire. O sa fie amendamente la proiectul bugetului de stat facute de noi sau de ei. Daca se diminueaza, noi vom vota. Daca ei au facut-o declarativ, noi poate depunem amendamentele in sensul asta", a adaugat Bleotu.

Si liberalii spun ca reducerea contributiilor ar ajuta piata muncii, dar nu este suficienta. Ei au precizat ca scaderea costului muncii a inceput in guvernarea PNL.

"Eu cred ca din punctul de vedere al PD-L-ului si al presedintelui, este o incercare demagogica pentru ca ar fi trebuit sa se ia multe alte masuri de alta natura inainte sa se ajunga aici. In programul PNL, reducerea contributiilor sociale este un obiectiv foarte important si noi am mers cu pana la 10 puncte procentuale, dar combinat cu multe alte masuri care sa duca la crearea de locuri de munca. Crearea de locuri de munca mai multe evident ca va duce si la o colectare mai buna a acestor contributii. Dar nu doar atat. (...) Sunt multe masuri care trebuie luate concomitent pentru a putea sa faca aplicabila o asemenea intentie", a declarat Eugen Nicolaescu pentru Ziare.com.

"Deficitul poate sa creasca o luna, doua, trei dupa care oamenii prefera sa plateasca o contributie mai mica si sa poata sa faca angajari mai multe pe un cost de munca mai redus. Si oricum nu se poate aplica de maine, trebuie facuta rectificarea bugetara. Deci pentru anul viitor. Si din proiectul de buget pe care l-au facut, contributiile raman la fel, deci cred ca sunt doar discutii ca sa ne aflam in treaba", a spus si Mariana Campeanu, fost ministru al Muncii.

In proiectul de buget pentru 2011 nu s-a schimbat nicio contributie

Potrivit proiectului de buget pe 2011, contributiile de asigurari sociale percepute angajatorului si angajatului nu vor scadea sub nivelul actual. In acelasi timp, valoarea punctului de pensie va fi mentinuta anul viitor la nivelul celei stabilite pentru anul 2010, respectiv la 732,8 lei.

Astfel, contributiile vor fi mentinute in 2011 la 31,3% pentru conditii normale de munca (din care 10,5% datorate de angajati si 20,8% datorate de angajatori), 36,3% pentru conditii deosebite de munca (10,5% angajati si 25,8% angajatori) si 41,3% pentru conditii speciale de munca (10,5% angajati si 30,8% angajatori).

Si cotele de contributii pentru asigurarile de sanatate raman neschimbate la 5,5% pentru angajati si 5,2% pentru angajatori, iar contributiile la bugetul asigurarilor pentru somaj raman la acelasi nivel, de 0,5% pentru angajatori si tot 0,5% contributia individuala.

In acelasi timp, la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, contributia datorata de angajator ramane de 0,25%, iar cotele de contributii datorate de angajatori in functie de clasa de risc vor fi mentinute intre 0,15% si 0,85%, aplicate asupra sumei veniturilor brute realizate lunar.

Contributia individuala de asigurari sociale include si cota de 3% aferenta fondurilor de pensii administrate privat, majorata de la 2,5% in 2010.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#contributii sociale scadere, #contributii sociale reducere, #contributii FMI, #cota unica FMI, #contributii PDL , #stiri economice