Scenariul negru pentru iarna 2021-2022. "Circa 40% dintre consumatorii români vor rămâne fără gaze"

Joi, 23 Septembrie 2021, ora 03:05
10623 citiri
Scenariul negru pentru iarna 2021-2022. "Circa 40% dintre consumatorii români vor rămâne fără gaze"
Iarna aceasta ar putea aduce necesitatea raționalizării gazelor naturale pentru toți consumatorii care nu sunt protejați FOTO Pixabay.com

Panica facturilor mari la gaze naturale si electricitate a pus stăpânire pe toată țara însă problema majoră este că „nu prețurile mari vor fi cele mai mari probleme ale României, ci lipsa gazelor”, a anunțat, într-un raport, Asociația Energia Inteligentă.

„Există vești și mai îngrijorătoare pentru perioada următoare și care fac referire la asigurarea efectivă a gazelor naturale în sezonul rece. Deficitul între cerere și ofertă a determinat ca necesarul de importuri ale gazelor să ajungă la un nivel de 25%”, a declarat președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță.

Aspectul alarmant se referă la depozitele de înmagazinare a gazelor naturale cu 30 de zile înainte de închiderea ciclului de injecție (la 31 august 2021) și care „se găsesc la un nivel de 58% (respectiv 1,8 mld mc, ritmul zilnic de injecție este de 10 – 12 mil mc/zi, asta înseamnă că se va ajunge la cca. 2,1 mld mc (respectiv 65%). Anul trecut, în această perioadă, depozitele de gaze erau pline în proporție de 90%”.

Presiune puternică pe gazele din depozitele de înmagazinare, fapt care va crea deficiențe mari pe piață, în special în cele mai reci luni ale anului

„Situația prezentă a pieței de gaze din România, probabil va pune o presiune puternică pe gazele din depozitele de înmagazinare, tendințele vor fi ca la începutul perioadei reci să se extragă cantități importante de gaze din aceasta, ceea ce va duce la scăderea rapidă a capacității de extracție zilnică din depozite pe fondul reducerii volumului de gaze din depozite, fapt care va crea deficiențe mari pe piață în special în cele mai reci luni ale anului (ianuarie/februarie)”.

Conform datelor prezentate pe site-ul TRANSGAZ, la vârf de consum în România se consumă în iernile blânde peste 710 GWh/zi (67 mil mc/zi), mergând până la 797 GWH/zi (76 mil mc/zi) în ierni cu temperaturi foarte scăzute și perioade lungi de timp.

Necesarul de import nu poate fi asigurat prin cele 3 puncte prin care gazele intră în prezent în România

În urma studiului realizat de Asociația Energia Inteligentă reiese că, în luna februarie 2022, nevoia de import poate atinge un nivel de cca. 39 mil mc/zi.

Un nivel al importului de gaze de 38 mil mc/zi este un nivel care nu poate fi asigurat prin cele 3 puncte prin care gazele din import intră în prezent în România, care însumate au o capacitate tehnică de doar 40,89 mil mc/zi, iar capacitate rezervată de doar 6,09 mil mc/zi, aproape integrală pe direcția Csanadpalota.

În scenariul optimist, asigurarea cu gaze a tuturor consumatorilor ar fi la limită, probabil cu importante dezechilibre orare

În situația în care se întrunesc condițiile unor temperaturi scăzute pentru o perioadă mai mare de 14 zile, la nivelul capacității tehnice maxime, în speranța că pot fi identificate sursele de gaze necesare și a rezervării de capacitate de import asigurarea cu gaze a tuturor consumatorilor ar fi la limită, probabil cu importante dezechilibre orare sau chiar cu probleme în alimentarea cu gaze a anumitor zone din țară.

Scenariul pesimist al importului la nivelul capacităților rezervate în prezent

„Începând cu septembrie 2021, gazele naturale din Federația Rusă vor ajunge în Ungaria via Bulgaria și Serbia, odată cu finalizarea conductei de transport gaze BalkanStream, care leagă Bulgaria de Ungaria, prin Serbia. Astfel, în România nu mai intră gaze rusești pe la Negru Vodă”.

Iar iarna 2021/2022 poate să aducă în condițiile unor temperaturi scăzute pentru o perioadă mai mare de 14 zile, „la nivelul capacității rezervate în prezent, necesitatea raționalizării gazelor naturale pentru toți consumatorii care nu sunt protejați sau în scenariul pesimist chiar și pentru o parte din aceștia (școli, grădinițe), adică la vârf de consum, cca 40% (procent volumic) din consumatorii români de gaze vor rămâne în plină iarnă fără gaze, în acest scenariu”, se mai arată in raportul AEI.

O ipoteză care se poate lua în considerare este că odată cu finalizarea BalkanStream, România să aibă acces la gazele rusești doar via Ungaria, care pe lângă faptul că prezintă o capacitate redusă, mult sub necesarul de import al Românei, va aduce gaze cu prețuri foarte mari.

„Statistic, iarna 2011/2012 care a adus cele mai mari prețuri la gaze în Europa a fost și o iarnă extrem de friguroasă. Să se repete la 10 ani istoria, odată cu cele mai mari prețuri la gaze pe bursă, să avem din nou o iarnă extrem de friguroasă? Cert este că iarna viitoare, nu prețurile mari la gaze vor fi cele mai mari probleme ale României, ci lipsa efectivă a gazelor”, a mai completat Dumitru Chisăliță.

Citește și:
Depogaz dă asigurări că România nu are nicio problemă în asigurarea cu gaze naturale pentru sezonul rece. Gradul de umplere al depozitelor de gaz este de peste 60 la sută
Depogaz dă asigurări că România nu are nicio problemă în asigurarea cu gaze naturale pentru sezonul rece. Gradul de umplere al depozitelor de gaz este de peste 60 la sută
România nu are nicio problemă în asigurarea cu gaze naturale pentru sezonul rece, anunţă Depogaz, principalul operator de înmagazinare subterană a gazelor naturale din România, precizând...
Încă şase săptămâni de iarnă. Celebra marmotă Phil a ieșit din vizuina sa și și-a văzut umbra VIDEO
Încă şase săptămâni de iarnă. Celebra marmotă Phil a ieșit din vizuina sa și și-a văzut umbra VIDEO
Încă şase săptămâni de iarnă: aceasta este previziunea pe care a făcut-o Phil! Celebra marmotă a ieşit ieri dimineaţă din vizuina sa şi şi-a văzut umbra. Conform tradiţiei, asta...
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Bucu ria celor care mai au parale! Crește presiunea la gaze!