Seceta din vara scumpeste iarna alimentele

Sambata, 01 Decembrie 2007, ora 11:49
1974 citiri
Seceta din vara scumpeste iarna alimentele

Exact in pragul sarbatorilor, s-au modificat preturile alimentelor si ale bunurilor de larg consum. Leul este tot mai usor in buzunarul romanului, mai ales ca Romania importa masiv produse si marfuri. Lactatele se scumpesc cu 15%, conservele de legume si fructe cu 40%, iar painea si carnea cu 20%. Inclusiv porcul de Craciun va fi mai scump, pentru ca romanii importa 70% din carnea de porc de pe piata.

Inflatia a pus pe jar economistii

Inflatia anuala a ajuns la 6,84% in luna octombrie, nivelul maxim atins din luna iunie a anului trecut, cu o rata inalta de crestere a preturilor de consum si in luna octombrie, de 0,97%, in principal din cauza scumpirilor la alimente, conform datelor Institutului National de Statistica (INS).

Comparativ cu luna decembrie a anului 2006, preturile de consum au consemnat o crestere de 4,91%, aproape de limita intervalului tintit de BNR pentru acest an, cu o majorare de 6,9% la alimente si 6,5% la servicii, in timp ce marfurile nealimentare s-au scumpit cu 2,57%.

In ultimele 12 luni, datele INS indica o scumpire a preturilor la alimente cu 9,52% si cu 6,36% la tarifele pentru servicii. In perioada dintre lunile noiembrie 2006 - octombrie 2007, preturile marfurilor nealimentare au urcat cu 4,73%.

Piinea, virf de lance la scumpiri

Inceputul anului viitor va aduce o scumpire serioasa a piinii. Cine s-a bucurat de pauza pe care au luat-o preturile in Romania poate sa uite de acest sentiment de confort, pentru ca mai avem foarte putin de astepat pina cind sumele de pe etichete vor creste din nou.

Alimentele sint primele pe lista cu scumpiri, dar nici majorarile de preturi la combustibili si celelalte surse de energie nu se vor lasa prea mult asteptate.

Daca la unii dintre producatori preturile vor salta foarte putin, cei care au aminat acest moment vor fi nevoiti sa opereze cresteri semnificative, pentru a acoperi toate componentele.

Cea mai mare problema a piinii se anunta a fi pretul griului, care a crescut si va continua sa creasca, de pe urma situatiei din agricultura. Dar, in afara de efectul direct al secetei asupra pretului graului, anul viitor va debuta in tromba, cu scumpiri la produsele de panificatie, determinate de costurile de conformare europeana a producatorilor.

Pe de o parte, multi mici producatori nu vor avea bani sa se conformeze. Cei care vor rezista, vor ridica preturile, pentru a-si recupera investitiile in conformare.

O alta sectiune a cresterii pretului painii va fi determinata chiar de faptul ca, deoarece unii mici producatori vor inchide portile, vor fi mai putini producatori, deci mai putine produse pe piata, si pretul produselor de panificatie se va scumpi.

Unii spun ca aceasta crestere de pret va fi de 20%. Noi credem ca e hazardat. Datele de intrare ale problemei sunt complicate.

Si carnea se scumpeste, nu-i asa?

Nici carnea nu va fi iertata de furtuna preturilor. Daca in perioada sarbatorilor preturile vor fi motivate de cerere, dupa aceasta perioada costurile ar putea ramine neschimbate, adica mai mari, pentru a acoperi mai usor necesitatea scumpirilor.

Problemele de sistem, in lantul tehnologic crescatori de carne de porc - procesatori care folosesc aceasta materie prima, se vor reflecta din plin in aceasta crestere de preturi.

Patronatul Roman al Carnii de Porc (PRCP) sustine de mai multa vreme ca nu va mari preturile. Presedintele Gheorghe Caruz a putut fi vazut in mod repetat afirmand ca nu face acest lucru din patriotism si respect pentru romani.

Realitatea insa este alta. De mult timp, procesatorii au tendinta sa foloseasca materie prima. Ei sustin ca aceasta este mai calitativa. Anul acesta, ei incearca de mai multa vreme sa obtina permisiunea pentru a folosi materie prima carnea de porc din import, pentru ca aceea din Romania poate fi folosita numai pentru realizarea de produse pentru piata nationala, din cauza embargoului pestei porcine.

In aceste conditii, cu toate ca la PRCP "cresc costurile de productie cu cel ptuin 30%", din cauza cresterii preturilor la furaje, energie, forta de munca si, in general, toate inputurile, "pretul de vanzare a porcului din ferma are tendinta de scadere", asa cum declara Stanca Tudor, director executiv PRCP.

In acest conditii, in pericol de faliment, crescatorii de suine poarta negocieri cu oficialii Ministerului Agriculturii, pentru marirea sprijinului financiar. "In prezent, acesta reprezinta 23,2% din pretul de cost, si vrem ca an ul viitor sa reprezinte acelasi procent", spune Stanca Tudor.

Lactatele se vor scumpi cu 15%

"Avem poate cel mai rau an de dupa 1989: seceta, performante proaste, subventionare nu, pentru ca niciun fermier nu a primit pana acum bani europeni, chiar daca au fost mici subventii de la bugetul Ministerului Agriculturii. Costurile sunt mult mai mari", arata presedintele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Lactate (APRIL), Valeriu Steriu, fost secretar de stat in Cabinetul lui Adrian Nastase.

Acesta prevesteste: "In majoritatea cazurilor, s-a depasit deja cresterea de 10%, la care ne asteptam, iar eu spun ca aceasta crestere nu va fi de peste15%, in perioada lunilor septembrie - decembrie a.c.".

Dincolo de cauzele interne, pe care deja le-am enumerat, exista un plan european inedit, in perspectiva istorica: materia prima s-a scumpit de la 25 - 27 de eurocenti pana spre 40, la contractele pe termen scurt ajungand chiar spre 50 de eurocenti, in preturi la producator.

"Fermierii au inteles si in Romania ca pot cere astfel sume mai mari, si au solicitat de la 2,5 milioane de lei la 4,9 milioane de lei pe cap de bovina, cat au si obtinut in final", explica Steriu.

Singurul loc unde se putea transfera aceasta scumpire era la comercianti. Marii vanzatori de produse alimentare europeni, ca si cei din Romania, au tinut cat au putut pretul scazut, prin comanda la nivel de multinationala, apoi au inceput sa cedeze, dar de destul de putin timp.

Bine pentru Romania - dincolo de faptul ca in Europa a aparut o noua notiune, agflatia, adica inflatia generata de lipsa de produse agricole - a fost ca, pe fondul acestei penurii de produse, de unde acum un an credeam ca producatorii autohtoni de lactate vor da faliment, din cauza concurentei occidentale, acum ei "stau linistiti, stapanind toata piata autohtona", cum se exprima Valeriu Steriu.

Piata bulgareasca in Rosiori de Vede

Primarul orasului Rosiorii de Vede, Ion Nutu, vrea sa infiinteze o piata in care sa se comercializeze produse bulgaresti, pentru ca exista multi distribuitori de astfel de produse, cautate pentru ca sunt mai ieftine.

Iata un efect al integrarii, care face ca intre cele doua noi state membre sa nu mai existe taxe vamale, dar de asemenea un efect al scumpirii produselor alimentare romanesti, dupa o vara in care seceta a facut ravagii in Romania si a crutat vecinul de la sud.

"Exista multi distribuitori care preiau marfa din Bulgaria si o comercializeaza la noi in oras. Aceste produse, de la alimente pana la utilaje de gradinarit, sunt mai ieftine si sunt cautate de rosioreni", a declarat Nutu.

Firmele rusești din România, afectate de războiul început de Putin. Pentru afacerile directe, veniturile sunt mai mici cu sute de milioane de lei
Firmele rusești din România, afectate de războiul început de Putin. Pentru afacerile directe, veniturile sunt mai mici cu sute de milioane de lei
În România, există 1.043 de firme cu acționariat rusesc, care sunt înregistrate ca societăți cu asociați ce includ firme sau cetățeni ruși ce dețin cel puțin 1% din acțiuni. Dintre...
Unde putem să ne investim banii dacă România intră în recesiune: ”Asta e întotdeauna cea mai sigură variantă”
Unde putem să ne investim banii dacă România intră în recesiune: ”Asta e întotdeauna cea mai sigură variantă”
Pe măsură ce specialiștii din domeniul economic anticipează o recesiune, tot mai mulți români se gândesc în ce ar putea face investiții sigure. În timp ce unii se grăbesc să schimbe...
Comentarii
I
incotro Romania ... ?!?!
rank 1
C
Ce ne facem fratilor ?????
rank 1
ce tot atitea scumpiri - toata lumea minte numai cind scumpesc nici unul nu minte
  1. Firmele rusești din România, afectate de războiul început de Putin. Pentru afacerile directe, veniturile sunt mai mici cu sute de milioane de lei
  2. Unde putem să ne investim banii dacă România intră în recesiune: ”Asta e întotdeauna cea mai sigură variantă”
  3. La români se scumpește, la americani se ieftinește. La ce preț derizoriu a ajuns benzina în SUA
  4. Ministrul Energiei anunță modernizarea Complexului Energetic Oltenia: ”În faţa agresiunii cu care România se confruntă, răspundem cu cele mai bune arme”
  5. UPDATE Atac cibernetic ransomware la Grupul Electrica. Avertisment cu privire la posibile mesaje suspecte primite de clienți
  6. Euro a rupt pragul psihologic de 5 lei la vânzare. Ce prețuri afișează luni băncile și casele de schimb pentru moneda unică
  7. Motivele invocate de cei 800.000 de români care nu folosesc internetul. Unii se tem că le-ar putea fi afectată sănătatea
  8. Scenariu exploziv pentru Bitcoin. Ce s-ar putea întâmpla cu moneda digitală din 2025
  9. Ministerul Energiei vrea CfD-uri pentru capacități de stocare în baterii. Ce potențial de producție a energiei are România „pe hârtie” în următorii 5 ani
  10. Super-mașina de 700.000 de euro surprinsă la RAR. "Are sau nu cârlig de remorcare în banii ăștia?" / "La Polo meu nu ați făcut poză"