Secretomanie si tanguieli in turism dupa promisiunile de la Guvern. De ce tac reprezentantii industriei

Autor: Paul Barbu - Redactor
Marti, 16 Februarie 2021, ora 00:20
4229 citiri
Secretomanie si tanguieli in turism dupa promisiunile de la Guvern. De ce tac reprezentantii industriei
Foto: Pixabay.com

Dupa ce s-au plans un an intreg ca Guvernul comunica numai aberatii si nu este predictibil deloc in relatia cu agentii economici din turism, astazi a venit randul reprezentantilor industriei ospitalitatii sa taca malc dupa ce au iesit de la intalnirea cu ministrul Economiei.

Reprezentantii Asociatie pentru Turism (APT), cei din fruntea Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), ai Federatiei Nationale a Ghizilor de Turism din Romania si ai Federatiei Industriei Hoteliere din Romania au ales secretomania dupa intalnirea pe care au avut-o cu ministrul Economiei, Claudiu Nasui.

Contactati de Ziare.com, mai multi dintre cei prezenti la aceasta intalnire nu au dorit sa dea detalii, afirmand ca vor comunica atunci cand va fi cazul intr-o singura voce.

Intre timp, reprezentantii Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc se victimizeaza ca, la un an dupa ce le-au fost amanate ratele la banca vor trebui sa le plateasca si, mai mult, avand in vedere ca s-a dus perioada de gratie impusa de stat, acum ANAF vine si le cere taxele aferente.

Hotelierii ar mai fi dorit un pic de pasuire

"Deja ANAF a inceput sa faca executari silite. Adica ne inchizi pe noi, masuri peste masuri, amenzi peste amenzi, dar va dau si un tort cu frisca, va executam silit daca nu platiti taxe si impozite. Cred ca avem un conflict major cu Guvernul. Nu e vorba de domnul ministru, care ne-a asigurat de sprijinul sau, dar cat poate si dansul, pentru ca e vorba de bani, iar Ministerul Economiei n-are bani, banii sunt la Guvern si la Finante", a declarat Muhamad Murad, presedintele FPTR.

Potrivit acestuia, jucatorii din turism sunt in greva fiscala in mod spontan, pentru ca nu au de unde plati.

"Iar noutatea de saptamana asta sau de o saptamana: ANAF a inceput sa faca executari. Pe de o parte sunt bancile, pentru ca esti obligat sa platesti bancii ratele bancare, pentru ca ai fost iertat doar anul trecut, pe de alta parte este ANAF-ul, taxele si impozitele locale. Si cu toate astea, vine domnul Arafat si imi spune: 'De maine inchizi!'", a mai spus Murad.

Seful FPTR anticipeaza ca suspendarea emiterii voucherelor de vacanta va duce la falimentul a 30-40 de hoteluri din Romania.

Nici ministrul Economiei, Claudiu Nasui, nu a dat un raspuns clar legat de ajutorul financiar pe care operatorii din HoReCa ar trebui sa-l primeasca, mai ales ca sunt amanati de mai bine de jumatate de an.

Nasui a nuantat, intrebat de presa ca a solicitat "suma care a fost si in lege si in Ordonanta de Urgenta pe care a promovat-o, respectiv 2,5 miliarde de lei, dar deocamdata, exista in aceasta Ordonanta credite de angajament de 2,5 miliarde de lei, dar credite bugetare de un miliard de lei, acesta fiind un punct ce va fi discutat in continuare".

Voucherele de vacanta reduc evaziunea fiscala

Inainte de intalnire, oficialii ANAT s-au asigurat ca ne prezinta cat de vitale sunt voucherele de vacanta pentru turismul romanesc, afirmand ca, de cand acestea au fost introduse, au fost atrase "de partea buna" a economiei undeva la 3.000 de structuri de cazare - pensiuni, vile, apartamente.

In schimb, cei de la FIHR cereau inainte de intalnire ca voucherele de vacanta sa fie acordate numai pentru persoanele cu venituri sub 5.000 de lei.

"Credem ca pe viitor se poate discuta despre solutii de optimizare a sistemului de vouchere de vacanta (ca de exemplu alocarea lor numai in perioade de extrasezon sau numai pentru persoanele cu salarii mai mici de 5.000 de lei, sa spunem), dar in niciun caz in aceasta perioada in care toate tarile incearca sa gaseasca solutii de stimulare a cererii turistice", afirmau oficialii FIHR.

Problema este ca, la stat nivelul salariului mediu este de 5.118 lei, asa cum Ziare.com prezenta in articolul "Grea" e viata de bugetar! In ultimii 6 ani, salariul s-a dublat, iar sporurile le-au sustinut lipsa de performanta.

Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Un pachet important de legi, care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, a fost adoptat miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul...
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom a informat piaţa de capital că adunarea generală ordinară a acţionarilor societăţii a decis pe 24 aprilie distribuirea unui dividend brut de 0,0414 lei pe acţiune din profitul...
#vouchere de vacanta, #tanguieli turism, #lipsa de comunicare , #stiri economice