Secretul economiei germane - produce exact ce le trebuie chinezilor

Miercuri, 09 Februarie 2011, ora 10:02
4217 citiri
Secretul economiei germane - produce exact ce le trebuie chinezilor

Occidentul are tot dreptul sa fie fascinat de miracolul economic din China, dar admiratia i-a facut pe multi sa nu mai fie impresionati de rezultatele exceptionale din gradina proprie, in special cele ale Germaniei. Miracolul german nu este, insa, complet pentru ca depinde doar de exporturi.

Germania a trecut printr-o recesiune dura, dar a revenit in forta si a avut o crestere economica de 3,6% in ultimul an, cu mult peste celelalte tari bogate din vest. Desigur, revenirea este normala dupa criza, dar in cazul Germaniei nu este vorba de o minune care sa dureze doar un an, scrie The Economist.

Masurile prin care a coborat rata somajului la cel mai scazut nivel din 1992 si prosperitatea populatiei reflectata in cresterea PIB au facut ca Germania sa fie vedeta tarilor bogate din G7 in ultimii 10 ani. Asta i-a facut pe nemti sa inceapa anul 2011 cu cel mai ridicat grad de optimism din ultimii 10 ani, in timp ce increderea oamenilor de afaceri in economia tarii a fost cea mai ridicata din ultimii 20 de ani.

Dar care este secretul Germaniei? Nu a avut de suferit din cauza unui balon imobiliar sau al creditelor si a reusit sa isi tina sub control finantele. Mai importante au fost, insa, exporturile pe care si le-a mentinut constante in timp ce alte tari bogate le pierdeau in favoarea Chinei.

Trebuie precizat ca Berlinul nu a reusit asta cu ajutorul unor politici, chiar daca se stie ca sustine puternic mediul de afaceri, ci a fost vorba de noroc. Firmele germane au beneficiat de mana de lucru mai ieftina din centrul Europei si s-a intamplat sa produca exact ce avea nevoie China in aceasta perioada de crestere economica puternica: masini de lux si utilaje pentru uriasele fabrici chineze. Asta face ca Germania sa aiba de castigat din toate aspectele globalizarii.

Lideri globali, fara sa atraga atentia

Totusi, nu pot fi ignorate calitatile. Companiile germane au avut rezultate remarcabile cand au investit in domenii mai putin spectaculoase, dar foarte profitabile, in care au facut totul pentru a deveni cele mai bune. Este cazul intreprinderilor mici si mijlocii care sunt coloana vertebrala a economiei germane. Firme ca Koenig & Bauer (utilaje pentru tipografii), Leitz (masini de procesat lemnul) sau RUD (lanturi industriale) nu sunt cunoscute de toata lumea, dar sunt lideri globali in domeniul lor.

Un rol important l-au jucat si reformele lui Gerhard Schroder, predecesorul actualului cancelar Angela Merkel, care a facut munca sa fie mai atractiva decat ajutoarele sociale. De asemenea, reformele lui i-au ajutat pe sefii companiilor sa renunte mai usor la operatiunile neperformante si sa se concentreze asupra dezvoltarii.

Foarte important a fost comportamentul companiilor germane in timpul crizei. Desi firmele nu mai aveau comenzi, ele si-au pastrat angajatii cu ajutorul subventiilor oferite de stat si au asteptat ca industria sa isi revina. Pentru ca nu au renuntat la forta de munca pregatita, au putut sa reia productia imediat dupa ce a revenit cererea.

Modelul german nu trebuie urmat de toti

Succesul economiei germane explica si de ce liderii de la Berlin par ingamfati. La Davos, cancelarul Angela Merkel i-a invitat pe ceilalti lideri europeni sa invete din exemplul tarii ei. Urmati exemplul german si totul va fi bine, pare sa fie mesajul transmis de ea.

Totusi, daca toata lumea ar urma modelul Germaniei, am ajunge din nou in criza deoarece economia ei este dependenta de cererea din strainatate in timp ce consumul intern este slab.

Ca si China, ea ar trebuie acum sa isi echilibreze cresterea economica si sa faca eforturi pentru a stimula cererea interna. De asemenea, trebuie crescut productivitatea deoarece sectorul serviciilor ramane ineficient si excesiv de protejat. Fara acestea, economia germana va fi doar pe jumatate un miracol.

Citeste si:
Liviu Dragnea susține că "nu moare de foame". Sursele de venit modeste din care fostul lider al PSD afirmă că trăiește
Liviu Dragnea susține că "nu moare de foame". Sursele de venit modeste din care fostul lider al PSD afirmă că trăiește
Fostul lider al PSD Liviu Dragnea susţine că nu există probe care să îl incrimineze în alte dosare penale. Dragnea neagă că ar fi mers în vacanţe exotice pe bani publici ori pe fonduri...
Liviu Dragnea are un nou partid. Foștii membri PSD care au înființat ”Alianţa pentru Patrie”
Liviu Dragnea are un nou partid. Foștii membri PSD care au înființat ”Alianţa pentru Patrie”
Fostul președinte al PSD Liviu Dragnea a anunțat duminică seara, 19 septembrie, că Alianţa pentru Patrie este noul partid în care se va înscrie dacă instanța îi va permite. Patru...
Sursa: Ziare.com
Comentarii
DemonBanal
rank 5
"Desi firmele nu mai aveau comenzi, ele si-au pastrat angajatii cu ajutorul subventiilor oferite de stat si au asteptat ca industria sa isi revina."