Securitatea energetica a Europei, in pericol?

Sambata, 09 August 2008, ora 13:43
3064 citiri
Securitatea energetica a Europei, in pericol?

Conflictul din Georgia ar trebui sa fie o miza importanta pentru europeni, deoarece securitatea lor energetica este pusa in joc, a declarat pentru NewsIn Alexandros Petersen de la Centrul pentru Studii Internationale si de Securitate (CSIS) din Washington.

"Acest conflict ar trebui sa fie o mare miza pentru europeni, deoarece este pusa in joc securitatea lor energetica", spune Alexandros Petersen, expert in probleme de securitate energetica al Centrului pentru Studii Internationale si de Securitate (CSIS) din Washington.

El a precizat ca atacul de miercuri asupra conductei Baku-Tbilisi-Ceyhan a miscarii de gherila Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) a intrerupt livrarea normala prin Turcia a petrolului din Azerbaidjan catre Europa, acesta fiind acum transportat prin conducta Baku-Supsa, care ajunge in portul georgian Supsa de la Marea Neagra.

Petrolul este apoi transportat cu nave petroliere prin Marea Neagra si Bosfor. "Conducta Baku-Supsa trece pe langa Osetia de Sud si Abhazia", remarca expertul american, subliniind nevoia ca europenii sa-si protejeze interesele energetice.

Ministerul georgian de Externe a anuntat deja ca "Rusia a devastat complet portul Poti de la Marea Neagra, important pentru transportul de resurse energetice de la Marea Caspica si care se afla in apropierea oleoductului Baku-Supsa si a terminalului petrolier Supsa".

Petersen avertizeaza ca e foarte posibila si o escaladare a situatiei din Abhazia, cealalta regiune separatista din Georgia, care are iesire la Marea Neagra si se invecineaza cu portul Supsa.

"Miza reala e Abhazia. Rusilor le pasa mult mai mult de Abhazia decat de Osetia. Jocurile olimpice de la Soci vor fi foarte aproape de aceasta regiune.

Nu exista indoiala ca cele doua regiuni separatiste sunt interconectate, nu doar pentru ca sunt aceeasi comandanti militari rusi care au se ocupa de ambele zone, dar si liderii separatisti sunt in stransa legatura unii cu altii", spune Petersen.

Lovitura energetica pentru Europa este reliefata si de jurnalistul britanic Edward Lucas intr-un editorial publicat de cotidianul The Times.

"Inainte de toate, exista un interes vital al Occidentului. Cea mai mare amenintare la adresa Europei este monopolul rus asupra rutelor de transport energetic din fosta Uniune Sovietica catre Vest.

Singura exceptie este conducta de petrol si gaze care aduce rezervele bogate din Azerbaidjan in Turcia, via Georgia. Daca Georgia este infranta, sperantele Europei la independenta energetica de Rusia vor fi si ele spulberate", conchide Lucas.

Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Italia şi Franţa ar trebui să reducă cheltuielile mai repede decât intenţionează în prezent, pentru a ţine datoriile publice sub control, în timp ce Germania ar trebui să aloce fonduri...
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost în...
#petrol, #razboi, #Osetia de Sud, #Georgia, #Rusia, #miza, #securitate energetica, #Europa , #stiri economice