Seful Stratfor: Somajul va creste, Romania nu a trecut prin ce e mai rau

Sambata, 18 Mai 2013, ora 22:18
3091 citiri
Seful Stratfor: Somajul va creste, Romania nu a trecut prin ce e mai rau

George Friedman, fondatorul si presedintele companiei Strategic Forecasting Inc., este de parere ca somajul va incepe sa creasca in Romania, sub presiunea recesiunii.

"Pentru Romania, Uniunea Europeana reprezinta doua lucruri diferite. In primul rand, reprezinta faptul ca devii cetatean european, ai institutii democratice, ai drepturi ale omului. Si de cealalta parte, este vorba despre sistemul dupa care functioneaza economia.

Problema este ca sistemul Uniunii Europene nu functioneaza. Este o adevarata criza bancara in acest moment, declansata si de existenta unui somaj masiv in tari ca Spania, 26 la suta, ceea ce este enorm.

Desi, problema pe care o are acum Uniunea Europeana este cum sa reduca somajul. Iar acesta nu poate fi redus prea repede", a aratat Friedman, intr-un interviu pentru realitatea.net.

Analistul a continuat explicand ca si in Romania va incepe sa creasca somajul, sub presiunea situatiei din Europa. "De fapt, in conditii de recesiune, acesta va incepe sa creasca si in Romania, de asemenea. Iar asta este o problema serioasa in conditiile in care Germania vrea austeritate, pentru ca este in interesul sau, iar restul Europei vrea stimulente, pentru ca este in interesul lor. Si nu este posibil sa existe stimulente cu participarea Germaniei, astfel ca sistemul se inchide".

In opinia lui George Friedman, "discutia privind a fi cetatean european trebuie sa fie acum separata fata de discutia despre cum functioneaza economia Romaniei".

De altfel, "Romania nu a trecut prin ce e mai rau, dar, in timp ce recesiunea se adanceste, sunt foarte ingrijorat ca Romania va fi prinsa in asta si va fi interesant de observat care va fi raspunsul Romaniei pe masura ce situatia se inrautateste.

Seful Stratfor, George Friedman, la Bucuresti

George Friedman s-a aflat joi la Bucuresti, la invitatia companiilor Media Consulta International si Thiess Holding.

Evenimentul sustinut de Unicredit Tiriac Bank - partener platinum si Eximbank, Niro Investments Grup - sponsori, a avut loc in 16 mai 2013 la BNR, sub egida BNR si a guvernatorului acesteia, Mugur Isarescu.

Stratfor este o companie globala recunoscuta in intreaga lume, activand in domeniul informatiilor strategice si al analizelor geopolitice.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#George Friedman somaj Romania, #Romania UE George Friedman , #stiri economice