Ziare.com

Seitan: Punctul de pensie nu va ajunge niciodata la 45% din salariul mediu

Vineri, 06 Noiembrie 2009, ora 16:51

   

Seitan: Punctul de pensie nu va ajunge niciodata la 45% din salariul mediu
Punctul de pensie nu va ajunge niciodata la 45% din salariul mediu, iar nivelul pensiilor va scadea in raport cu salariul mediu pe economie, sunt concluziile discutiilor cu expertii Bancii Mondiale pe noul proiect al Legii pensiilor, potrivit lui Mihai Seitan, secretar de stat in Ministerul Muncii.

"Din simularile facute de expertii Bancii Mondiale reiese ca punctul de pensie nu va ajunge niciodata la 45% din salariul mediu brut, pe motiv ca aceasta crestere a pensiilor nu ar putea fi sustenabila din punct de vedere economic. Daca numarul celor care contribuie la sistemul public de pensie categoric scade si nivelul pensiei in raport cu salariul", a declarat Mihai Seitan, vineri.

"In analiza facuta de expertii Bancii, ce se intinde pana in anul 2070, ei chiar au ridicat problema scaderii raportului dintre pensie si salariu si ca in aceasta situatie ar deveni neatractiv regimul de pensie intre anii 2030-2040", a completat el.

Secretarul de stat a precizat ca expertii Bancii Mondiale au fost de acord ca pensiile sa fie indexate in raport cu inflatia si cu 50% din cresterea salariului mediu pe economie, iar aceste prevederi se vor regasi si in proiectul Legii unitare a pensiilor.

Ministerul Muncii a convenit, marti, in urma discutiilor cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI), ca varsta de pensionare a femeilor si barbatilor sa creasca la 65 de ani pana in 2030, desi sindicatele au cerut insistent ca varsta de pensionare a femeilor si barbatilor sa fie de doar 63 de ani in 2030.

La inceputul lui octombrie, Seitan declara ca expertii Bancii Mondiale ar fi dori ca pensiile sa fie indexate in raport cu inflatia pentru cei care au iesit pana acum la pensie, iar pentru cei care urmeaza sa iasa din campul muncii, indexarea sa fie mai mare, "pentru ca ei platesc acum contributii mai mari la bugetul de pensii".

"Noi am dori ca punctul de pensie sa ajunga in urmatorii ani la 45% din salariu mediu si ca pensiile sa fie indexate in functie de inflatie si cresterea reala a salariilor. Urmeaza sa gasim o solutie de compromis pentru o perioada de tranzitie, in urmatorii 20-30 de ani", a mai spus Seitan.

Proiectul de lege aflat in lucru la Ministerul Muncii prevede ca toate pensiile speciale sa fie integrate in sistemul public de pensii si recalculate in functie de contributie.

Totodata, proiectul mai prevede includerea persoanelor care obtin venituri din profesii liberale, manageriat si asociatii familiale in sistemul public de pensii si o serie de prevederi menite a descuraja pensionarile ancipate.

Sursa: rNews

Articol citit de 1714 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Unde?

Rog pe cei care au informatii, inclusiv pe domnul Seitan, sa imi spuna in ce tara din aceasta lume si cand, un program impus de FMI si WB a dat un rezultat corect?

In rest doar de bine!

 

Unde esti Gelule ? Si tu Polbace !?

Seitan asta e un prost ! Multor din cei ce beneficiaza de pensii ENORME, ar trebui(fostii PCR-isti din CC, cei din Securitate, Militie, Procuratura,etc.) "recalculati" la Puscarie sau sa fie platiti cu rafale de Kalasnikov in genunchi si cu HCl in ochi !

 

Completeaza...

La toata populimea...La baietzii desteptzi,il si depaseste!

 

Niste tarani..mincinosi

Ne cred prea prosti.Fostii securisti rai,scosi la pansie ,au avut si au din 1990 incoace pensii icepand de la 1500 euro,crescand in functie de cat mult rau au facut poporului roman.Nu se face nici un calcul ,batranii devin niste rebuturi care trebuie eliminate rapid.pe orice cale.Ignorare si ignoranta,cea mai buna otrava

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor