Si Comisia Europeana va evalua Romania inainte de a ne da alti bani

Luni, 10 August 2009, ora 19:56
1067 citiri
Si Comisia Europeana va evalua Romania inainte de a ne da alti bani

Comisia Europeana va efectua, in luna octombrie, propria evaluare a felului in care Romania si-a indeplinit angajamentele in cadrul acordului de finantare externa, inainte de plata celei de-a doua transe a imprumutului, a anuntat luni Executivul european.

"In octombrie, Comisia va efectua propria sa evaluare inainte de plata celei de-a doua transe a imprumutului de asistenta financiara pe termen mediu de 5 miliarde de euro pentru sustinerea balantei de plati a Romaniei, convenit de UE in iunie pe baza unei propuneri a Comisiei", se precizeaza in comunicatul de presa al institutiei.

In iulie, Comisia a virat Romaniei prima transa, de 1,5 miliarde euro.

Evaluarea curenta efectuata de catre FMI si guvernul Romaniei plaseaza tinta revizuita de deficit la 7,3% din PIB in 2009, comparativ cu 4,6% la inceputul programului (respectiv 7,8% si 5,1% din PIB conform regulilor Sistemului European al Conturilor - ESA95).

Pentru 2010, in vederea reducerii deficitului la sub 6% din PIB in cash (corespunzand unui deficit de 6,5% in ESA95) au fost convenite masuri suplimentare, "vizand in special reducerea cheltuielilor cu salariile in sectorul public si limitarea cheltuielilor cu bunuri si servicii, acordand in acelasi timp prioritate proiectelor de investitii co-finantate din fonduri UE", mai precizeaza CE.

Reflectand o crestere economica scazuta, veniturile bugetare in 2009 sunt, de asemenea, cu 3,5% din PIB mai mici decat s-a anticipat.

Guvernul este de acord sa efectueze reduceri suplimentare de cheltuieli de circa 0,8% din PIB in 2009 pentru a limita deteriorarea situatiei bugetare. Reformele structurale vor fi de asemenea accelerate pentru a continua consolidarea bugetara dupa anul 2009", se mai subliniaza in comunicatul Comisiei.

Executivul UE arata ca reformele structurale "vor include masuri suplimentare de restructurare a ocuparii fortei de munca in sectorul public si de imbunatatire a disciplinei fiscale la nivelul administratiei locale, unitatilor descentralizate si a intreprinderilor de stat".

Reformele mentionate vor fi efectuate in plus fata de legea responsabilitatii fiscale, in curs de adoptare, si a reformei sistemelor de salarizare in sectorul public si de pensii.

Delegatia Comisiei, condusa de sefa de unitate Fabienne Ilzkovitz, a concluzionat ca implementarea de catre Romania a programului sau economic "este satisfacatoare".

Pe de alta parte, evolutia mai slaba decat asteptarile la nivelul cererii interne si mediului extern a determinat contractia PIB cu 6,2% pe an in primul trimestru, mai mult decat s-a previzionat cand programul de ajustare economica al Romaniei a fost convenit in iunie.

"Noile previziuni ale autoritatilor referitoare la contractia economiei in acest an au fost revizuite in jos la circa 8 - 8,5%, de la 4% initial, cu doar o redresare modesta asteptata in 2010, intrucat situatia financiara slaba a gospodariilor si somajul in crestere vor mentine cererea interna la un nivel scazut", mai aminteste CE.

Imprumutul luat de Romania de la CE este parte a unui acord mai larg de finantare, la care mai participa FMI, cu aproape 13 miliarde euro, dar si alte institutii financiare internationale.

Citeste si:
Dacian Cioloș: Suntem oricând dispuşi la dialog cu PNL. E de neconceput ca un partid să se sacrifice pentru o singură persoană
Dacian Cioloș: Suntem oricând dispuşi la dialog cu PNL. E de neconceput ca un partid să se sacrifice pentru o singură persoană
Preşedintele USR, Dacian Cioloş, reafirmă că alături de colegii săi este dispus la dialog cu PNL, însă consideră "de neconceput" ca liberalii sau chiar "o ţară să se sacrifice pentru o...
PNL a stabilit cu cine va merge la Cotroceni pentru consultările privind propunerea de premier
PNL a stabilit cu cine va merge la Cotroceni pentru consultările privind propunerea de premier
Partidul Naţional Liberal va merge la consultările de la Palatul Cotroceni cu o delegaţie formată din preşedintele partidului, Florin Cîţu, şi cei patru prim-vicepreşedinţi. Potrivit...
Sursa: rNews