Ziare.com

Sindicatele si patronatele din sectorul bancar au semnat un acord pentru pregatirea profesionala a angajatilor din sistem

Luni, 18 Noiembrie 2019, ora 21:30

   

Sindicatele si patronatele din sectorul bancar au semnat un acord pentru pregatirea profesionala a angajatilor din sistem
Federatia Sindicatelor din Asigurari si Banci (FSAB), Federatia Patronala a Serviciilor Financiare (FinBan) si Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR) au semnat, luni, Acordul pentru Implementarea Proiectului de Pregatire Profesionala a Angajatilor, primul astfel de acord incheiat intre parteneri sociali din Romania, conform unui comunicat de presa al CPBR.

"Consideram ca acest acord e o dovada a maturitatii dialogului social la nivelul sectorului nostru si in relatia dintre FinBan/CPBR si FSAB, care in sine credem ca reprezinta un precedent de bune practici ce poate fi preluat la nivelul oricarui sector de activitate economica", a declarat inainte de semnare Steven van Groningen, presedintele Federatiei FinBan.

Acordul se refera la colaborarea dintre FinBan si CPBR, pe de o parte, si FSAB, de cealalta parte, ca parteneri de dialog social in contextul nevoilor crescande ale angajatilor din sistemul bancar privind provocarile prezente si viitoare generate de digitalizare.

"Acordul este o premiera in Romania la nivelul oricarui sector de activitate economica. FinBan si FSAB sunt, de fapt, coautorii a inca doua premiere ale dialogului social in Romania ultimilor ani: acordul de teleworking si Contractul Colectiv de Munca initiat la nivel sectorial si aplicabil la nivel de grup, ambele semnate la finalul anului 2018", a declarat Sergiu Manea, presedintele CPBR.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

La randul sau, presedintele FSAB, Paraschiv Constantin, a punctat ca "discutiile privind acest acord s-au desfasurat pe parcursul intregului an, iar acesta este nu doar urmarea fireasca a Contractului Colectiv de Munca initiat la nivel sectorial si aplicabil la nivel de grup de banci, ci si o consecinta practica a acestuia".

Acordul presupune, in practica, un program de e-Learning constand in 500 de cursuri in format electronic, din care jumatate sunt disponibile inclusiv in limba engleza. Programul de distributie al cursurilor va fi demarat la 31 martie 2020.

Unul dintre principalele avantaje pentru lucratorii bancari ale semnarii acestui acord este colaborarea alaturi de partenerul sindical in acest demers, domeniile prioritare de pregatire profesionala fiind stabilite de comun acord cu sindicatele, pe baza cunoasterii nevoilor angajatilor. Astfel, partenerii de dialog social si-au manifestat optimismul cu privire la faptul ca aceasta colaborare va contribui la stimularea angajatilor sa acceseze in numar cat mai mare aceste cursuri, care nu sunt obligatorii, ci sunt la alegerea acestora.

Acordul va pune accent pe trei directii principale ale provocarilor digitale, stabilite ca fiind prioritare de comun acord intre partenerii de dialog social, si anume: abilitati digitale - avand drept scop imbunatatirea abilitatilor de folosire a sistemelor si infrastructurii IT, astfel incat angajatii sa se poata adapta mai facil la astfel de instrumente, indiferent de angajator (e.g. PC Literacy and reporting skills, Analytical and Numerical skills, Digital Awareness); colaborarea prin canale digitale - avand drept scop dobandirea/imbunatatirea abilitatilor de folosire a unor instrumente de lucru/colaborare la distanta cum ar fi videoconferinte, mesagerie, gestiunea echipelor de proiect la distanta etc.; satisfactia si abordarea clientilor in contextul digitalizarii - avand drept scop dobandirea de catre salariati a unor abilitati/competente de folosire mai facila a instrumentelor/operatiunilor puse la dispozitie de catre angajator din perspectiva digitala.

Cursurile vor fi disponibile pentru toti angajatii bancilor membre ale Consiliului Patronatelor Bancare din Romania, adica cel putin 25.000 de persoane care vor avea acces la aceleasi cursuri (aproape jumatate din angajatii sistemului bancar din Romania, care insumau peste 53.000 persoane la sfarsitul primului trimestru din 2019). Cursurile vor fi disponibile pentru angajati in mod gratuit, costurile fiind suportate de bancile membre CPBR, care vor pune la dispozitie si platformele proprii pentru accesarea acestora.

In vederea identificarii celor mai potrivite cursuri atat din punct de vedere al continutului cat si al diversitatii acestora, CPBR a derulat un proces de selectie al celor mai potriviti furnizori, selectand in cele din urma "The e-Learning Company", care reprezinta in Romania renumita companie de solutii de e-Learning Skillsoft din SUA. Skillsoft e furnizor de asemenea solutii in multe alte tari europene. In acest fel, cursurile ofera angajatilor din bancile membre CPBR beneficiul de a accesa aceleasi suporturi de curs precum angajatii din SUA sau alte tari europene cu traditie in domeniul bancar.

CPBR este membra a Federatiei FinBan, parte a Confederatiei Patronale Concordia, reprezentativa la nivel national. FSAB, la randul sau, este membra a "Cartel ALFA", confederatie sindicala reprezentativa la nivel national. FSAB si FinBan sunt, de asemenea, singurii parteneri sociali care au semnat un Contract Colectiv de Munca la nivel sectorial cu aplicabilitate la nivel de grup de unitati la finalul anului 2018. Acesta este aplicabil si angajatilor din bancile membre CPBR, ce reprezinta mai mult de o treime din totalul angajatilor sistemului bancar: Banca Comerciala Romana, BRD - Groupe Societe Generale, ING Bank, Raiffeisen Bank si UniCredit Bank.

Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2589 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor