Slovacia va inregistra cea mai mare crestere economica din Europa

Luni, 09 Februarie 2009, ora 16:57
1689 citiri
Slovacia va inregistra cea mai mare crestere economica din Europa

Economia slovaca se va tempera semnificativ in 2009, din cauza crizei economice globale, dar va avea, in continuare, o crestere mai sustinuta decat in alte state europene, a declarat luni seful Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).

Slovacia va avea o crestere economica de 2%, in conditiile in care alte state membre ale OCDE "se indreapta spre recesiune", a declarat secretarul general al organizatiei, Angel Gurria, in timpul unei conferinte de presa de la Bratislava, relateaza NewsIn, citand AFP.

Raportul, care a fost redactat inainte ca statul sa inceapa sa resimta impactul crizei la sfarsitul lui 2008, prevede o crestere economica de 4% in 2009 si de 5,6% in 2010, dar "lucrurile evolueaza foarte rapid", a adaugat Angel Gurria.

Dupa ce in 2006 si 2007 a avut cel mai alert ritm de crestere dintre statele membre ale Organizatiei, Slovacia "nu poate scapa efectelor nefaste ale problemelor economice mondiale", dar, dat fiind "potentialul solid", va fi "semnificativ mai puternica decat alte state din Europa", potrivit raportului OCDE.

"Specializarea in constructia de automobile, care a contribuit la cresterea solida a industriei slovace, constituie un risc in conditiile actuale", avertizeaza, totusi, studiul economic.

Stalp al economiei slovace, productia de automobile a scazut cu 35,7% in decembrie, comparativ cu aceeasi luna din 2007, dupa o diminuare cu 16,9% in noiembrie, potrivit statisticilor oficiale publicate luni la Bratislava.

Slovacia, care a aderat la zona euro in 1 ianuarie, "beneficiaza deja de avantajele monedei unice, adica este scutita de turbulentele si de volatilitatea cu care se confrunta tarile care nu au optat pentru euro", a mai spus Angel Gurria.

Saptamana trecuta, banca centrala a Slovaciei a revizuit in scadere drastica previziunile pentru cresterea economica din 2009, de la 4,7% la 1,7-2,5%, din produsul intern brut (PIB), din cauza crizei financiare mondiale.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#economie Slovacia, #crestere economica, #criza financiara economica, #temperare estimari, #diminuare productie auto , #stiri economice