Societe Generale: Dezmembrarea zonei euro este inevitabila

Vineri, 12 Februarie 2010, ora 18:47
2357 citiri
Societe Generale: Dezmembrarea zonei euro este inevitabila

Tarile din sudul Europei sunt nevoite sa suporte un curs valutar mult supraevaluat si sunt sufocate de competitivitatea scazuta, situatie ce va duce in cele din urma la destramarea zonei euro, sustine economistul Societe Generale Albert Edwards.

Problemele unor tari precum Grecia, Spania si Portugalia au fost cauzate "de ani de dobanzi mult prea mici, ce au dus la supraincalzire si accelerarea inflatiei", a spus Edwards, citat de Bloomberg.

Chiar daca guvernele si-ar putea reduce deficitele fiscale, "lipsa competitivitatii din zona euro are nevoie de ani de deflatie" si "orice ajutor acordat Greciei nu face decat sa amane destramarea inevitabila a zonei euro".

Euro s-a depreciat cu 9,9% in fata dolarului din luna noiembrie, din cauza temerilor legate de deficitul bugetar din Grecia si din alte tari. Moneda unica si titlurile europene s-au depreciat in prima faza joi, dupa ce liderii europeni au incheiat un acord pentru sprijinirea Greciei, acord ce nu prezinta suficiente detalii, potrivit investitorilor.

Euro s-a depreciat fata de dolar pentru a treia zi consecutiv, la 1,3557 dolari/euro. Revenirea economiei europene aproape ca a stagnat in ultimul trimestru din 2009, in contextul in care economia zonei euro a crescut cu numai 0,1% in al patrulea trimestru, sub asteptari.

Tommaso Padoa-Schioppa, fost oficial al Bancii Centrale Europene (BCE), a declarat in schimb ca nu exista posibilitatea dezmembrarii zonei euro.

"Nu cred ca exista posibilitatea unui astfel de eveniment si nu cred ca are sens sa vorbim despre acest lucru", a declarat el pentru Bloomberg.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#dezmembrare zona euro, #ajutor Grecia, #probleme zona euro , #stiri economice
Comentarii
Poza Radar
Radar
rank 5
Sa fim seriosi. Zona euro ca si moneda euro (se aude si de viitorul amero, pentru continentul nord american),a fost clocita in tenebrele cele mai intunecate a curentului masonic si al noii ordini mondiale. Asa ca...nu o sa cada. Va fi in viitor,