Sondaj Ziare.com: Care e cea mai proasta decizie economica din ultimii 10 ani?

Duminica, 26 Decembrie 2010, ora 10:25
6508 citiri
Sondaj Ziare.com: Care e cea mai proasta decizie economica din ultimii 10 ani?

Multi romani nu sunt mereu la curent cu prevederile Codului Fiscal, insa cu totii simtim cand trebuie sa platim o taxa sau un impozit, mai ales in vreme de criza.

In ultimii zece ani nu am dus lipsa de masuri economice luate de autoritati care ne-au costat scump, iar ultimul an, cel al austeritatii cumplite, a fost de-a dreptul coplesitor pentru buzunarele cetatenilor.

Ziare.com si-a propus sa afle care este parerea romanilor despre deciziile economice pe care le-au luat guvernantii in ultimii 10 ani si care vi se pare cea mai devastatoare pentru Romania. Iata "candidatele".

Rovinieta

La inceputul anului 2002 a fost introdusa rovinieta, o taxa pentru circulatia pe reteaua de drumuri nationale, exclusiv cele aflate in intravilanul resedintelor de judet si al municipiilor, pentru toate categoriile de vehicule inmatriculate in Romania si in alte state, nediscriminatoriu.

Atat pentru utilizatori romani, cat si pentru utilizatorii straini tariful de utilizare se poate achita pentru perioade de valabilitate de 1 zi, 7 zile, 30 zile, 90 zile si 12 luni de la data declarata, iar amenzile pentru neplata rovinietei sunt usturatoare.

S-a spus ca strangand bani din aceasta taxa se vor face autostrazi si se vor modernica drumuri nationale, dar rovinieta se colecteaza de 8 ani, autostrazi mai multe tot nu avem si tot prin gropi circulam.

Taxa pe viciu

Pe 23 septembrie 2005, ministrul de atunci al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, anunta introducerea taxei pe viciu, banii obtinuti astfel urmand sa alimenteze bugetul Sanatatii. Astfel, au fost taxate suplimentar bauturile alcoolice, tutunul si jocurile de noroc.

La inceputul anului 2010, actualul ministru al Sanatatii, Attila Cseke, a anuntat intentia de a largi gama de produse ce se supun taxei de viciu si la alimentele de tip fast food. Cum in aceasta categorie intrau alimente si substante folosite inclusiv la prepararea mezelurilor, si nu doar hamburgerii, industria alimentara a protestat, initiativa ramanand in aer.

Si din aceasta taxa se strang bani de 5 ani si Sanatatea e in colaps, in spitale nu exista nici seringi sau tifon, medicii au salarii mizere si pleaca in masa in Occident.

Taxa auto

De la 1 ianuarie 2007, data aderarii la Uniunea Europeana, Romania a fost obligata sa elimine accizele. Cumparatorii de masini n-au scapat insa de obligatii speciale fata de bugetul de stat, in Codul fiscal fiind introdusa taxa de prima inmatriculare, care poate ajunge si la mii de euro.

Ca urmare a acestei decizii, Romania a avut probleme la Bruxelles si a fost nevoita sa schimbe denumirea si tarifele de cateva ori, insa nu am scapat de tot nici acum de aceasta taxa.

Mai mult, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a anuntat ca 2011 va aduce o majorare substantiala a taxei auto, mai ales pentru masinile second-hand, care polueaza mult mai mult decat cele noi.

Cresterea salariilor si pensiilor in mandatul Tariceanu

Greaua mostenire - asta auzim de cand primul Guvern Boc s-a instalat in functie. Ca sa intelegem cu totii, cand spune "greaua mostenire", Boc acuza Guvernul Tariceanu ca a marit pensiile si salariile bugetarilor fara a se gandi cu ce vor fi platite mai tarziu, motiv pentru care el a trebuit sa taie in carne vie.

Din ianuarie 2009, pensia pentru grupa I de munca punctul de pensie a crescut cu 50%, iar pentru grupa II cu 25%.

Totusi, principala majorare care s-a facut in mandatul premierului Tariceanu a fost cea a salariilor profesorilor cu 50%. Desi a existat vot in unanimitate in Parlament iar presedintele Traian Basescu a promulgat legea, premierul liberal a avertizat ca va aduce tara in colaps si nu a aplicat masura niciodata. Acum statul pierde proces dupa proces cu profesorii care isi cer drepturile in instanta.

Impozitul forfetar

Impozitul forfetar a fost introdus in ianuarie 2009, in mandatul ministrului de Finante Gheorghe Pogea. Aceasta forma de impozitare a dus, insa, la falimentul a peste 100.000 de firme mici si mijlocii, insa, dupa cum spunea chiar premierul Emil Boc, acesta era si scopul - curatenie printre companii. Impozitul forfetar a fost eliminat in octombrie 2010.

Incheierea acordului cu FMI din 2009

Ajungand in imposibilitatea de a face fata cheltuielilor bugetare, Guvernul Boc a fost nevoit sa incheie in mai 2009 un acord de finantare cu FMI, care prevedea acordarea unui imprumut de 20 de miliarde de euro de la Fond, Comisia Europeana si Banca Mondiala.

Evident, FMI a pus si conditii pentru a ne da fiecare transa din bani, asa incat Guvernul a fost nevoit sa ia masuri drastice de austeritate pentru a reduce deficitul si a creste incasarile la buget. Asa s-a ajuns la taieri de salarii si ajutoare sociale si pana la urma la majorarea TVA.

Taierea salariilor cu 25% si a ajutoarelor sociale cu 15%

In mai 2010, presedintele Traian Basescu si-a asumat rolul de purtator de cuvant al Guvernului si a anuntat deciziile luate in urma negocierilor cu FMI. Este vorba de scaderea fondului de salarii in sectorul bugetar cu 25%, inclusiv salariul minim pe economie aplicat in sectorul de stat (de la 705 lei la 600 lei), si reducerea pensiilor cu 15%. Tot cu 15% scadea si ajutorul de somaj.

Opozitia a atacat decizia la Curtea Constitutionala care a hotarat ca salariile bugetarilor pot scadea, insa nu si pensiile, pensia fiind un drept castigat precum cel de proprietate si nu se poate lua nimanui din ea.

Asa ca pana la urma doar salariile bugetarilor au scazut din iulie 2010 cu 25%.

Majorarea TVA

Insa nu a fost de ajuns si, in vara lui 2010, dupa ce CCR nu a lasat Guvernul Boc sa micsoreze pensiile cu 15%, Executivul a fost nevoit sa se reorienteze. Astfel, intr-o sedinta extraordinara din data de 26 iunie 2010, Guvernul a stabilit sa majoreze TVA de la 19 la 24%, masura ce a intrat in aplicare cateva zile mai tarziu, la 1 iulie.

A urmat un val de scumpiri la toate produsele, scazand si mai mult puterea de cumparare a romanilor si asa loviti de criza.

Ordonanta creditelor - OUG 50/2010

Pe 21 iunie 2010 intra in vigoare Ordonanta de Urgenta 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, care transpune in legislatia romaneasca o directiva europeana. Ordonanta elimina comisioanele de risc si partial pe cele de plata anticipata. OUG 50 trebuia sa se aplice atat contractelor noi, cat si celor aflate deja in derulare.

Acest act normativ aducea multe beneficii pentru consumatori, motiv pentru care bancile s-au aratat foarte nemultumite si au cerut Guvernului si presedintiei sa nu o promulge atat timp cat stipuleaza ca se aplica si creditelor in derulare. Insa OUG 50 a intrat5 totusi in vigoare.

Atunci si FMI a intervenit, surse participate la discutiile din luna octombrie declarand ca Fondul nu ne va mai da bani daca nu se modifica ordonanta.

Pe 15 decembrie 2010 bancile au castigat partial razboiul, deputatii din Comisia de Buget, Finante si Banci aproband aplicarea majoritatii prevederilor ordonantei privind creditele populatiei doar la contractele de imprumut incheiate dupa intrarea in vigoare a actului normativ.

Insa, pentru ca unele banci nu s-a conformat legii initiale, mii de clienti nemultumiti au atacat institutiile bancare in instanta. Nu se stie ce se va intampla cu aceste procese daca OUG 50 va suferi modificarile in favoarea bancilor, pe care le cere Guvernul la presiunea FMI.

Majorarea varstei de pensionare

2010, pe langa numeroasele masuri de austeritate, le-a mai adus romanilor, in prag de Sarbatori, Legea Pensiilor, promulgata de presedintele Traian Basescu pe 15 decembrie.

Cea mai controversata prevedere prezenta in textul legii este majorarea varstei de pensionare la barbati la 65 de ani si la femei la 63 incepand cu 2030. Diferenta pe sexe a facut ca legea sa fie contestata la CCR pe motiv de discriminare, insa Curtea nu a dat castig de cauza Opozitiei.

Si Legea Pensiilor reprezinta una din conditiile impuse de Fondul Monetar International pentru eliberarea urmatoarei transe din imprumut. De asemenea, legea este esentiala pentru reducerea deficitului bugetar, avand in vedere ca populatia Romaniei este imbatranita si milioanele de pensionari nu mai pot fi sustinuti financiar daca numarul angajatilor scade de la an la an.

Ziare.com si-a propus sa afle parerea romanilor despre cele mai impovaratoare taxe si masuri de austeritate. Asadar, te invitam la vot: Care a fost cea mai proasta decizie economica din ultimii 10 ani? Rezultatul sondajului va aparea intr-un articol similar pe Ziare.com in 1 ianuarie.

Citește și:
Economia României a înregistrat cea mai mare creștere din UE în ultimii 22 ani, de aproape 800%
Economia României a înregistrat cea mai mare creștere din UE în ultimii 22 ani, de aproape 800%
România este țara din Uniunea Europeană care a avut cea mai mare creștere economică între anii 2000 și 2022, de aproape 800%, arată un grafic realizat de portalul Amazing Maps și devenit...
În căutarea ratei de echilibru: Renunță băncile centrale la politica de creștere a dobânzilor?
În căutarea ratei de echilibru: Renunță băncile centrale la politica de creștere a dobânzilor?
Băncile centrale din întreaga lume au început să își nuanțeze pozițiile legate de majorarea dobânzilor. Teama de a arunca economiile în recesiuni pe termen lung și chiar depresiune...