Sorin Dimitriu: Bucurestiul este locomotiva economiei romanesti

Miercuri, 05 Noiembrie 2008, ora 16:59
1612 citiri
Sorin Dimitriu: Bucurestiul este locomotiva economiei romanesti
Sorin Dimitriu, presedinte CCIMB

Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, Sorin Dimitriu, sustine ca Bucurestiul este in prezent cel mai puternic centru al economiei romanesti intrucat genereaza 14,6% din PIB-ul Romaniei.

"Bucurestiul este in prezent locomotiva economiei romanesti si ma refer aici nu numai la aspectele cantitative, respectiv la cifra de afaceri a firmelor care opereaza in Capitala, ci si la competitivitatea acestora", a declarat Dimitriu intr-un interviu acordat agentiei Newsin.

Acesta a precizat ca firmele din Bucuresti realizeaza 35% din volumul exporturilor Romaniei si 40 % din volumul importurilor.

In plus, 21% dintre firmele active la nivel national sunt inregistrate in Bucuresti, cel mai puternic sector al Capitalei fiind sectorul 1 care concentreaza 47,1% din investitiile realizate la nivelul Bucurestiului si circa 40% din cifra de afaceri a firmelor din Capitala.

"Inca un argument in sprijinul celor declarate mai sus este faptul ca Bucurestiul realizeaza 14,6% din PIB-ul Romaniei si circa 85% din PIB-ul Regiunii Bucuresti-Ilfov, deci are o contributie semnificativa la crearea bugetului national", a mai declarat Sorin Dimitriu.

Desi pretentiile salariale depasesc cerintele din celelalte zone ale tarii, Capitala concentreaza 64,3% din volumul total al investitiilor straine directe in Romania.

Bucurestiul este de asemenea, principalul centru financiar bancar al tarii aici avandu-si sediul central 90% din numarul total al bancilor care-si desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei si peste 91% din numarul total al companiilor de asigurari.

Acesta a mai explicat ca Bucurestiul este cea mai dinamica regiune a tarii, produsul intern brut regional fiind de cateva ori mai mare decat cel national.

"Aceasta crestere este nu numai spectaculoasa, dar si durabila, fiind bazata pe capacitatea de inovare si de informatizare a activitatilor economice. Bucurestiul contribuie cu 50% la valoarea pietei de software si servicii IT din Romania, iar cheltuielile IT pe cap de locuitor in Capitala se apropie de media europeana, de 600 euro", a afirmat presedintele CCIMB.

In schimb, principalele probleme cu care se confrunta companiile bucurestene sunt "lipsa fortei de munca inalt calificate, coruptia si birocratia".

"Coruptia si birocratia se resimt parca mai acut intr-o mare metropola, ca Bucurestiul, cu multitudinea de probleme pe care le ridica o asemenea aglomerare urbana, inclusiv sub aspect economic si unde administratia locala este insuficient adaptata diversitatii solicitarilor si, astfel, mult mai expusa la coruptie", a precizat Sorin Dimitriu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#Sorin Dimitriu, #Bucuresti, #centru economic, #cifra afaceri, #PIB, #investitii straine , #stiri economice