Soros: Euro in pericol, chiar daca Grecia va fi salvata

Luni, 22 Februarie 2010, ora 12:12
4903 citiri
Soros: Euro in pericol, chiar daca Grecia va fi salvata
Foto: Daylife

Chiar daca un ajutor financiar ar fi de ajuns pentru a salva Grecia, moneda unica europeana va fi, in continuare, amenintata, crede miliardarul George Soros.

Motivul? Ar ramane intr-o situatie similara Spania, Italia, Portugalia si Irlanda, adica o buna parte din tarile din zona euro.

Astfel, chiar daca Uniunea Europeana reuseste sa gestioneze criza din Grecia, ce va face in cazul urmatoarei?, se intreaba Soros, intr-un comentariu pentru Financial Times.

"Impreuna, aceste tari reprezinta o portiune prea mare din zona euro pentru a putea fi ajutate in acest mod. Indiferent de supravietuirea Greciei, moneda euro va fi pusa la indoiala in continuare", a spus Soros.

Magnatul crede ca Uniunea Europeana a fost infiintata pe modelul "caruta inaintea calului": au fost stabilite niste teluri limitate, dar usor de obtinut, stiind ca va fi nevoie de o dezvoltare ulterioara. Insa, din mai multe motive, procesul a fost intrerupt, iar UE a "inghetat" in forma actuala.

Acelasi lucru se intampla si in cazul euro. Recesiunea din 2008 a scos la iveala defectele acestui sistem, tarile membre fiind nevoite sa-si salveze fiecare propriile banci. "Criza datoriilor din Grecia reprezinta punctul culminant. Daca tarile membre nu fac ceva pentru a inainta, euro ar putea sa dispara", a spus Soros.

Ideea principala din spatele introducerii euro a fost ca toata statele membre sa respecte tratatul de la Maastricht. Insa, evident, guvernul elen l-a incalcat, iar deficitul bugetar a ajuns la 12,7 procente, in 2009, socand nu numai autoritatile europene, dar si pietele financiare mondiale.

Desi Grecia a promis ca va reduce deficitul, pietele nu mai au incredere, iar prima de risc pentru titlurile de stat continua sa se situeze in jurul valorii de 3%, lasand Grecia fara o buna parte din beneficiile apartenentei la zona euro.

"Daca acest lucru persista, exista un pericol real ca Grecia sa nu mai fie in stare sa iasa din aceasta stare. Reducerea bugetului ar conduce la o scadere economica si mai accentuata, reducand veniturile din taxe si majorand raportul dintre datorii si PIB", a spus Soros.

Recunoscand problemele, membrii Ecofin (grupul ministrilor de Finante din UE) au discutat, pentru prima data, despre nevoia de a pastra stabilitatea financiara in intreaga zona euro, nu pentru fiecare stat in parte.

Pe de alta parte, nu au reusit sa stabileasca un mecanism pentru a realiza acest lucru, desi au sprijinul legal, prin Tratatul de la Lisabona.

Potrivit lui Soros, cea mai eficienta solutie ar fi sa emita mai multe eurobonduri comune, pentru refinantarea a aproximativ 75% din datoriile ajunse la termen, lansand Grecia sa se descurce cu restul.

Totusi, acest lucru este imposibil din punct de vedere politic, deoarece Germania nu doreste sa fie finantator.

"Este clar de ce avem nevoie: un sistem de monitorizare mai intruziv si aranjamente institutionale pentru asistenta conditionata. O piata a eurobondurilor bine organizata ar fi de dorit. Intrebarea este daca exista vointa politica pentru generarea acestei piete", a incheiat miliardarul.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#George Soros euro, #destramare zona euro, #deficit bugetar Grecia , #stiri economice