South Stream si North Stream sunt "conducte politice"

Vineri, 01 Februarie 2008, ora 11:33
1141 citiri
South Stream si North Stream sunt "conducte politice"

South Stream si North Stream nu sunt viabile economic ci sunt in primul rand "conducte politice", prin care Moscova vrea sa creeze presiune in spatiul european, a declarat Alan Riley consultant pe probleme energetice pe langa Parlamentul European.

"Intrebarea care trebuie pusa in cazul South Stream si North Stream este de unde va veni gazul", a mai spus acesta.

El a argumentat ca in acest moment gazul lichefiat este mai ieftin decat cel care va fi extras din Marea Barents, pe care rusii vor sa-l exporte prin North Stream. Concluzia este ca proiectul nu este viabil din punct de vedere economic.

South Stream este clar conceput ca un concurent al proiectului european Nabucco, subliniaza expertul britanic. Riley considera ca tactica Rusiei se bazeaza pe o mare cacealma.

Gazul, spre deosebire de petrol, poate fi inlocuit cu energie nucleara, hidroenergie, dar mai ales prin prelucrarea carbunelui "curat" printr-o tehnica de ardere in care emisiile de gaze sunt captate si depozitate.

Expertul britanic considera ca Romania ar trebui sa-si dezvolte capacitatile de stocare a gazului lichefiat. O investitie inteligenta ar fi cumpararea de nave de transport a gazului lichefiat cu care s-ar putea transporta gazul din portul turc Ceyhan de la Marea Mediterana, prin Bosfor.

Expertul s-a mai referit si la promisiunile presedintelui rus Vladimir Putin facute unor tari europene si anume ca vor deveni un mare terminal energetic. Concluzia sanatoasa care ar trebui trasa in urma initiativelor Moscovei este ca trebuie retinut un singur lucru: "pietele functioneaza, monopolurile sovietice nu".

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#north stream, #Rusia, #gaze naturale, #conducte politice , #stiri economice