Spania, urmatoarea economie europeana care va trai cosmarul Greciei?

Sambata, 27 Februarie 2010, ora 12:20

   

Spania, urmatoarea economie europeana care va trai cosmarul Greciei?
S-a vorbit foarte mult, in ultimele saptamani, despre problemele financiare ale Greciei si despre sacrificiile majore care au rezultat din cauza acestui lucru, atat in statul elen, cat si in toate tarile din zona euro.

Insa, in timp ce toti ochii sunt pe Grecia, in celalalt capat al Mediteranei, se petrece o alta "drama": Spania este pe punctul de a trai un cosmar economic si financiar, al carui impact asupra Europei poate fi chiar mai mare decat evenimentele din Grecia.

Cu un produs intern brut (PIB) de peste un trilion de euro, Spania este a 13-a economie mondiala, iar PIB-ul spaniol este de patru ori mai mare decat al Greciei. In conditiile in care criza din Grecia a reusit sa agite intreaga Europa, ne putem imagina ceea ce s-ar putea intampla daca Spania va fi lovita, la randul sau, de semne de avertizare de rau augur, comenteaza La Presse Affaires.

Piata fortei de munca, unul dintre cei mai buni indicatori privind starea economiei, este puternic afectata, mai mult de 4,5 milioane de spanioli fiind someri. Pentru o tara a carei forta de munca este de peste 23 de milioane de persoane, aceste date reprezinta un adevarat dezastru. Rata somajului a atins un nivel inacceptabil de 19,5%, de doua ori media pe zona euro si mult mai mare fata de Grecia, unde rata este de 9,8%.

In ceea ce priveste schimburile sale cu tarile straine, Spania are una dintre cele mai grave situatii din lume. Deficitul comercial al Statelor Unite este imens, dar situatia este chiar mai rea in Spania. In Statele Unite, deficitul de cont curent a ajuns la 3% din PIB, o cifra care este considerata ingrijoratoare (aceste 3% reprezinta 330 miliarde de euro). Dar, in Spania, deficitul a crescut brusc la 5,6% din PIB.

Finantele publice sunt intr-o stare deplorabila. Guvernul spaniol a raportat venituri de 346 miliarde de euro si cheltuieli de 454 miliarde de euro. Deficitul de 108 miliarde de euro, adica de peste 11% din PIB, este de aproape patru ori mai mare decat standardul impus de tarile europene in acordul de la Maastricht. In aceste conditii, este evident faptul ca datoria publica a crescut vizibil, de la 41% din PIB in 2008, la 60% in 2009.

Productivitate mult prea scazuta

Nivelul de prosperitate al unei societati depinde de nivelul de productivitate, iar aceasta "boala" afecteaza economia spaniola. Intre 1999 si 2007, productivitatea (masurata prin metoda conventionala de impartirea valorii productiei la numarul de ore lucrate) a crescut cu 0,89%. Nu 0,89% pe an, ci 0,89% pentru intreaga perioada de opt ani.

In timp ce cresterea productivitatii a stagnat, salariile au crescut foarte mult: 29,2% in opt ani. Cu alte cuvinte, salariile au crescut de 33 ori mai repede decat productivitatea. O situatie de neconceput care, in mare masura, explica impactul actual.

Licarirea de speranta a Spaniei este faptul ca a existat un progres real de crestere a productivitatii timp de doi ani: 1,7% in 2008 si 3% in 2009. Cu alte cuvinte, in doi ani, productivitatea a devenit de cinci ori mai mare decat in cei opt ani. Chiar si asa, salariile au continuat sa creasca mai repede decat productivitatea, majorandu-se cu 8,8% in doi ani.

Este insa acest lucru suficient? Guvernul spaniol incearca sa fie optimist si nu vrea sa solicite sprijin din partea partenerilor sai europeni, spunand ca poate iesi singur din criza. Oficialii europeni sunt ingrijorati si se asteapta ca aceste sperante sa aiba fundament. Dar, avand in vedere faptul ca se acumuleaza tot mai multi nori negri asupra economiei spaniole, este departe speranta ca Spania va putea sa-si revina singura.

Aceasta intrebare nu si-o pune doar Spania, ci si intreaga zona euro, caci aceasta tara se confrunta cu cea mai mare criza economica de la adoptarea monedei comune in 1999, scrie si Wall Street Journal.

Problema este ca, in mare masura din cauza apartenentei Spaniei la zona euro, acest stat nu a apelat la mijloace testate de alte tari pentru a-si redresa economia.

Spania nu-si poate devaloriza moneda pentru a face mai atractive exporturile si nici nu-si poate reduce preturile in statiunile sale maritime deoarece valoarea euro este dirijata de Germania, o mare si competitiva economie industriala.

Madridul nu poate taia din ratele dobanzii si nici sa faca emisiuni de moneda pentru a stimula cheltuielile si imprumuturile, pentru ca aceste decizii sunt acum luate in Frankfurt, de catre Banca Centrala Europeana.

Spania ar putea incerca insa, in continuare, sa stimuleze cresterea economica prin reduceri de impozite si cresterea cheltuielilor. Chiar si asa, viitorul economic al Spaniei ramane incert.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4767 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
alvacora
rank 5
....
Un cutremur economic in Spania ar avea consecinte sociale grave in Romania. Intoarcerea milioanelor de romani din Spania ar sufoca piata muncii fragila din Romania.
tieues
rank 5
La ce paiata au
Si la ce coruptie similara italienilor si romanilor la un loc nu ma mira.
romanianwars
rank 1
Toata
zona euro trebuie intai distrusa pentru ca sa construiasca peste daramaturile ei o noua cladire. In conditii normale oamenii n-ar accepta regulile noi ce vor fi propuse in 2010. La sumitul din luna urmatoare se va propune un fel de constitutie globala in domeniul bancar. Acela e inceputul distrugerii statelor asa cum le stim acum.
GuzganRozaliu_vrajitor
rank 5
Da, si numai din cauza lui Băsescu! Vrea să subjuge el toată lumea.
.
ORD
rank 5
Pentru Romania....
....este urgenta industrializarea si modernizarea industriei actuale pentru a fi competitiva calitativ,lucru apreciat de importatori. Este necesar si inmultirea bancilor de stat romanesti, inmultirea serviciilor acestora spre a fi atractive si a stopa iesirea valutei din tara.Prin aceste masuri se creiaza premizele cresterii numarului locurilor de munca, reducerea cheltuielilor cu somerii si ajutoarele sociale.
tractoristu
rank 1
Pentru Romania....
Pentru Romania....

....este urgenta industrializarea si modernizarea industriei actuale pentru a fi competitiva calitativ,lucru apreciat de importatori.
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; Ce spui tu e " sirba in carutza ". Care industrie , mai alifie ? Tractorul ?
Care industrie romaneasca ? Se exporta produse straine fabricate ieftin in Romania . Numai fructele de padure sint export romanesc. Si acela nu mai poate creste, ca ramin ursii flaminzi, vin in sat si o maninca pe soacra-ta !
Vrei industrie, inventezi un produs si il faci tu. Ce vine de la Nokia si de la Renault nu sint romanesti. Inventati, cercetati pt aplicatii ( nu ca nenea cela care voia sa faca cercetare de dragul fondurilor, dat aici la ziar, cu gulerul ridicat de ziceai ca e Elvis ). faci un ceaun ce n0a vazut lumea, faci ceva ce misca, musca sau ce o facea. Ca la absolventi de facultati roamnia are locul 3 in lume ( la 100 mii locuitori ). Numai israel si palestinienii din gaza au mai multi. Iar numai peste 4 ani veti avea locul 1 ! Ca acum scrieti numele cu Ind in fatza pe usa apartamentului si pe cavou. La munca. Nokia nu e industrie. Dupa maturat, asamblatul este imediat urmatoarea.
baba
rank 2
E GROASA!
Rau!Toata Europa este sub atacul economic declansat de peste ocean .Dirijorii sunt cunoscuti .Noroc cu Germania care rezista tinand in spate toata trupa de petrecareti de la marginea Europei.Personal,cred ca se incearca distrugerea U.E care a devenit o forta.De ce?Pt.ca jocurile sa fie dictate de USA.Daca esti ocupat cu potolirea foamei,nu prea iti mai pasa ca "prietenii"vor sa faca praf Iranul doar pt ai fura petrolul si a multumi vecinii lor perciunati care vor sa fie doar ei stapanii regiunii.Nu este nimic nou cand istoria se repete.
romanianwars
rank 1
Vezi
asta e exact ce vor: ca noi sa credem ca dusmanul poate fi vazut cu usurinta astfel incat sa putem arata cu degetul. Din pacate e mult mai complex. Pentru ca o populatie sa te urmeze orice ar fi, trebuie sa-i dai un dusman sau o problema care sa se vada. Problema desigur tu ai facut-o iar tot tu vi cu solutia. Problema-reactie-solutie. O regula de baza.
UE e doar o bucata din puzzle. Deoarece nu poti unii toata lumea deodata din cauza diferentelor culturale. Asa ca faci un UE, un UA sau SEA. Toate sub UN. Si le unesti pe urma sub steagul economiei, singura unealta pe care toate natiile o inteleg indiferent de obiceiuri sau limba.
Acum 2 saptamani 24 reprezentanti al unor banci nationale s-au in intalnit in SECRET in Austrlia. Acuma nu mai e secret desigur pt ca s-a avut grija ca publicul sa stie. Iar luna viitoare la summit vor sa introduca un fel de constitutie mondiala pentru sistemul bancar.
Din moment ce toti stiu de bani indiferent de natie, cu siguranta se va incerca obtinerea unui monopol condus de o mana de oameni.
tractoristu
rank 1
sa mori tu ?
"Rau!Toata Europa este sub atacul economic declansat de peste ocean "
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; Asa e moda, ca US a inceput, US a spus primii ca schema piramida nu mai tzine. Daca US e de vina, de ce banicile iuropini , corecte si victime ( dupa parerea ta si a altor oamenide stiinta ) nu aveau nici o copeica infoondurile des de asigurari si depizite pt 10 % fluctiuatie. A venit america si le-a spus sa cheltuiasca tot ?
Cum banicile care nu au reklatii cu US si au lucrat numai in euroi , nu avea nici un cent si a facut imprumuturi aiurea IN IUROPA ? Cum de a bagat IUROPA bani in Dubai. I-a fortzat america ? Cum de spanuia cheltuieste mai mult decit produce ? I-a fortzat america ? America a fortzat pe spanioli sa dea ajutoare economice la toti calicii, ca toti prefera sa stea acasa si sa joace din buric ?
America i-a fortzat sa bage banii in constructii ? Constructiile sint investitie cit se construiesc, apoi sint Cheltuieli pe timp de 30 ani.
Nu e comunistul zapatero zapacitu alesul comunistilor si prostilor de iuriopini ? L-a pus america pe postr, sau comunistii cu ajurorul arabilor ? Crec ca daca iti moare purceaua in cotez ai sa zici ca e vina americii. Sau ca nu te mai iubeste nevasta. Daca nu se descoperea america, pe cine dadeai vina, mai naftalina ?
dacidava
rank 3
Kriza.ntema
America e Marele Satan!! hah hah hah(bordelistul)..Shaitan Bozorg,asa ii zic iranenii..cat ii mai zic...ca timpul e tot mai nerabdator cu toti..
Anarchy
rank 3
Tractoristule
Nu care cumva sa crezi ca tu esti vreun american...tot un cretin frustrat si "iuropean" esti fraiere....un lucru stim sigur:
Din tara pieilor rosii a pornit criza economica....
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor