Specialist american: Urmatoarea criza va fi cea a petrolului

Joi, 26 Martie 2009, ora 18:28
2411 citiri
Specialist american: Urmatoarea criza va fi cea a petrolului

In conditiile in care pretul petrolului a scazut cu aproape 100 de dolari fata de maximele anului trecut, iar companiile de profil nu isi mai pot sustine investitiile.

Urmatoarea criza care va afecta economia mondiala ar putea fi cea a petrolului, este de parere specialistul american Matt Simmons.

Criza financiara globala a afectat investitiile in domeniul explorarii si productiei, astfel ca pretul titeiului ar putea lua o alta intorsura fata de trendul de pana acum.

Ritmul fundamental de scadere a rezervelor curente de petrol din zacamintele aflate in exploatare in intreaga lume este de 20% pe an si nu poate fi redus semnificativ decat prin investitii masive, este de parere Simmons, fondatorul bancii de investitii Simmons&Co.

"Suntem la poate noua luni distanta de un soc al preturilor. Nu vorbim de trei-cinci ani, ci de un moment mult mai apropiat", a declarat acesta pentru Reuters, sustinand totodataca se astepta si ca cererea pentru petrol sa scada cu cel putin 10-15% in urmatoarea perioada.

Barilul de petrol a atins maxime istorice de aproape 150 de dolari in iulie 2008, insa a scazut puternic odata cu intrarea economiilor dezvoltate in recesiune si prabusirea cereri.

In prezent, barilul de petrol este cotat in jurul a 50 de dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a extins accesul la funcția Magic Editor. Ce dispozitive o pot accesa
Google a extins accesul la funcția Magic Editor. Ce dispozitive o pot accesa
Google a extins accesul la funcția Magic Editor, inițial disponibilă exclusiv pe telefoanele Pixel 8, la întreaga serie Galaxy S24 și alte dispozitive Android. Mișcarea demonstrează...
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
#criza petrol, #pret baril, #investitii extractie , #stiri economice