Spectrul terifiant al somajului in UE

Miercuri, 14 Ianuarie 2009, ora 18:53
2627 citiri
Spectrul terifiant al somajului in UE

Doar intr-un an, in 2008, numarul somerilor a crescut in Uniunea Europeana cu peste un milion. Astfel, la sfarsitul lui 2008, in cele 27 de state ale UE, numarul total al somerilor ajunsese la aproape 18 milioane.

Rata somajului din zona euro a atins, de asemenea, un nivel maxim dupa decembrie 2006, potrivit unui raport Eurostat.

Statele Unite, locul unde a luat nastere criza economica, inregistreaza cea mai mare rata a somajului din ultimii 16 ani.

In decembrie 2008, rata somajului in SUA a urcat la 7,2%, cel mai ridicat nivel din 1993, dupa ce problemele economice au determinat angajatorii sa disponibilizeze peste 500.000 de persoane.

In 2008, numarul total al persoanelor care au ramas fara un loc de munca a ajuns, in Statele Unite ale Americii, la 2,6 milioane. Acesta este practic cel mai mare decline economic din anul 1945, cand 2,75 milioane de persoane au fost disponibilizati.

Cosmarul crizei economice este insa departe de a lua sfarsit. Tot in SUA, in luna decembrie, angajatorii din sectorul privat au concediat aproape 700.000 de persoane.

In Europa, spectrul somajului a pus stapanire pe cele mai mari, mai puternice si stabile economii.

Germania, motorul economiei UE, da semne de gripare. Perspectivele nu sunt nici ele mai optimiste. Ingrijorarile coalitiei de guvernare din Germania au facut ca aceasta sa adopte un plan de stimulare a economiei in valoare de 50 de miliarde de euro.

Acesta este cel mai mare plan de acest gen din istoria postbelica a tarii. De altfel, ce este mai rau urmeaza sa se petreaca in viitorul apropiat.

Previziunile economice arata ca, in 2009, Germania risca sa aiba un milion de someri in plus, ceea ce ar face ca numarul total al persoanelor fara un serviciu sa atinga 4 milioane. In aceste conditii, rata somajului in Germania va urca la 9%.

Criza economica mondiala a facut ca planurile de stimulare a economiei sa se inmulteasca si sa devina unica speranta de redresare a economiilor lumii.

Dupa America si Anglia, Germania si Franta au anuntat si ele planuri de stimulare a economiei, care implica infuzii guvernamentale de zeci sau chiar sute de miliarde de euro.

La sfarsitul anului trecut, Franta a adoptat si ea un plan de stimulare a economiei in valoare de 26 de miliarde de euro, menit sa ajute economica franceza sa treaca prin criza.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a anuntat atunci ca masurile includ un imprumut de un miliard de euro destinat industriei auto si unul de cinci miliarde catre sectorul de investitii.

Franta nu sta nici ea mai bine la capitolul somaj, numarul persoanelor fara un loc de munca a ajuns in Hexagon, la sfarsitul lui 2008, la peste 2 milioane de someri.

Marea Britanie nu a trecut nici ea cu bine prin criza economica. In luna noiembrie a anului trecut, numarul persoanelor fara un loc de munca a ajuns la 1,86 milioane, ceea ce indica o rata a somajului de 6%, un record absolut pentru ultimii 11 ani.

Premierul britanic a anuntat si el ca va cheltui peste 500 de milioane de lire sterline pentru ca somajul sa nu creasca in spirala.

Programul anti-somaj britanic implica faptul ca firmele vor primi cate 2500 de lire pentru recrutarea celor care nu mai au un loc de munca de peste 6 luni.

Banii fac parte din pachetul de stimulare economica de 20 de miliarde de lire, anuntat de guvernul Gordon Brown in octombrie 2008.

In Spania, rata somajului este, de asemenea, la un nivel-record pentru ultimii 12 ani, cu un numar total de 3 milioane de someri in 2008. Practic, pe fondul disponibilizarilor din sectorul constructiilor, numarul somerilor a crescut anul trecut cu 47%.

Previziunile economice pentru anul 2009 nu sunt insa deloc de natura sa ne linisteasca. Potrivit specialistilor din cadrul Comisiei Europene, somajul va creste in Uniunea Europeana cu peste 2% din cauza crizei economice.

De asemenea, Uniunea Europeana depune eforturi majore pentru a minimaliza impactul crizei economice.

La ultimul summit de anul trecut, din 11-12 decembrie, sefii de stat si de guvern ai UE si-au dat acordul pentru pachetul de masuri de criza prezentat la sfarsitul lui noiembrie de Comisia Europeana, a carui valoare totala se ridica la 200 miliarde euro.

Citeste si:
Washingtonul afirmă că a discutat cu Parisul înaintea anunţării alianţei sale cu Marea Britanie şi Australia. Franţa dezminte
Washingtonul afirmă că a discutat cu Parisul înaintea anunţării alianţei sale cu Marea Britanie şi Australia. Franţa dezminte
Washingtonul şi Parisul au avut contacte la nivel înalt înaintea anunţului despre încheierea noii alianţe ''AUKUS'' 'între SUA, Marea Britanie şi Australia, a declarat joi un responsabil al...
Uniunea Europeană susține că nu a fost informată în legătură cu pactul de securitate dintre SUA, Marea Britanie și Australia. „Este cu adevărat o lovitură pe la spate”
Uniunea Europeană susține că nu a fost informată în legătură cu pactul de securitate dintre SUA, Marea Britanie și Australia. „Este cu adevărat o lovitură pe la spate”
Uniunea Europeană (UE) nu a fost informată cu privire la pactul în domeniul securităţii AUKUS încheiat de către Statele Unite, Australia şi Regatul Unit, în regunea indo-pacifică, şi...
Sursa: Ziare.com