Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Standard & Poor's da Romaniei un rating mai bun

Miercuri, 10 Martie 2010, ora 07:37
1606 citiri
Standard & Poor's da Romaniei un rating mai bun

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's Ratings Services a revizuit in crestere, de la negativa la stabila, ratingul suveran al Romaniei pentru creditele pe termen lung in valuta si moneda locala, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

In acelasi timp agentia a confirmat ratingul suveran al Romaniei la 'BB plus/B' pentru creditele pe termen lung si scurt in valuta si ratingul 'BBB minus/A-3' pentru creditele pe termen lung si scurt in moneda locala. Calificativul 'BB plus' este cel mai ridicat din categoria 'junk' (speculativ).

Economia Romaniei a suferit anul trecut o recesiune severa, Produsul Intern Brut s-a contractat cu aproximativ 7,1%. Agentia considera ca aceasta scadere a activitatii economice a fost provocata in primul rand de declinul puternic al cererii pe plan intern, rezultat de lipsa finantarii, si a fost exacerbat de scaderea cererii pe plan extern. In opinia agentiei, PIB-ul se va redresa usor in 2010, datorita revenirii estimate a cererii pe plan extern.

S&P crede ca cererea pe plan intern va ramane probabil redusa, totusi, din cauza scaderii consumului si a investitiilor, pe fondul restrictionarii conditiilor de creditare si a planificatei consolidari fiscale a guvernului. In urma majorarii deficitului bugetar al Romaniei in 2009 la 7,8 la suta din PIB, pe baza estimarilor agentiei, guvernul intentioneaza sa reduca deficitul la 6,4% din PIB in 2010.

In ciuda nivelului incertitudinilor politice legate de alegerile prezidentiale din Romania din decembrie 2009, in opinia S&P, Guvernul a reusit cu succes sa implementeze strategia de consolidare fiscala. Guvernul a anuntat ca nu va majora salariile functionarilor publici, va implementa noi reforme in sistemul de pensii si va stabili reguli bugetare, S&P apreciaza ca aceste masuri vor fi adoptate in 2010. Daca ele vor fi complet implementate, vor ajuta, in opinia agentiei, ca Romania sa-si atinga tintele fiscale pentru 2010 si pe mai departe.

In viitorul apropiat, S&P se asteapta la scaderea suplimentara a calitatii activelor bancilor.

La data de 27 octombrie 2008, Standard & Poor's a retrogradat ratingul pentru datoria in valuta a Romaniei la 'BB plus', prima tara membra a Uniunii Europene care a primit un rating din categoria 'junk' (nerecomandat pentru investitii) iar singura mare agentie de rating care mai acorda Romaniei un calificativ din categoria investment grade (Baa3) este Moody's.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#standard poors rating Romania , #stiri economice