Statele care ignora schimbarile climatice vor fi retrogradate de agentiile de rating. SUA ar urma sa piarda 20% din PIB pana in 2050

Autor: C.V.
Vineri, 19 Martie 2021, ora 05:00
2085 citiri
Statele care ignora schimbarile climatice vor fi retrogradate de agentiile de rating. SUA ar urma sa piarda 20% din PIB pana in 2050

Esecul in reducerea poluarii va costa guvernele din intreaga lume miliarde de dolari, sustin economistii de la Universitatea Cambridge care au utilizat inteligenta artificiala pentru a face predictii cu privire la efectele schimbarilor climatice asupra ratingurilor de tara, transmite Bloomberg.

Daca emisiile poluante vor continua la nivelul actual, 63 de tari vor suferi o retrogradare a ratingurilor suverane, cu mai mult de o treapta, pana in 2030, sustine acest grup de economisti printre care se numara si Moritz Kraemer, fost director al diviziei de ratinguri suverane de la S&P Global Ratings. Calificativul SUA ar urma sa fie coborat cu doua trepte, in timp ce ratingurile Germaniei, Indiei si Olandei ar putea sa sufere o retrogradare cu trei trepte. Chiar si indeplinirea angajamentelor incluse in Acordul de la Paris ar insemna o reducere medie de 0,65 trepte.

"Pe masura ce schimbarile climatice vor afecta economiile nationale, serviciul datoriilor va deveni mai greu si mai scump. Pietele au nevoie de informatii credibile cu privire la modul in care schimbarile climatice se traduc in riscuri materiale", a declarat Matthew Agarwala, economist la Bennett Institute for Public Policy din cadrul Universitatii Cambridge.

80 de tari vor suferi o reducere a ratingurilor

Cercetatorii au utilizat inteligenta artificiala pentru a calcula efectele schimbarilor climatice asupra ratingurilor atribuite de S&P pentru 108 tari de-a lungul mai multor perioade de timp. Potrivit cercetatorilor, "fara o reducere serioasa a emisiilor", 80 de tari vor suferi o reducere a ratingurilor cu o medie de 2,48 trepte pana in 2100, India si Canada vor fi retrogradate cu peste cinci trepte, iar China cu opt trepte.

Comparativ, pana acum, pandemia a condus la 48 de retrogradari de rating de catre cele trei mari agentii de evaluare in perioada cuprinsa intre luna ianuarie 2020 si luna februarie 2021.

Detinatorii de obligatiuni trebuie sa inceapa sa tina cont de incalzirea globala atunci cand iau decizii de investitii deoarece tarile cele mai expuse riscurilor asociate cu schimbarile climatice ar putea suferi o diminuare a Produsului Intern Brut cu mai mult de o cincime pana in 2050, sustin analistii de la FTSE Russell.

SUA ar urma sa piarda 20% din PIB pana in 2050

In cel mai pesimist scenariu, SUA ar urma sa piarda 20% din PIB pana in 2050, iar tarile cele mai apropiate de ecuator, sau cele ale caror economii au emisii mari de carbon, sunt chiar mai vulnerabile, se arata in raportul FTSE Russell. De exemplu, economia Malaeziei ar putea suferi o diminuare de 31%. Aceste prognoze, care tin cont de tendintele inregistrate de emisiile de gaze cu efect de sera si eforturile tarilor pentru rezolvarea acestei probleme, arata care sunt riscurile la care se expun investitorii atunci cand fac pariuri pe terme lung pe obligatiunile suverane.

Statele in curs de dezvoltare cu ratinguri mai slabe vor suferi mai mult de pe urma efectelor fizice ale schimburilor climatice, in timp ce statele care beneficiaza de ratinguri de top vor fi retrogradate mai sever, sustin economistii de la Universitatea Cambridge, care precizeaza ca acest lucru se potriveste cu natura ratingurilor suverane: cele de la varf au loc sa cada mai mult.

Citeste si:
Statele Unite critică modul în care au fost organizate alegerile din Rusia: ”Cetățenii au fost împiedicați să-şi exercite drepturile civice şi politice”
Statele Unite critică modul în care au fost organizate alegerile din Rusia: ”Cetățenii au fost împiedicați să-şi exercite drepturile civice şi politice”
Administrația americană a criticat luni, 20 septembrie, condiţiile în care s-au desfăşurat alegerile din Rusia organizate în acest weekend, câştigate de partidul preşedintelui Vladimir...
Liderii mondiali revin, parţial, în această săptămână la Naţiunile Unite, cu atenţia îndreptată spre combaterea schimbărilor climatice şi a COVID-19
Liderii mondiali revin, parţial, în această săptămână la Naţiunile Unite, cu atenţia îndreptată spre combaterea schimbărilor climatice şi a COVID-19
Liderii mondiali se întorc, săptămâna aceasta, la sediul Naţiunilor Unite din New York, cu atenţia îndreptată spre intensificarea eforturilor de combatere atât a schimbărilor climatice,...
Sursa: AGERPRES