Statele UE aloca 1.700 de miliarde de euro pentru salvarea bancilor

Marti, 14 Octombrie 2008, ora 10:02
1483 citiri
Statele UE aloca 1.700 de miliarde de euro pentru salvarea bancilor

Planul de salvare a institutiilor financiare din Europa este de cateva ori mai costisitor din punct de vedere financiar decat cel propus de administratia Bush.

In timp ce Congresul SUA a aprobat alocarea sumei de 700 miliarde de dolari, guvernele principalelor state comunitare s-au inteles sa sprijine bancile cu probleme cu suma de 1.700 de miliarde de euro.

In mare parte, acesti bani vor fi acordati de Franta, Germania, Marea Britanie, Olanda, Portugalia si Spania pentru pentru garantii bancare si alte masuri de urgenta, in incercarea de a salva sistemul bancar, informeaza Washington Times.

In cadrul programului de salvare a bancilor, Guvernul Germaniei a aprobat alocarea sumei de 500 miliarde euro. La randul sau, Franta va sustine sistemul financiar al tarii cu aproximativ 320 de miliarde de euro, majoritatea fondurilor fiind destinate pentru garantarea creditelor din sistemul bancar.

Sume importante pentru sprijinirea institutiilor financiare cu probleme au alocat si autoritatile austriece. Acestea au aprobat utilizarea de la bugetul de stat a unei sume de 100 miliarde de euro, aici fiind incluse garantiile pentu pasive, extensiile de credit si recapitalizarea bancilor.

Tot 100 de miliarde de euro va pompa in sistemul bancar si Franta.

Efortul financiar facut de tarile Uniunii Europene l-a determinat pe Nicolas Sarkozy, Frantei si al Uniunii Europene, sa excvlame ca "Europa Unita a aratat ca poate mai mult decat Statele Unite" si ca "timpul in care fiecare se gandea numai la sine a trecut".

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#plan salvare, #sistem bancar, #Uniunea Europeana , #stiri economice