Statul nu are bani pentru toti somerii anului 2009

Miercuri, 21 Ianuarie 2009, ora 10:46
1558 citiri
Statul nu are bani pentru toti somerii anului 2009

Statul poate asigura din fondul de somaj doar plata unui numar de indemnizatii similar celui din 2008, desi rata somajului este de asteptat sa creasca semnificativ in acest an.

Pe masura ce prognozele privind rata somajului au fost tot mai optimiste, fondul de somaj a devenit mai sarac de la an la an, coborand, in 2008, sub doua miliarde de lei, in timp ce incasarile celorlalte bugete au crescut semnificativ, cu zeci de procente. Daca, in urma cu sapte ani, contributia cumulata pentru angajat si angajator era de 6%, in 2009 se situeaza la 1%, scrie Capital.

Ministerul Muncii mizeaza pe o crestere moderata a somajului si a intocmit un proiect al fondului de somaj care va putea plati indemnizatii si ajutoare pentru aproximativ 250 de mii de persoane lunar, cu mult mai putin decat numarul somerilor estimat de sindicate.

"Fondul de somaj a fost redus in ultimii ani, considerandu-se, eronat, ca s-a terminat cu somajul in Romania. In afara de asta, cifrele estimate de Guvern sunt niste aiureli, pentru ca ei nu pot inca sa estimeze care vor fi efectele crizei financiare in Romania", considera analistul economic Ilie Serbanescu.

Potrivit celor mai recente proiectii bugetare pentru 2009, Guvernul a luat in calcul o rata a somajului de 5%, in crestere cu un punct procentual fata de cea estimata de fostul Executiv.

Media anuala a ratei somajului in Romania a scazut de la 11,2% in 2000 la 3,9% in 2008.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#plata indemnizatii somaj, #fond somaj, #rata somajului, #disponibilizari , #stiri economice