Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Strangeti cureaua redevine cuvantul de ordine

Sambata, 25 Octombrie 2008, ora 17:10
2799 citiri
Strangeti cureaua redevine cuvantul de ordine

Dupa promulgarea legii privind majorarea salariilor profesorilor cu 50% si anuntarea actiunilor de protest ale altor bugetari care vor acelasi lucru, perspectivele economice par tot mai sumbre.

Pe fondul acutizarii crizei economice internationale, primele efecte ale deciziei de crestere a salariilor profesorilor se vor face simtite in urmatoarele zile si, din pacate, nu vor putea fi anulate nici daca Guvernul va gasi o solutie de amanare sau esalonare a majorarilor.

Este vorba de cresterea sentimentului de neincredere in economia romaneasca. Deja agentiile de rating au transmis mesaje negative: economia va fi destabilizata, inflatia si deficitul bugetar vor creste, ratingurile Romaniei s-ar putea deteriora.

Sentimentul de neincredere este generat atat de incapacitatea presedintelui Traian Basescu si a premierului Calin Popescu Tariceanu de a se intelege si a colabora cu Banca Nationala pentru reducerea impactului crizei financiare internationale asupra Romaniei, cat si din anticiparea efectelor majorarilor salariale asupra indicatorilor economici.

In plus, deciziile de crestere a salariilor vin intr-un moment economic international foarte prost. Economiile emergente si monedele lor nationale se afla sub presiune extrema.

Investitorii isi scot banii din Europa de Est, America Latina si Asia, ingrijorati ca tarile vulnerabile nu numai ca vor fi lovite grav de criza financiara, ci si ca ar putea intra in incapacitate de plata.

Intr-o asemenea situatie, doar sentimentul de instabilitate politica pe care il transmite cearta continua dintre cele doua Palate mai lipsea. Semnale precum cel al posibilei demisii a guvernului sau al apropierii unui sezon de greve in plina campanie electorala pentru parlamentare nu fac decat sa grabeasca plecarea investitorilor.

Cresc preturile, euro si numarul somerilor

Retragerea masiva de valuta, dar si diminuarea perspectivelor unor investitii straine consistente se vor reflecta in cursul monedei nationale. Leul va pierde tot mai mult teren in fata euro, iar interventiile Bancii Nationale, pe masura ce vor deveni mai dese, isi vor pierde din eficacitate.

Cei mai afectati de cresterea euro si a dolarului vor fi cei care au credite in valuta, dar isi incaseaza salariile in lei, ale caror rate la banca vor creste si vor inghiti tot mai mult din veniturile personale. Apoi, preturile produselor din import, majoritare pe piata romaneasca, vor fi tot mai mari, ceea ce ne va arde pe toti la buzunare.

In plus, asa cum s-a intamplat si in cazul pensiilor, introducerea unei sume mari de bani in piata va duce la cresteri generalizate de preturi. Deja analistii vorbesc de revenirea la inflatia cu doua cifre, ceea ce ar afecta serios puterea de cumparare a romanilor.

De asemenea, nu trebuie ignorat ca, in astfel de perioade, companiile isi reduc, vrand, nevrand, productia, in incercarea diminuarii pierderilor cauzate de scaderea cererii.

Deja sectorul constructiilor si cel imobiliar, ambele prospere si motor al cresterii economice cu numai cateva luni in urma, au anuntat concedieri si reducerea activitatii. La fel companiile producatoare de masini. In consecinta, asa cum deja se intampla in alte tari, vor avea loc disponibilizari de personal, ceea ce va duce la o crestere a somajului.

Impozite mai mari

Toate aceste efecte se vor face simtite pana la finele lui 2008. Din 2009 insa, am putea avea o surpriza si mai neplacuta: taxele si impozitele ar putea fi majorate, guvernul care va veni fiind nevoit sa faca acest lucru pentru a face rost de bani pentru plata salariilor.

Chiar daca problema principala, asa cum se vede, nu e majorarea salariilor profesorilor, pentru care, s-ar gasi bani in buget, ci momentul ales pentru aceasta crestere si procentul mare si generalizat in care s-a facut aceasta majorare.

Asa cum este de asteptat, cresterea salariilor profesorilor a declansat revendicari similare ale functionarilor publici, ale medicilor, iar in zilele urmatoare s-au anuntat si alti bugetari

Majorarile anuntate vor avea cu siguranta efecte si in sectorul privat, unde deja au inceput sa fie solicitate salarii mai mari (invocandu-se si cresterea inflatiei inregistrata dupa majorarea pensiilor).

Un sector privat foarte prudent in a face noi investitii si care oricum se confrunta cu o scadere a cererii si care tatoneaza terenul pentru concedieri care sa ajute la trecerea peste perioada de recesiune.

Reformarea administratiei, reducerea numarului de agentii si de functionari bine platiti, anularea contractelor prin care se plateste cu bani publici clientele politica atat la nivel guvernamental, cat si la nivelul administratiilor locale - solutia oferita de presedintele Traian Basescu pentru a avea bani de salarii, cine mai crede in ea dupa 20 de ani in care s-a vorbit mult pe aceasta tema si nu s-a facut niciodata nimic?

Ce e de facut?

Prudenta e cuvantul de ordine. Se vorbeste chiar de inca trei ani de recesiune la nivel mondial si de faptul ca nu am ajuns inca sa vedem fata cea mai urata a crizei financiare mondiale.

In astfel de vremuri, cel mai bine e sa reduci consumul, sa stopezi investitiile sau sa le analizezi foarte atent inainte de a le face si sa incerci sa pui un ban deoparte.

Contractarea unui credit in aceasta perioada se poate dovedi o mare greseala, avand in vedere explozia dobanzilor, dar si faptul ca aceastea vor creste in continuare, bancile incercand sa-si reduca in acest fel pierderile determinate de prabusirea practice a doritorilor de credite si accesul la resurse de finantare tot mai scumpe.

Fortati de criza financiara internationala, dar si de iresponsabilitatea si incompetenta celor care ne conduc, vom fi nevoiti sa trecem, destul de abrupt, de la exuberanta consumului si a increderii pe care incepeam s-o avem intr-o viata mai buna la ceea ce speram sa fie un capitol uitat: strangerea curelei.

Ne putem consola cu faptul ca, de data aceasta, intrega lume e cu ochii in cautarea luminitei de la capatul tunelului.

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
#criza, #bani, #recesiune, #credite, #dobanzi, #salarii, #profesori, #Somaj, #buget, #inflatie , #stiri economice