Stratfor: Criza ar putea ajuta Romania sa adopte euro mai devreme

Joi, 26 Februarie 2009, ora 13:20
1195 citiri
Stratfor: Criza ar putea ajuta Romania sa adopte euro mai devreme

Criza economica globala ar putea crea oportunitatea de aderare mai rapida la zona euro pentru economiile europene emergente, arata o analiza a Stratfor.

"Statele emergente din Europa au fost afectate in mod particular de criza deoarece, fara apartenenta la zona euro, sunt expuse la fluctuatiile de curs valutar. Pe masura adancirii crizei, iesirile de capital au determinat devalorizarea monedelor", mai noteaza Stratfor, informeaza NewsIn.

Analiza a avut ca baza afirmatile facute, marti, de premierul ungar Ferenc Gyurcsany care a spus ca Uniunea Europeana ar trebui sa relaxeze regulile de adoptare a euro, pentru a le permite statelor non-euro din UE, precum Romania, Ungaria, Bulgaria, Cehia sau Polonia, sa treaca mai repede la moneda europeana.

Pentru a adera la zona euro, un stat trebuie sa indeplineasca criteriile de convergenta stabilite prin Tratatul de la Maastricht. Elementele-cheie sunt intrarea in ERM-2, zona de asteptare pentru trecerea la euro, un deficit bugetar de cel mult 3% din PIB, datorie publica de maximum 60% din PIB si o inflatie care sa fie cu cel mult 1,5% peste inflatia in primele trei state din zona ca evolutie a preturilor.

In mod ironic, multe dintre statele dezvoltate ale UE, precum Italia sau Franta, nu indeplinesc criteriile zonei euro, din care deja fac parte, "dar odata cu puterea vine si capacitatea de a ocoli regulile, ceea ce statele central si est-europene vor reusi mult mai greu sa faca", mai comenteaza Stratfor.

Unul dintre cele mai dificil de indeplinit dintre criteriile pentru intrarea in zona euro este cel al inflatiei. In 2009, "tinta inflationista" ar putea fi la nivelul minim de 2,2%, in contextul in care Comisia Europeana a estimat o inflatie intre 0,6 si 0,8% pentru Germania, Franta, Irlanda si Spania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#zona euro, #Stratfor, #adoptare euro , #stiri economice