SUA si Europa nu reusesc sa tina pasul cresterii economice din Asia

Vineri, 14 August 2009, ora 23:45
1743 citiri
SUA si Europa nu reusesc sa tina pasul cresterii economice din Asia
Foto: China Daily

In timp ce Germania, Franta sau Statele Unite se lauda cu majorari ale economiei de putin peste 0%, autoritatile anuntand iesirea din recesiune, statele asiatice inregistreaza cresteri spectaculoase.

Cele patru economii emergente din Asia care au dat publicitatii rezultatele pentru al doilea trimestru, China, Indonezia, Coreea de Sud si Singapore, au raportat cresteri medii de peste 10%.

Chiar si tarile mai bogate, care nu ajung la nivelul acesta, tot isi revin mult mai repede decat statele similare din Vest.

Astfel, Asia ar trebui sa inregistreze o crestere medie de 5% in acest an, in timp ce tarile din G7 vor avea o contractare de 3,5%. Cum a reusit continentul asiatic sa realizeze o asemenea redresare, se intreaba analistii de la The Economist.

Unii politicieni occidentali sceptici spun ca este doar o iluzie. Ei sustin ca pana si redresarea Chinei e falsa, cifrele inaintate de autoritati fiind cel putin ciudate: componentele produsului intern brut nu se aduna corect, iar rezultatele sunt mereu publicate suspicios de devreme.

Economia Chinei probabil a scazut mai accentuat la sfarsitul anului trecut, fata de cat au aratat cifrele oficiale, insa exista alti indicatori, cu o probabilitate mult mai mica de a fi modificati de autoritati, care confirma faptul ca tara isi revine puternic. Productia industriala a crescut cu 11% in primul semestru, consumul de electricitate s-a majorat, iar vanzarile de automobile sunt cu 70 de procente mai ridicate decat in urma cu un an.

In afara de asta, cu siguranta, este imposibil ca toata Asia sa fie implicata intr-o frauda in privinta statisticilor. PIB-ul Coreei de Sud a crescut cu mai mult de 10% in al doilea trimestru, iar productia din Taiwan s-a majorat cu nu mai putin de 89%.

India, mai putin atinsa de criza mondiala datorita exporturilor mai reduse, a inregistrat, la randul sau, o crestere industriala de 14%, in al doilea trimestru.

Productia si consumul, principalele motoare de crestere

Cele mai multe economii locale au drept principala industrie productia de electronice si masini, printre altele, care au o ciclicitate demonstrata: scad in timpul crizelor, insa sunt primele care se majoreaza cand incepe redresarea.

Scaderea exporturilor din regiune, la finele lui 2008, a fost exacerbata de inghetarea comertului la nivel mondial, care, in prezent, a inceput sa decurga mai mult sau mai putin normal.

De asemenea, consumul din Asia a crescut din nou, datorita masurilor fiscale, care au fost mai drastice si s-au luat mult mai rapid decat in Vest.

In afara de India, tarile asiatice au intrat in criza cu strategii fiscale mult mai sanatoase decat ale tarilor dezvoltate occidentale, ceea ce le-a permis sa cheltuie mai multi bani. De asemenea, sistemul bancar se afla intr-o situatie mult mai buna, permitandu-le sa ofere credite mai multe.

De altfel, cresterea consumului este unul dintre cele mai importante aspecte. Calculat in dolari, suma totala a consumului asiatic va acoperi pierderile din Statele Unite si zona euro, iar balanta dintre Vest si Est se va echilibra.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#crestere economica Asia, #crestere economica Europa, #crestere economica SUA , #stiri economice