Summit G20 la San Paolo pentru criza financiara

Sambata, 08 Noiembrie 2008, ora 14:40
1504 citiri
Summit G20 la San Paolo pentru criza financiara
Foto: yahoo.com

Ministrii de finante si guvenatorii G20 - cele mai industrializate tari si economiile emergente - se intalnesc sambata la San Paolo pentru a pregati summitul de la Washington, in timp ce presedintele american ales a spus ca intentioneaza sa relanseze economia tarii sale, relateaza AFP.

La Washington, o purtatoare de cuvant a lui Barack Obama a anuntat ca presedintele ales nu va participa la summitul de la Washington de la 15 noiembrie, in timpul caruia europenii vor sa exercite presiuni asupra Statelor Unite pentru a accepta un sistem sporit de reglementare a sistemului financiar.

Presedintele brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, va deschide sambata, la ora 13.30 GMT (15.30, ora Romaniei), sedintele oficiale la care vor participa ministrii de finante si guvernatorii bancilor centrale din cele 20 de state, ca si liderii Bancii Mondiale, Fondului Monetar International (FMI) si din Banca Centrala Europeana. Participantii vor publica un comunicat duminica.

Prezidat de Brazilie, G20 reprezinta 85% din PIB-ul tarilor de pe planeta si doua treimi din populatia globului. Grupul este format din cele sapte tari cu cea mai avansata economie (Germania, Canada, Statele Unite, Franta, Italia, Japonia si Marea Britanie) si principalele tari emergente (Africa de Sud, Arabia Saudita, Argentina, Australia, Brazilia, China, Coreea de Sud, India, Indonezia, Mexic, Rusia si Turcia). Reuniunea va fi consacrata pregatirii reuniunii sefilor de state si guverne G20 de la Washington, convocata de urgenta de presedintele american George W. Bush, sub influenta europenilor in plina criza financiara.

In discutiile de vineri de la San Paulo, grupul BRIC (Brazilia, Rusia, India, China) a ajuns "la concluzia ca ar trebui sa existe o reorganizare a sistemului financiar mondial", a declarat ministrul brazilian al economiei, Guido Mantega. Mai precis, sistemul stabilit de acordurile Bretton Woods in 1944 este depasit si trebuie luata in considerare influenta tarile emergente, potrivit grupului.

Toate tarile vor fi afectate de recesiunea provocata de criza financiara din Statele Unite. Cresterea economica mondiala va ajunge la 2,2% in 2009, fata de 3,7% din 2008, potrivit FMI.

Liderii europeni, reuniti vineri la summitul de la Bruxelles, au exercitat presiuni asupra Statelor Unite, cerand rezultate inca de la inceputul anului 2009, imediat dupa investirea lui Barack Obama. "Cerem sa fim ascultati si intelesi rapid", a declarat presedintele francez, Nicolas Sarkozy, care prezideaza UE. "Nu vreau sa particip la un summit monden, europenii nu se vor multimi cu cateva principii vagi", a avertizat el.

Sarkozy a dat asigurari ca Europa are "o pozitie comuna destul de detaliata" in perspectiva summitului si ca liderii sunt "toti de acord asupra necesitatii absolute a unei coordonari a politicilor economice" in contextul crizei.

Spania, a opta economie din lume, va participa la summitul de la Washington, Parisul hotarand sa ii cedeze unul dintre cele doua locuri de care dispune.

Citește și:
Iordania va găzdui un nou summit în Orientul Mijlociu la care va participa și Emmanuel Macron
Iordania va găzdui un nou summit în Orientul Mijlociu la care va participa și Emmanuel Macron
Un summit regional, la care urmează să participe Irakul, statele vecine acestei ţări şi Franţa, urmează să se desfăşoare în Iordania înainte de sfârşitul acestui an, a anunţat...
Coaliția mai are 25 de zile să elimine pensiile speciale până la ratarea jalonului din PNRR. USR: „Este revoltător ca securiștii să primească pensii speciale” VIDEO
Coaliția mai are 25 de zile să elimine pensiile speciale până la ratarea jalonului din PNRR. USR: „Este revoltător ca securiștii să primească pensii speciale” VIDEO
USR a transmis marți, 6 decembrie, că mai sunt 25 de zile până când guvernul trebuie să abroge pensiile speciale, deoarece în caz contrar riscă să rateze un jalon din PNRR. Totodată,...