Summit-ul de la Copenhaga: mult scandal, nici un rezultat

Vineri, 18 Decembrie 2009, ora 18:22
2115 citiri
Summit-ul de la Copenhaga: mult scandal, nici un rezultat
Foto: Reuters

Banii invart lumea, spune un proverb american. Noaptea trecuta, in cadrul summit-ului despre mediu de la Copenhaga.

Vineri, presedintele Statelor Unite, Barack Obama, s-a intalnit cu alti lideri pentru a incerca, totusi, sa ajunga la o intelegere in vederea reducerii emisiilor de carbon, dupa ce negocieri ce au durat toata noaptea nu au dus nicaieri.

Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a spus, dupa ce discutiile au fost intrerupte, ca nu s-a putut ajunge la un tratat mai ales din cauza incapatanarii Chinei de a lasa organismele internationale sa monitorizeze emisiile de gaze cu efect de sera, relateaza Reuters.

Negociatorii din 193 de tari au ajuns la un consens in privinta finantarii si tintei de temperatura. S-a redactat un proiect pentru un tratat prin care tarile sarace sa primeasca 100 de miliarde de dolari pe an pana in 2020, pentru a face fata schimbarilor climatice si pentru a incerca sa limiteze cresterea temperaturii cu numai doua grade Celsius, comparativ cu nivelul pre-industrial.

Insa negocierile de peste noapte s-au oprit inainte de a se ajunge la o intelegere pentru elementul cheie al summit-ului: termenele limita si masura in care vor fi reduse emisiile gazelor cu efect de sera.

Potrivit lui Andreas Carlgren, ministrul Mediului din Suedia, tara care detine, in prezent, presedintia UE, deblocarea situatiei depinde doar de China si SUA.

"Adevarata problema a fost, pe de o parte, SUA, care nu va reusi sa respecte termenele, si China, care va face mai putin decat ar trebui. Aceste doua tari au blocat procesul acesta de nenumarate ori si au fost urmate de tarile care detin resurse de petrol", a spus Carlgren.

Miza ajungerii la o intelegere pentru actiunea coordonata o reprezinta evitarea schimbarilor climatice, inclusiv a inundatiilor sau perioadelor de seceta.

O situatie disperata

Cele doua saptamani de negocieri din capitala daneza au iscat suspiciuni intre tarile sarace si cele bogate. Cele in curs de dezvoltare spun ca statele bogate au o responsabilitate sa preia conducerea.

Oamenii de stiinta sunt de parere ca cele doua grade Celsius convenite reprezinta un efort minim pentru a evita cea mai grava schimbare climatica, inclusiv cresterea nivelului marii cu cativa metri, disparitia unor specii si recolte mai slabe.

Proiectul din Copenhaga propune si 30 de miliarde de dolari drept ajutor pentru tarile mai putin dezvoltate, intre 2010 si 2012 si o "tinta" de 100 de miliarde de dolari pe an, pana in 2020.

Insa nu s-a stabilit cine va plati acesti bani sau cum vor fi stransi banii. De asemenea, nu au fost stabilite tinte pentru reducerea gazelor cu efect de sera.

"Situatia este disperata", a spus un negociator din partea Indiei. Nu exista o intelegere nici macar in privinta titulaturii textului, daca sa-i spune declaratie, intelegere etc. Ei (statele bogate) vor sa faca un document politic, iar noi ne opunem acestui lucru", a adaugat el.

Ideea din spatele summit-ului ar fi sa se faca un succesor al protocolului de la Kyoto, care expira in 2012. Statele Unite nu au ratificat niciodata protocolul de la Kyoto, iar pactul nu implica si statele in curs de dezvoltare.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#summit Copenhaga, #intelegere Copenhaga, #reducere emisii carbon , #stiri economice