Tarile emergente nu pot salva economia mondiala

Vineri, 10 Iulie 2009, ora 12:38
2253 citiri
Tarile emergente nu pot salva economia mondiala

China a fost privita, inca de la inceputul crizei, drept locomotiva redresarii economice, avand in vedere faptul ca se numara printre putinele tari care nu a intrat in colaps total.

Potrivit estimarilor, China va avea o crestere economica de 7,5 procente, in acest an, iar tara vecina, India, de 5,4 procente.

Insa unii analisti sunt de parere ca, in ciuda acestor rezultate exceptionale in timpul crizei economice, cresterea tarilor emergente va avea un efect modest asupra restului globului, deoarece piata americana este mult prea mare pentru a fi inlocuita atat de usor.

In vremuri normale, americanii consuma mai mult decat japonezii, germanii si chinezii la un loc, acestea din urma fiind urmatoarele trei puteri economice mondiale, dupa Statele Unite, spun specialistii publicatiei franceze Le Figaro.

In ultimele luni, guvernul chinez a anuntat o revenire spectaculoasa a economiei, inmatricularile de masini noi si constructiile de locuinte crescand cu 30 - 40 de procente, in timp ce importurile au scazut cu 20%.

Aceasta diferenta este cel putin ciudata, cred analistii. Fie statisticile oficiale sunt pura fantezie a Guvernului chinez, fie pachetele de sprijin financiar, in valoare de 586 de miliarde de dolari, sunt special construite in asa fel incat sa ajute doar productia interna.

In ciuda imensului potential de crestere, Fondul Monetar International considera ca dezvoltarea statelor emergente va fi inabusita, daca tarile avansate nu vor fi la acelasi nivel si nu vor putea tine pasul.

Pentru Occident, cred analistii, nu ar fi avantajos ca tarile emergente sa preia conducerea economiei mondiale. "Cea mai proasta situatie pentru Statele Unite si Europa ar fi daca tarile emergente ar determina preturile pentru materiile prime si activele financiare", a spus Patrick Artus, economist la Natixis.

De altfel, in ultimele saptamani, am observat ce efecte poate avea acest lucru: preturile metalelor pretioase si petrolului s-au majorat brusc, dupa ce China a anuntat o majorare miraculoasa a economiei.

Crestere de 9% in India

Autoritatile indiene mizeaza pe o imbunatatire accentuata a consumului, care va duce la o majorare a economiei cu noua procente, in acest an, potrivit ministrului de Finante, Pranab Mukherge.

"Este posibil ca cele mai proaste doua trimestre, de la inceputul crizei financiare in luna septembrie a anului trecut, sa se fi terminat. Prima noastra provocare este sa reluam rata de crestere de noua procente", a spus ministrul de Finante indian.

Intre 2008 - 2009, economia Indiei s-a contractat cu 6,7%, cel mai prost rezultat din ultimii sase ani. In 2009 - 2010, FMI crede ca ar putea scadea cu 4%, contrazicand, astfel, estimarile guvernului indian.

Oricare scenariu va fi adevarat, analistii cred ca tarile emergente, precum India si China, nu pot salva intregul glob de la adancirea in recesiune, chiar daca ele, in sine, vor supravietui cu bine crizei.

Citeste si:
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Prețul carburanților a fost intens dezbătut de coaliția de guvernare, până ce s-a ajuns la soluția compensării cu 50 de bani (inițial fiind vorba de 1 leu). Mulți dintre politicienii care...
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....