Tarile francofone sustin organizarea unui summit pe tema crizei financiare

Luni, 20 Octombrie 2008, ora 09:41
4846 citiri
Tarile francofone sustin organizarea unui summit pe tema crizei financiare

Sefii de state si de guverne din Organizatia Internationala a Francofoniei, reuniti la Quebec, s-au angajat duminica sa sustina organizarea unui summit international pe tema crizei financiare.

Premierul canadian Stephen Harper a subliniat, la incheierea celui de-al XII-lea summit al Francofoniei, ca "primul forum Nord-Sud" a fost ocazia "de a sustine ideea" unui summit international pe tema crizei, "pentru a se putea refundamenta institutiile financiare", informeaza AFP.

"Acest summit va implica mai intai G8, caruia i se va adauga G5 (China, India, Africa de Sud, Mexic si Brazilia), Banca Mondiala si FMI. Apoi, vor fi implicate tarile in curs de dezvoltare", a declarat premierul Quebecului, Jean Charest, co-gazda summitului alaturi de Harper.

Aceste tari si-au exprimat ingrijorarea ca se va inregistra o scadere a ajutoarelor din partea statelor dezvoltate si fata de repercusiunea crizei financiare asupra economiilor lor.

Masurile proclamate de UE, aflate la originea convocarii unui summit extins asupra crizei, nu sunt protectioniste. Lansarea unei dezbateri cu privire la aceasta chestiune "este de fapt cea mai buna modalitate de a ucide initiativa luata de europeni", a spus premierul francez Francois Fillon.

Participantii la summit s-au angajat ca mai multe tari francofone sa participe la operatiuni de mentinere a pacii organizate sub egida organizatiilor interntionale. Ei au decis sporirea eforturilor in vederea restabilirii democratiei in Mauritania, care a fost suspendata din OIF in urma unei lovituri de stat.

In materie de mediu, Francofonia s-a angajat "sa coopereze pentru ca toate tarile sa poata implementa politicile nationale pentru a realiza, printre altele, obiectivul de a reduce cu cel putin 50% din emisiile mondiale de gaze cu efect de sera pana in 2050", potrivit declaratiei finale.

Harper a anuntat un ajutor de 100 de milioane de dolari pentru "tarile in curs de dezvoltare, care sunt vulnerabile" in lupta impotriva schimbarilor climatice. Acest ajutor va fi in mare parte destinat tarilor insulare din Africa, Caraibe si Pacific.

Summitul din 2010 va fi organizat in Madagascar iar RD Congo va fi gazda celui de-a XIV summit, in 2012.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
România, al treilea cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană în 2023
România, al treilea cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană în 2023
România a avut în 2023 al treilea cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, prin raportarea discrepanței dintre veniturile și chetuielile bugetare la produsul intern brut (PIB) din...
#tariel, #francofone, #organizare, #summit, #economie , #stiri economice