Ministerul Finantelor lanseaza a doua serie de titluri de stat in lei si in euro

Autor: Paul Barbu - Redactor
Vineri, 06 Noiembrie 2020, ora 13:29
5612 citiri
Ministerul Finantelor lanseaza a doua serie de titluri de stat in lei si in euro
Foto: Pixabay.com

A doua serie din acest an de titluri de stat pentru populatie in lei si titluri de stat denominate in euro, va fi disponibila la vanzare, prin BT Capital Partners & Banca Transilvania, BCR si BRD, incepand din 9 noiembrie, a anuntat Ministerul Finantelor.

Acestea vor fi listate automat la Bursa de Valori Bucuresti, avand maturitati de 1 si 3 ani pentru moneda nationala si de 5 ani pentru euro.

Dobanzile anuale oferite la titlurile de stat in lei sunt de 3,5% pentru scadenta de 1 an si 4% pentru scadenta la 3 ani, iar titlurile de stat in euro au o dobanda anuala de 1,85%.

"Aceste dobanzi acordate peste nivelul actual al pietei scad riscul investitional pana la maturitate si ofera oportunitatea lichidarii imediate si cu minimum de costuri pentru populatie in cazul unor nevoi imediate prin vanzarea acestora pe piata secundara", spune MFP.

Oferta de titluri de stat din cadrul programului Fidelis se deruleaza in perioada 9 - 27 noiembrie 2020.

"Am promis romanilor ca vom incerca sa venim periodic cu instrumente sigure de economisire pentru populatie, instrumente guvernamentale lichide. Cred ca aceste momente de criza in sanatate si economie sunt un prilej pentru a arata coeziunea si o sansa pentru populatie de a face investitii sigure si cu randamente bune, care nu vor fi erodate in anii urmatori. Succesul din vara a fost o prima dovada ca am procedat corect", a declarat ministrul Finantelor Publice, Florin Citu.

Ministerul Finantelor Publice a atras de la populatie, in transele lansate la mijlocul verii, suma lunara record de peste 2 miliarde de lei (1,22 miliarde de lei si, respectiv, 168,4 milioane de euro). Oferta primara de vanzare de titluri de stat pentru populatie (FIDELIS) s-a derulat in perioada 15 iulie - 7 august.

Pentru subscrierea initiala a titlurilor nu se aplica comisioane de catre bancile intermediare, iar veniturile obtinute, atat din dobanzi, cat si din castigurile de capital sunt neimpozabile.

Valoarea nominala a unui titlu de stat este de 100 de lei pentru emisiunea in lei si 100 de euro pentru emisiunea in moneda europeana, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro. In emisiunea de titluri de stat FIDELIS pot investi persoanele fizice rezidente si nerezidente cu varsta de peste 18 ani, pana la data inchiderii Ofertei, inclusiv.

Pentru detinatorii de titluri de stat destinate populatiei emise in cadrul Programului FIDELIS in anii 2015 si 2016, ca acestia trebuie sa se prezinte la agentiile Raiffeisen Bank SA (Raiffeisen) si respectiv agentiile Bancii Comerciale Romane SA (BCR) pentru a solicita plata sumelor ce li se cuvin, totalul acestora reprezentand circa 26 milioane lei.

In prezent sunt aproximativ 958 detinatori care nu au revendicat sumele datorate ca urmare a detinerii titlurilor de stat aferente emisiunilor de mai sus, sub forma dobanzilor, bonusurilor de dobanda si chiar a valorilor nominale investite, iar aceste sume nu genereaza dobanzi in favoarea acestora.

"In situatia in care detinatorii sunt interesati in reinvestirea acestor disponibilitati neridicate la scadenta aferente emisiunilor din anii anteriori, acestia au posibilitatea subscrierii in cadrul emisiunilor de titluri de stat in cadrul Programelor de titluri de stat pentru populatie FIDELIS si TEZAUR", spun oficialii.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#titluri de stat, #investitori, #investitii titluri de stat , #stiri economice