Top 10 cele mai sarace tari din lume

Miercuri, 11 August 2010, ora 18:49
22051 citiri
Top 10 cele mai sarace tari din lume

Africa Subsahariana este cea mai saraca regiune din lume, urmata de Asia de Sud, iar in aceste zone populatia saraca depaseste pragul de 90%, arata un studiu realizat de Oxford University, cu suportul Natiunilor Unite.

In ultimii 13 ani, raportul anual al ONU a folosit indicele saraciei umane, care are trei dimensiuni de baza - durata de viata, cunostintele si standardul de viata - pentru a masura saracia in tarile curs de dezvoltare.

Dar in acest an, ONU va utiliza indicele calculat de Oxford, care este considerat o "imagine multidimensionala a oamenilor care traiesc in saracie" si care completeaza prin indicatori ce reflecta o serie de lipsuri care afecteaza viata unei persoane.

Indicele Oxford University tine cont inclusiv daca o gospodarie are o toaleta, daca oamenii au acces la apa potabila la maxim 30 de minute pe jos, beneficiaza de energie electrica, daca copiii de varsta scolara sunt inscrisi la o institutie de invatamant si daca membrii familiei sunt subnutriti.

O familie este considerata ca "multidimensional saraca", daca ii lipsesc peste 30 la suta din indicatorii utilizati. Conform datelor, 24 din 25 cele mai sarace tari se afla in Africa.

Huffington Post va prezinta un top 10 al celor mai satace tari.

10. Pe locul 10 in topul celor mai sarace tari este ocupat de Sierra Leone, unde 81,5% din populatie traieste in saracie, 53,4% din populatie traieste sub 1,25 dolari pe zi si 52,3% dintre oamenii de aici nu au apa potabila.

9. In Guinea, 82,4% din populatie este saraca, 54,2% dintre locuitori sunt analfabeti, iar 70,1% din localnici traiesc cu suma sub 1,25 dolari pe zi. In iunie, Guinea a organizat primele alegeri libere de la declararea independentei, cu mai mult de 50 de ani in urma.

8. In Liberia 83,9% dintre locuitori sunt saraci si nu au surse de energie pentru gatit, iar 83,7% din populatie traieste cu sume sub 1,25 dolari pe zi.

7. Republica Central Africana are 86,4% din populatie care traieste in saracie, iar 82% traieste fara electricitate.

6. O situatie la fel de dramatica este in Somalia care se afla pe locul al saselea, unde 81,2% din populatie traieste in saracie, 70% nu are apa potabila si 69% nu au acces la apa potabila.

5. Burundi este tara in care rata celor care traiesc cu maxim 2 dolari pe zi este de 93,4%, iar a celor cu 1,25 dolari 81,3%. De asemenea, 84,5% din populatie traieste in saracie.

4. In Burkina Faso 35,4% din populatie este lipsita de hrana, 55,1% nu are acces la educatie, iar procentul celor care traiesc cu 1, 25 dolari pe zi este de 56,5%.

3. Mali este statul unde 87,1% din populatie traieste in saracie, 51,4% cu mai putin de 1,25 dolari pe zi, iar 36,2% este privata de electricitate.

2. Un procent socant al polatiei care traieste in saracie (90%) este in Etiopia. Totodata, 39% din oameni traiesc cu 1,25 dolari pe zi, iar 61,5% sunt analfabeti.

1. Cea mai saraca tara de pe glob este Niger, unde rata de saracie este de 92,7%, iar 89,5% din locuitori sunt total lipsiti de instalatii sanitare. In acelasi timp, 65,9% din oameni traiesc cu 1,25 dolari pe zi.

Vezi mai jos un grafic cu alte tari sarace

Sursa: The Economist

Citeste si:
Nicușor Dan acuzat că nu a solicitat subvenționarea gigacaloriei pentru București. Ministrul Finanțelor: ”Face meciuri, ping-pong pe Facebook”
Nicușor Dan acuzat că nu a solicitat subvenționarea gigacaloriei pentru București. Ministrul Finanțelor: ”Face meciuri, ping-pong pe Facebook”
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat, marţi seară, 30 noiembrie, că nu a făcut nicio solicitare din partea primarului general Nicușor Dan privind subvenţia la gigacalorie....
Reacția PNL la anunțul lui Marcel Ciolacu privind eliminarea cotei unice: ”Am arunca mediul de afaceri în aer”
Reacția PNL la anunțul lui Marcel Ciolacu privind eliminarea cotei unice: ”Am arunca mediul de afaceri în aer”
Deputatul liberal Cristian Băcanu a transmis marți, 30 noiembrie, că eliminarea cotei unice de impozitare este imposibilă cât timp PNL este la guvernare. Măsura ar încuraja munca la negru...