O eventuala reglementare legislativa prin care sa se stabileasca o formula precisa de calcul a dobanzilor la imprumuturi ar determina schimbari in majoritatea ofertelor de creditare, mai cu seama in cele scoase pe piata de marile banci.
Daca dobanzile vor fi calculate pornindu-se de la o dobanda de baza - variabila in functie de anumiti indici internationali, la care sa se adauge o marja de risc nemodificabila, asa cum se prevede in proiectul legislative al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), bancile nu vor mai putea lansa credite cu "dobanda redusa in primele x luni" sau cu "dobanda variabila incepand cu luna y a contractului".
In prezent, aproape toate institutiile de creditare au in portofoliu produse de finantare cu dobanzi combinate, atat fixe - pentru un numar de luni -, cat si variabile, pentru restul perioadei de contract.
Persoanele care aleg sa fie clientii Bancii Comerciale Romane, cea mai mare institutie bancara din Romania potrivit unui clasament intocmit de BNR in functie de valoarea totala a activelor, pot beneficia de dobanda fixa, mai mica, maxim 24 luni pentru creditele de nevoi personale fara ipoteca in lei.
Daca imprumutul este accesat in euro sau dolari americani, dobanda este fixa pentru cel mult 12 luni, in timp ce dobanda este variabila pentru minim 13 luni. Pentru creditele de investitii imobiliare, perioada in care se poate beneficia de costuri promotionale se reduce la sase luni, ofeta putand fi considerate nesemnificativa daca ne gandim ca astfel de imprumuturi sunt acesate pe termen lung si foarte lung.
Principiu dupa care BRD a stabilit dobanzile pentru creditele de nevoi personale este acelasi ca si in cazul BCR, primele luni dobanda fixa, restul variabila. Numarul lunilor in care se poate opta pentru costuri fixe poate ajunge pana la 120 de zile, situatie in care dobanda este cu 5% mai mare decat in cazul in care creditul ar fi avut dobanda fixa numai 48 luni.
Raiffeisen, ultima banca din top 3, ofera credite pentru nevoi curente cu o dobanda de -3% in primele sase luni, in vreme ce Bancpost, urmatoare institutie din clasement, a redus costurile cu dobanda pentru primele trei luni si a renntat la comisionul de acordare.
De regula, perioada maxima de timp pentru care bancile se "risca" sa acorde dobanzi fixe la credite este 3 luni in cazul Bancpost sau ABN AMRO, de 6 luni cand vine vorba de Banca Transilvania, de 12 luni daca imprumutul este accesat de la Alpha Bank sau Banca Romaneasca. Ceva mai ingaduitori sunt cei de la Volksbank, institutie de la care se pot lua credite de nevoi personale cu dobanda fixa pentru o perioada de pana la 60 de lni.
In timp ce bancile din top 10 isi "ademenesc" clientii cu dobanzi promotionale in primele luni de contract, institutiile de creditare ceva mai mici reduc costurile cu dobanda in ultimele luni. Spre exemplu, la Piraeus Bank dobanda se reduce cu pana la 3,18 puncte procenuale, in functie de credit, in ultima treime a perioadei de creditare.
Dintre institutile bancare aflate in prima parte a clasamentului, doar UniCredit Tiriac si ING nu au in portofoliu credite de nevoi personale fara garantii cu dobanda fixa, nici macar pentru 3 luni.
Exceptie nu fac nici bancile mici, dobanda variabila pe intreaga perioada de creditare intalnim la Millennium, MKB Romexterra sau Granti Bank.
Pe partea cealalta a baricadei, printre singurele banci care accepta sa incheie contracte de finantare cu dobanda fixa pe intreaga perioada se numara Libra Bank, institutie specializata in acordarea de credite persoanelor cu profesii liberale, si Citi Financial, banca de la care se pot lua in special sume mici.