Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Tradeville: Perspectivele lirei sterline raman sumbre

Vineri, 06 Noiembrie 2009, ora 16:27
1076 citiri
Tradeville: Perspectivele lirei sterline raman sumbre

Dupa pierderile severe suferite inca din toamna anului 2007 pe fondul prabusirii sistemului financiar din Regatul Unit, a pietei imobiliare locale si a economiei britanice in ansamblu, lira sterlina a atins un minim record in fata monedei unice europene la sfarsitul anului trecut, si minimul ultimilor 23 ani in fata dolarului american la inceputul acestui an.

Ulterior, lira sterlina a devenit unul din simbolurile stabilizarii pietelor financiare internationale - notand in luna mai in fata dolarului american o apreciere de peste 9%, cea mai importanta din perioada care a trecut din 1985.

Pe parcursul verii, insa, lira sterlina a inceput sa resimta din nou presiuni negative in pietele sale valutare majore - desi teoretic contextul prelungirii euforiei pietelor globale ar fi trebuit sa ramana favorabil monedei britanice, in particular in fata dolarului american si yenului japonez.

In septembrie, ecartul dintre evolutia lirei sterline si cea a celorlalte valute majore devenise deja considerabil - chiar daca indicii bursieri internationali precum si cotatiile unor marfuri importante atingeau noi maxime, in timp ce dolarul american stabilea noi minime (via indicele compozit US Dollar Index).

In a doua jumatate a lunii octombrie, lira sterlina a reusit sa se corecteze pozitiv - pe fondul prelungirii complezentei pietelor globale, fapt care a generat acoperirea in panica a unei parti importante a expunerii speculative net short masive inregistrate la Chicago Mercantile Exchange.

Pe 21 octombrie, raportul amanuntit al celei mai recente sedinte de politica monetara a Bancii Angliei, desfasurate pe 7 - 8 octombrie, a indicat ca toti membrii cu drept de vot au favorizat mentinerea volumului de cumparari de active financiare britanice (bonduri guvernamentale, in particular) la valoarea de 175 miliarde lire sterline ($286 miliarde) si pastrarea ratei cheie a dobanzii la nivelul minim record de 0,5%.

Raportul a caracterizat efectul actiunilor neconventionale de politica monetara in care institutia a fost angajata inca din luna martie drept "substantial". Insa cifrele publicate pe 29 octombrie au aratat ca masura preferata de catre Banca Angliei a masei monetare M4 a suferit in septembrie o scadere de 0,9% fata de luna precedenta, si o contractie anualizata de 1,7% pe parcursul celui de-al treilea trimestru, cea mai severa de cand datele au inceput sa fie compilate in 1998.

Cifrele sunt inca indicative pentru faptul ca volumul exceptional al lichiditatii pe care Banca Angliei il ofera cu generozitate bancilor comerciale via operatiuni de "relaxare monetara cantitativa" nu este directionat catre economia reala prin intermediul creditarii, ci se intoarce la banca centrala prin majorarea unui nivel oricum remarcabil al depozitelor.

Prelungirea unui asemenea cerc vicios sugereaza mai degraba un esec al eforturilor Bancii Angliei. Pe 15 septembrie, guvernatorul institutiei, Mervyn King, a adus in prim plan posibilitatea unei taieri a ratei dobanzii la care sunt remunerate depozitele bancilor comerciale tinute la banca centrala, provocand prabusirea yield-urilor bondurilor guvernamentale britanice pe termen scurt si totodata acutizarea presiunilor de vanzare afectand lira sterlina.

Anuntata pe 23 octombrie, prima serie de date preliminare privind produsul intern brut aferent celui de-al treilea trimestru a deceptionat puternic asteptarile generale. Astfel, in perioada iulie - septembrie, economia britanica a suferit o scadere de 0,4%, marcand astfel al saselea trimestru consecutiv de contractie.

Intr-un context mai larg, lira sterlina ramane vulnerabila - in particular in fata dolarului american si yenului japonez. Perspectivele sumbre raman tributare orizontului unei posibile radicalizari a actiunilor neconventionale de politica monetara din partea Bancii Angliei, dar si posibilitatii materializarii unei corectii importante a euforiei pietelor globale.

Mihai Nichisoiu

Analist piete internationale

Tradeville S.A.

V-a placut acest material si doriti sa aflati mai multe despre pietele financiare globale?

NOTA: SSIF Tradeville SA nu face consultanta de investitii si nici recomandari de investitii. Rapoartele prezentate de societate reprezinta simple materiale informative care prezinta in mod obiectiv date despre piete financiare, emitenti si sectoare de activitate. Societatea noastra nu isi asuma responsabilitatea pentru tranzactiile efectuate pe baza acestor Rapoarte. SSIF Tradeville SA nu are interese proprii, de nicio natura, inclusiv financiara si nici nu se afla (societatea, persoanele relevante din cadrul societatii sau orice persoane implicate cu acestea) in situatii de conflict de interese cu emitentii la care se refera Rapoartele. SSIF Tradeville SA a elaborat si implementat in cadrul societatii o Procedura interna pentru evitarea si gestionarea conflictelor de interese; in situatia in care conflictele de interese nu pot fi evitate, acestea vor fi aduse la cunostinta publicului cel tarziu la data furnizarii Rapoartelor. Datele utilizate pentru redactarea Rapoartelor au fost obtinute din surse considerate a fi de incredere, insa nu avem nicio garantie privind corectitudinea acestora.

Investitia in instrumente financiare presupune riscuri specifice incluzand fara ca enumerarea sa fie limitativa, fluctuatia preturilor pietei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor si/sau a profiturilor, fluctuatia cursului de schimb. Performantele trecute nu reprezinta garantii ale performantelor viitoare ale instrumentelor financiare.

Tradeville este noul nivel Vanguard. In spatele acestei transformari a firmei de brokeraj stau 14 ani de expertiza bursiera, inovatie tehnologica, transparenta si permanenta comunicare cu clientii, concretizate prin leadership in tranzactionarea on-line in Romania.

O platforma integrata de tranzactionare si extinderea regionala in Europa de Est reprezinta oferta pe care Tradeville o face investitorilor. Ne puteti accesa la

www.tradeville.eu si, in continuare, la www.vanguard.ro.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#analiza Tradeville, #criza mondiala, #lira sterlina , #stiri economice