Tradeville: Perspectivele lirei sterline redevin sumbre

Luni, 01 Martie 2010, ora 19:14
1314 citiri
Tradeville: Perspectivele lirei sterline redevin sumbre
Foto: Tradeville

Sistemul imunitar al lirei sterline ramane extrem de fragil. Si acum, ca si in toamna, moneda britanica pierde teren in mod generalizat, chiar daca toleranta investitorilor pentru riscuri globale continua sa fie favorabila prelungirii euforiei pietelor internationale.

Moneda britanica este plasata din nou intr-o postura vulnerabila in special de perspectiva revitalizarii actiunilor de relaxare monetara cantitativa, dupa ce angajamentul Bancii Angliei in acest sens, pe parcursul perioadei care a trecut din luna martie 2009, nu pare sa fi generat un succes "substantial", asa cum apreciau, in toamna, oficialii bancii centrale.

Recent, o serie de date economice locale privind numarul solicitarilor initiale pentru ajutorul de somaj, vanzarile cu amanuntul, preturile caselor, volumul creditarii catre corporatii si cea mai larga masura a masei monetare M4 au surprins negativ asteptarile generale. Banca Angliei este pregatita sa faca "orice este necesar" pentru a mentine cresterea economica - a declarat, saptamana trecuta, guvernatorul institutiei, Mervyn King.

Volumul cumpararilor de active financiare britanice pe care Banca Angliei le-a efectuat in ultimul an, in special de la bancile comerciale, a fost de 200 miliarde lire sterline. O buna parte din aceasta lichiditate, insa, nu a fost directionata in economia reala via operatiuni de creditare a afacerilor si familiilor, ci s-a intors la banca centrala sub forma unei cresteri considerabile a depozitelor. In ianuarie, cea mai larga masura a masei monetare, M4, a inregistrat o crestere anualizata de 5,1%, cea mai modesta din ultimii 10 ani.

Dupa ce afisase o stabilizare, in noiembrie, in ultima luna a anului trecut, volumul creditarii adresate corporatiilor s-a contractat cu 4,3 miliarde lire sterline. Anualizat, contractia a fost de 8,1%, cea mai severa de cand datele au inceput sa fie compilate, in 1999. Si mai ingrijorator este ca, in ultimele trei luni ale anului trecut, declinul creditarii s-a facut resimtit la nivelul tuturor sectoarelor majore ale economiei britanice pentru al treilea trimestru consecutiv.

Pe parcursul ultimului an, banca centrala a fost extrem de generoasa in directia asigurarii de lichiditate sistemului bancar. Pe cat de rapid sunt tipariti, insa, banii se reintorc la banca centrala, fenomen vizibil prin cresterea remarcabila a depozitelor bancilor comerciale.

Prelungirea unui asemenea cerc vicios sugereaza, mai degraba, un esec al eforturilor de relaxare monetara cantitativa. La mijlocul lunii septembrie, guvernatorul King a adus in prim plan posibilitatea unei taieri a ratei dobanzii la care sunt remunerate depozitele bancilor comerciale tinute la banca centrala, provocand prabusirea dobanzilor atasate bondurilor guvernamentale britanice pe termen scurt si, totodata, acutizarea presiunilor de vanzare afectand lira sterlina. In august, rugat sa comenteze anuntul surprinzator al bancii centrale a Suediei privind afisarea in premiera a unei rate negative a dobanzii la care sunt remunerate depozitele bancilor comerciale, guvernatorul King a afirmat: "Este o idee pe care cu siguranta o vom analiza".

La nivel macro fiscal, situatia e la fel de sumbra. In ianuarie, Regatul Unit a inregistrat primul deficit bugetar pentru aceasta luna de cand datele au inceput sa fie compilate in 1993 (in mod traditional, ianuarie este o luna care se remarca prin excedente bugetare notabile). Pentru anul fiscal curent, autoritatile financiare de la Londra estimeaza un deficit bugetar de 178 miliarde lire sterline (aproape 13% din produsul intern brut), cel mai mare din istorie.

Data probabila pentru alegerile parlamentare este 6 mai, insa ultimele sondaje de opinie indica faptul ca niciuna dintre cele doua forte politice majore nu va beneficia de o majoritate confortabila pentru a-si impune politicile macro-economice si, in particular, pe cele fiscale. In luna mai a anului trecut, agentia Standard & Poor's a retrogradat perspectiva de credit pe termen lung a Regatului Unit de la "stabila" la "negativa".

In urma cu cateva zile, guvernatorul King a salutat rolul benign pe care deprecierea lirei sterline l-a jucat in stabilizarea cifrelor macro, indicand, insa, ca revirimentul economiei britanice ramane fragil, dar si ca revenirea economica in zona euro - cea mai importanta piata pentru exporturile britanice - "stagneaza".

In perceptia mea - si, aparent, si in cea a Bancii Angliei - procesul corectarii fundamentelor locale sumbre are toate sansele sa se desfasoare pe termen lung, ceea ce inseamna ca euforia pietelor globale din ultimul an lasa in prezent moneda britanica la cotatii supraevaluate, inclusiv in fata monedei unice europene.

Mihai Nichisoiu

Analist piete internationale

Tradeville S.A.

V-a placut acest material si doriti sa aflati mai multe despre pietele financiare globale?

NOTA: SSIF Tradeville SA nu face consultanta de investitii si nici recomandari de investitii. Rapoartele prezentate de societate reprezinta simple materiale informative care prezinta in mod obiectiv date despre piete financiare, emitenti si sectoare de activitate. Societatea noastra nu isi asuma responsabilitatea pentru tranzactiile efectuate pe baza acestor Rapoarte. SSIF Tradeville SA nu are interese proprii, de nicio natura, inclusiv financiara si nici nu se afla (societatea, persoanele relevante din cadrul societatii sau orice persoane implicate cu acestea) in situatii de conflict de interese cu emitentii la care se refera Rapoartele. SSIF Tradeville SA a elaborat si implementat in cadrul societatii o Procedura interna pentru evitarea si gestionarea conflictelor de interese; in situatia in care conflictele de interese nu pot fi evitate, acestea vor fi aduse la cunostinta publicului cel tarziu la data furnizarii Rapoartelor. Datele utilizate pentru redactarea Rapoartelor au fost obtinute din surse considerate a fi de incredere, insa nu avem nicio garantie privind corectitudinea acestora.

Investitia in instrumente financiare presupune riscuri specifice incluzand fara ca enumerarea sa fie limitativa, fluctuatia preturilor pietei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor si/sau a profiturilor, fluctuatia cursului de schimb. Performantele trecute nu reprezinta garantii ale performantelor viitoare ale instrumentelor financiare.

Tradeville este noul nivel Vanguard. In spatele acestei transformari a firmei de brokeraj stau 14 ani de expertiza bursiera, inovatie tehnologica, transparenta si permanenta comunicare cu clientii, concretizate prin leadership in tranzactionarea on-line in Romania.

O platforma integrata de tranzactionare si extinderea regionala in Europa de Est reprezinta oferta pe care Tradeville o face investitorilor. Ne puteti accesa la

www.tradeville.eu si, in continuare, la www.vanguard.ro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#analiza Tradeville, #lira sterlina, #Banca Angliei , #stiri economice