Transelectrica nu poate transporta toata energia eoliana

Joi, 31 Iulie 2008, ora 11:44
2590 citiri
Transelectrica nu poate transporta toata energia eoliana

Puterea totala a centralelor eoliene aflate in proiect in Romania depaseste de cinci ori capacitatea de transport a Transelectrica. Din acest motiv, operatorul nu a acoradat avize decat pentru 2.000 de MW, din 10.000 MW cat s-au solicitat.

Investitorii care vor sa primeasca avizele necesare de la Transelectrica trebuie sa accepte din start riscul de a le fi redusa productia.

"Exista aprobari pentru peste 2.000 MW, in Dobrogea si sudul Moldovei, si cereri pentru alti 8.000 MW, dar, la acest moment, sistemul nu suporta mai mult de 2.000 MW. De acum, vom elibera avize in conditiile in care siguranta sistemului nu va fi afectata", a precizat Stelian Gal, directorul general al Transelectrica, citat de Business Standard.

Valoarea totala a investitiilor in centrale eoliene s-ar putea ridica la 13 miliarde euro, in conditiile in care investitia medie intr-un MW este de 1,3 mil. Euro.

Realizarea acestor investitii este conditionata de modernizarea si extinderea retelei de transport a Transelectrica. Cele mai mari inevstitii trebuie facute in zona Dobrogea, singura zona propice din tara pentru instalarea centralelor eoliene de mari capacitati. Reteaua de transport din zona este deja suprasolicitata de cele doua reactoare nucleare.

Pana in 2014, este planificata finalizarea altor doua reactoare nuceare, cu o putere totala instalata de 1.400 MW, si a doua termocentrale de cate 1.000 MW, una in portul Constanta si una in zona Galati-Braila.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#Transelectrica, #centrale eoliene, #aprobari, #avize , #stiri economice