Ziare.com

Trecerea Romaniei la euro depinde de succesul programului cu FMI

Vineri, 24 Iulie 2009, ora 18:29

   

Trecerea Romaniei la euro depinde de succesul programului cu FMI
Implementarea "credibila" a programului de finantare externa cu FMI si UE ar consolida planul Romaniei de aderare la zona euro, potrivit programului deja asumat, cu intrare in ERM-2, zona de asteptare pentru adoptarea euro, in 2012, arata un raport Citi.

"In ciuda riscurilor de implementare a programului, mai ales in plan fiscal, in conditiile in care economia s-ar putea contracta cu 6% in acest an, credem ca programul Romaniei cu FMI imbunatateste si perspectivele tarii pe termen mediu. In acest sens, repetam ca exista mize mai mari in implementarea acordului decat depasirea crizei. O aplicare credibila ar trebui sa ii usureze Romaniei drumul spre aderarea la ERM-2 in 2012", scrie Citi, intr-un raport de cercetare macroeconomica publicat vineri.

In analiza efectuata de Citi, economistii compara evolutia si perspectivele economiilor Romaniei si Bulgariei.

Astfel, ei amintesc ca atat supraincalzirea economiei si avantul creditarii inaintea crizei au fost mai pronuntate in Romania fata de Bulgaria.

"Cu toate ca ambele tari au intrat in criza financiara cu deficite externe mari, exista motive intemeiate sa credem ca natura si ritmul ajustarii vor fi diferite. In primul rand, Bulgaria are consiliu monetar, in timp ce regimul cursului de schimb pentru Romania poate fi caracterizat ca unul cu flotare controlata. In consecinta, Romania poate folosi moneda nationala ca pe un factor de atenuare a socurilor, ceea ce ar trebui, in principiu, sa contribuie la evitarea unei ajustari costisitoare", subliniaza analistii.

Pe de alta parte, Bulgaria, care nu are avantajul de a-si folosi cursul de schimb, ar putea trece printr-o ajustare mai bine dozata, care se va face prin preturile si salariile nominale.

"O privire mai atenta la ritmul ajustarii in cele doua state pana in prezent sugereaza ca, in timp ce activitatea economica pare sa se comprime intr-un ritm similar, deficitul de cont curent se restrange mai rapid in Romania. Acest lucru are probabil drept cauza un regim de curs diferit", scriu economistii Citi.

Ei subliniaza ca, pe de alta parte, procesul dezinflationist pare sa fie mai solid in Bulgaria decat in Romania, iar politica fiscala practicata de statul vecin a fost mai prudenta, comparativ cu a Romaniei, care a fost prociclica.
Sursa: rNews

Articol citit de 1269 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

vai mama noastra

Cit de saraci suntem acum, dar dupa ce vom trece la euro sa vedeti!Salariu minim pe economie nu e 200 de euro, la valoarea actuala a cursului de schimb...dar cine se gindeste la amariti!Ce stie un parlamentar sau un judecator cum sa imparta aproximativ 700 lei in asa fel incit sa plateasca darile si sa-i ramina si de mincare?

 

trecerea la euro se va face la pastele cailor

daca tugulanul rom ar stii cat de bine se castiga de lenesi care fac averi din varful pixului(transformarea leului in euro)atunci s-ar arunca de pe terasa blocului!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor