Ucraina a sistat livrarile de gaz catre Republica Moldova

Miercuri, 07 Ianuarie 2009, ora 22:56
1471 citiri
Ucraina a sistat livrarile de gaz catre Republica Moldova
Foto: AP

Ucraina a sistat livrarile de gaz catre Republica Moldova miercuri dimineata, dupa ce cu o zi mai devreme dublase livrarile directe pentru R. Moldova printr-o conducta aflata in nordul republicii, a anuntat miercuri seara serviciul de presa al Guvernului de la Chisinau.

Premierul moldovean Zinaida Greceanii a facut apel catre consumatori sa continue sa faca economie de resurse energetice.

Potrivit comunicatului, prim-ministrul Zinaida Greceanii a indemnat consumatorii casnici si societatile sa continue economisirea resurselor energetice in eventualitatea ca negocierile de maine la nivel inalt intre Ucraina si Federatia Rusa nu se vor solda cu solutii imediate.

"Situatia nu este una simpla, dar ramane sub control. Republica Moldova nu a furat gaze naturale, asa cum sustin unii oficiali ucraineni, dimpotriva, isi respecta toate angajamentele contractuale si nu trebuie sa patimeasca in urma unor neintelegeri intre partea ucraineana si cea rusa", a declarat premierul.

Serviciul de presa al Guvernului mai anunta ca pana la sfarsitul zilei toate intreprinderile de termoficare vor fi trecute pe pacura si carbune, pentru a face economie de gaze.

La sedinta din seara zilei de miercuri a Comisiei pentru situatii exceptionale, prim-vicepremierul Igor Dodon a declarat ca nu exista un deficit de energie electrica, necesitatile fiind asigurate prin mijloacele interne de generare.

R. Moldova are rezerve de gaz pentru doar doua zile

Primaria municipiului Chisinau anunta ca Republica Moldova dispune de rezerve de gaz pentru doua zile si de pacura pentru 10-12 zile.

Primaria municipiului Chisinau a luat act cu ingrijorare de criza termo-energetica si, pentru depasirea situatiei create, recomanda economisirea resurselor energetice.

Pentru asigurarea economisirii de resurse energetice, primaria a anuntat ca a redus temperatura agentului termic pana la 65 de grade tur si 45 grade retur. In urmatoarele zile, in functie de evolutia situatiei, ar putea fi sistata livrarea de apa calda catre consumatori. Iar in cazul in care rezervele de combustibil vor fi epuizate, intreprinderile de termoficare vor asigura circulatia continua a apei in retelele de termoficare, pentru a preveni iesirea din functiune a sistemului prin inghet, anunta un comunicat al primariei Chisinau.

Primaria face apel catre locuitorii municipiului sa faca economie de gaz si energie electrica, in vederea asigurarii cu resurse energetice pe un termen maxim posibil a tuturor consumatorilor, inclusiv a celor din afara Chisinaului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
#Republica Moldova, #gaz, #Ucraina , #stiri economice
Comentarii
L
luky
rank 1
gazul ca si lumina vin dela rasarit