Ucraina promite, Rusia acuza, UE ameninta

Miercuri, 14 Ianuarie 2009, ora 23:24
2315 citiri
Ucraina promite, Rusia acuza, UE ameninta

Nicio iesire din conflictul gazului dintre Rusia si Ucraina nu se intrevedea miercuri seara, cele doua tari continuand sa se acuze reciproc de blocare, in timp ce europenii ii ameninta cu actiuni in justitie.

Cu toate acestea, ziua incepuse cu declaratii ce se voiau conciliante ale premierului ucrainean Iulia Timosenko, care promitea ca Ucraina va relua tranzitul gazului pe teritoriul sau, imediat ce Rusia va relua furnizarea, comenteaza AFP.

"Daca se furnizeaza gaz azi (miercuri), acesta va fi trimis imediat" spre Europa, a dat asigurari Timosenko, declarandu-se gata sa se intalneasca si cu premierul rus, Vladimir Putin.

Timosenko tocmai discutase la Kiev cu omologul sau slovac Robert Fico, care s-a dus apoi, ca si omologii sai bulgar Serghei Stanisev si moldovean Zinaida Greceanii la Moscova, unde toti trei au fost primiti de Putin. Intalnirea intervenea a doua zi dupa esecul tentativei de a relua livrarile spre Europa, unde sute de mii de persoane tremura de frig pentru a doua saptamana la rand din cauza conflictului gazelor.

"Partenerii nostri europeni au devenit cu adevarat ostaticii disputei dintre Rusia si Ucraina. Nicio tara nu are dreptul sa ia ostatice alte tari, profitand de rolul sau de tranzit", a declarat premierul rus, referindu-se la Ucraina. "Sefii Comisiei Europene ar trebui sa isi foloseasca influenta pe care o au asupra Ucrainei pentru a asigura aprovizionarea cu gaz", a adaugat Putin.

Pe de alta parte, el a respins argumentele Ucrainei, care spune ca nu poate lasa sa treaca gazul pe teritoriul sau in conducta aleasa de Rusia, pentru ca aceasta ar insemna sa isi lase estul si sudul tarii fara gaz. "Daca, pe plan politic, presedintele Iuscenko pretinde ca nu a blocat tranzitul spre Europa, in practica se vede clar ca a facut-o", a comentat Putin.

Sefii guvernelor bulgar si slovac nu s-au abtinut nici ei de la critici, desi au refuzat sa se situeze de o parte sau alta a conflictului.

"Cel mai rau lucru din punctul meu de vedere este ca milioane de cetateni ai Europei se simt ostatici si ca sute de mii de persoane sunt cu adevarat afectate", a spus Stanisev. Slovacul Robert Fico a criticat si el faptul ca Europa este ostatica unui conflict in care nu are nicio responsabilitate.

Autoritatile de la Kiev au afirmat ca Gazpromul incearca sa deterioreze imaginea Ucrainei ca tara de tranzit fiabila, alegand un itinerariu "imposibil" pentru transportarea gazului spre Europa.

In acelasi timp, presedinele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a ridicat tonul, amenintand Rusia si Ucraina cu actiuni in justitie din partea companiilor europene, daca livrarile nu sunt reluate "urgent". In lipsa "vointei politice de a onora acordul" la care au subscris, Rusia si Ucraina "nu vor putea fi considerate parteneri fiabile pentru furnizarea de energie", a avertizat el.

Pentru moment, doar compania ungara Emfesz a anuntat ca a depus plingere impotriva companiei ucrainene Naftogaz, iar compania sarba Srbijagas analizeaza o posibila actiune in justitie tot impotriva Ucrainei.

Rusia, care este ingrijorata de dorinta europenilor de a-si diversifica aprovizionarea, si Ucraina, unde "razboiul" gazului exacerbeaza criza politica, continuau in paralel sa isi atribuie una celeilalte responsabilitatea sistarii aprovizionarii europenilor.

"Putin conteaza cine va fi gasit vinovat in conflictul gazelor ruso-ucrainean, consecintele sale vor fi negative pentru Moscova. Revizuirea strategiei UE in domeniul gazului, pentru a deveni mai putin dependenta de Rusia, a devenit inevitabila", scria miercuri cotidianul rus Vedomosti.

Deja, Gazprom a pierdut 1,1 miliarde de dolari din cifra de afaceri de la 1 ianuarie din cauza acestei crize, a spus miercuri presedintele rus Dmitri Medvedev.

Trecerea gazului rus spre Ucraina, abia reluata marti dimineata, dupa o saptamana de intreurpere, a fost oprita din noua in aceeasi zi, in pofida intenselor eforturi depuse de europeni pentru a solutiona conflictul.

In lipsa unui contract, Moscova a intrerupt aprovizionarea Ucrainei la 1 ianuarie 2009 si a acuzat apoi Kievul ca sustrage gazul destinat europenilor, de unde decizia Rusiei de a intrerupe toate livrarile de gaz spre Europa.

Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android, proiectate să îmbogățească experiența utilizatorilor pe dispozitive mobile, tablete, smartwatch-uri și sisteme auto....
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
#Rusia Ucraina, #razboi gaz, #Uniunea Europeana, #cetateni frig , #stiri economice
Comentarii
Poza Sile this Millennium
Sile this Millennium
rank 5
EUROPENII SPECTATORI din SALA NEÎNCĂLZITĂ unde se joacă PIESA ÎNCĂLZIRII EUROPEI CU GAZ RUSESC.
Poza Sile this Millennium
Sile this Millennium
rank 5
SIMETRIE BIZARĂ : EUROPA lui PUTIN vs.ROMÂNIA lui CEAUŞESCU