UE a anuntat ca face progrese pentru a obtine gaz din Egipt si Irak

Luni, 05 Mai 2008, ora 21:41
1101 citiri
UE a anuntat ca face progrese pentru a obtine gaz din Egipt si Irak

Uniunea Europeana a anuntat, luni, ca face progrese in eforturile de a obtine gaz din Egipt si Irak, cu scopul de a reduce dependenta UE de petrolul si gazul rus, transmite Reuters.

Au fost asigurati sapte miliarde de metri cubi de gaz si ca au fost inregistrate progrese pentru dezvoltarea unor conducte de gaz, in cursul unei reuniuni cu inalti oficiali din Siria, Egipt, Irak, Iordania, Liban si Turcia, a anuntat comisarul pentru energie Andris Piebalgs (foto stanga).

"Sapte miliarde de metri cubi din surse noi pentru piata europeana din aceasta parte a lumii - nu este rau", a afirmat Piebalgs.

Potrivit sursei citate, cinci miliarde de metri cubi de gaz vor proveni in urmatorii doi sau trei ani din campul Akkas, din Irak - asa cum a fost anuntat in luna aprilie - in timp ce alte doua miliarde vor fi furnizati, potrivit asteptarilor, de Egipt, incepand din 2010.

Totodata, UE spera sa importe gaz iranian prin conducta Nabucco, ce va trece prin Turcia catre Europa Centrala, pentru a diversifica sursele de gaz, in conditiile in care in prezent Rusia acopera un sfert din nevoile de gaz ale Uniunii.

Oficialii care au participat la reuniunea de luni au fost de acord sa mearga inainte cu conducta Arab Gas Pipeline, care se intinde din Egipt pana in Siria, si sa o conecteze la Irak, Turcia si UE pana in 2009.

"Ne uitam si in alte directii", a adaugat Piebalgs. "Azerbaidjan si Turkmenistan nu sunt mai putin importante pentru a furniza gaz direct Uniunii Europene", a dat el asigurari.

Comisia Europeana a anuntat luna trecuta ca Turkmenistanul va furniza 10 miliarde de metri cubi de gaz din 2009, in cadrul eforturilor de a asigura suficiente resurse pentru a face Nabucco viabila din punct de vedere comercial.

Nabucco este considerat rivalul proiectului South Stream, sustinut de Rusia, care va aduce in cele din urma 30 de miliarde de metri cubi de gaz rus catre sudul Europei.

"Prea multi oameni cred in continuare ca nu privim decat spre nord si est cand ne gandim la securitatea noastra energetica, dar bineinteles ca ne uitam si in sud", a declarat comisarul pentru relatii externe Benita Ferrero-Waldner.

"La nivel bilateral, am semnat deja o declaratie comuna pentru cooperare energetica cu Iordania, suntem aproape de a semna un memorandum de intelegere cu Egiptul privind energia si lucram la un altul si cu Irakul", a adaugat Ferrero-Waldner.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#Irak, #UE, #Egipt, #gaz, #progres , #stiri economice