UE ar putea prelungi functionarea centralelor pe carbune

Vineri, 27 Februarie 2009, ora 19:29
839 citiri
UE ar putea prelungi functionarea centralelor pe carbune

Zeci de centrale electrice invechite din Europa ce functioneaza pe baza de carbune ar putea obtine prelungiri ale autorizatiei de functionare pana in 2020, daca accepta sa isi restructureze orele de operare.

Propunerea a fost facuta Cehia, care detine presedintia rotativa a Uniunii Europene (UE), in cadrul unei analize a reglementarilor privind ploile acide din UE si are scopul de a pune capat opozitiei tarilor care au economii ce funtioneaza pe baza de carbune si care se tem de viitoare intreruperi ale furnizarii cu energie, arata Reuters, potrivit NewsIn.

Propunerea, insa, i-ar putea infuria pe ecologisti, care cer o suspendare urgenta a folosirii carbunelui, intrucat aceasta ar avea cea mai mare contributie la incalzirea globala. Legislatia finala va fi contestata acerb si este improbabil sa fie aprobata timp de luni intregi.

Actualele reglementari privind emisiile din UE obliga centralele europene sa detina echipamente costisitoare pentru indepartarea sulfurilor si a oxizilor de nitrogen care determina ploi acide, dar centralele mai vechi pot alege sa nu aiba astfel de echipamente, cu conditia sa se inchida dupa 20.000 de ore de functionare sau pana in 2015.

UE a adoptat in 2001 o legislatie menita sa diminueze emisiile uzinelor industriale, care dauneaza sanatatii si care creeaza ape si soluri acide.

Comisia Europeana (CE), bratul executiv al UE, estimeaza ca daca legislatia privind calitatea aerului ar fi implementata integral, ar putea fi impiedicate anual 13.000 de morti premature.

Unele tari europene, precum Marea Britanie, care face obiectul acestei legislatii, afirma ca inchiderea fortata a centralelor va determina o fisura in capacitatile de productie in jurul anului 2015.

Marea Britanie, Spania, Franta si Romania sunt in fruntea listei tarilor care trebuie sa inchida centralele ce functioneaza pe baza de carbune pana in 2015, daca nu sunt aprobate noi exceptii, potrivit datelor Comisiei Europene.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#inchidere centrale carbune, #propunere Uniunea Europeana, #prelungire termen , #stiri economice