Ultima suflare a dolarului?

Luni, 22 Iunie 2009, ora 23:45
5724 citiri
Ultima suflare a dolarului?

Dupa ce doi barbati au fost prinsi, la granita dintre Italia si Elvetia, cu o geanta plina de ceea ce pareau a fi titluri ale guvernului american, in valoare de 134 de miliarde de dolari, paranoia privind soarta dolarului a atins noi cote.

Cum de au reusit cei doi barbati, se intreaba toata lumea, sa ajunga in trenul dinpre Italia spre Elvetia, cu titluri de stat mai valoroase, la prima vedere, decat produsul intern brut al unei tari precum Singapore?

Daca titlurile ar fi fost adevarate, cei doi s-ar fi numarat printre cei mai mari creditori ai Statelor Unite, dupa Rusia si inainte de Marea Britanie.

Imediat dupa publicarea stirii, au aparut si primele teorii ale conspiratiei: cei doi barbati ar fi fost agenti ai Ministerului de Finante din Japonia, in tara in care se tinea summit-ul G8 (Italia), care faceau o scurta calatorie in Elvetia pentru a vinde o mare parte din muntele de titluri de stat americane din Trezoreria japoneza.

Oficialii americani au confirmat ca titlurile erau false, insa, pentru multi, aceasta poveste nu face decat sa confirme faptul ca exista multa nesiguranta in ceea ce priveste soarta dolarului american, relateaza The Telegraph.

Astfel, a aparut o intrebare cat se poate de serioasa: vor continua guvernele din Japonia, China sau orice alt stat sa sprijnine bancnotele verzi, chiar in timpul celei mai mari crize din financiare din istoria moderna, sau o vor abandona, distrugand superioritatea economiei americane?

Nu este pentru prima data cand unii analisti s-au grabit sa-i scrie necrologul. Dolarul a fost presupus mort de mai multe ori de-a lungul istoriei, dar a reusit sa invie. In anii "70 si "80, multi i-au prezis declinul, principalul rival din acea perioada fiind yenul japonez. Aparitia monedei euro, la sfarsitul anilor 1990, a dat o lovitura destul de puternica dolarului.

De asemenea, in anii dinaintea crizei actuale, analisti, economisti si investitori, printre care se numarau Peter Schiff - care, in 2007, a publicat o carte despre cum sa profitam de criza ce avea sa urmeze - si George Soros, se intreceau in declaratii despre decaderea monedei americane.

China si Rusia, principalii adversari ai dolarului

Acum, dupa prabusirea sistemului financiar global, avertismentele s-au inmultit si, de aceasta data, vin din partea celor care au puterea de a schimba ceva. Primul a fost guvernatorul bancii centrale chineze, Zhou Xiaochuan, care a propus ca moneda folosita de Fondul Monetar International, DST, sa fie folosita pentru rezerve la nivel international, in locul dolarului.

Parerea sa a fost intarita de presedintele rus, Dimitri Medvedev, care a declarat, saptamana trecuta, ca lumea are nevoie de o noua moneda pentru rezerve, pe langa dolar.

Pentru prima data in istorie, dolarul chiar sufera. Din 2002, s-a devalorizat in raport cu celelalte monede principale de la 112 la 81 de puncte. In aceeasi perioada, a scazut semnificativ si proportia dolarului in rezervele celor mai importante banci centrale. Potrivit FMI, rezervele in dolari detinute de Beijing, Tokyo, Londra si Paris, printre altele, au scazut de la 71 de procente la 64,5 procente.

Soarta dolarului depinde, in mare masura, de cat de bine reusesc autoritatile americane sa gestioneze criza.

Pe de alta parte, tocmai faptul ca tari precum China au trilioane de dolari in visterie, l-ar putea salva, pentru ca, in caz contrar, ar deveni o adevarata problema. Chiar daca ar vrea sa scape de acesti bani, nu exista nicio cale prin care ar putea realiza acest lucru, fara pagube majore asupra economiei tarii.

Dolarul este adanc implicat in economia mondiala. Statele Unite vor fi nevoite, in anii urmatori, sa imparta puterea cu China si posibil si alte state, pierzandu-si statutul de lider. O asemenea pozitie vine cu o gramada de responsabilitati, simbolica fiind cea a furnizarii monedei pentru rezervele internationale, adica moneda la care se raporteaza toate celelalte si care se foloseste in comert si sistemul financiar international.

Exista si o alta problema, anume cu ce ar putea fi inlocuit dolarul. Potrivit lui Jim O'Neill, economist sef la Goldman Sachs, monezile care conteaza, in acest moment, sunt ale tarilor BRIC (Brazilia, Rusia, India si China). Insa aceste state nu permit folosirea propriilor monezi.

"Vor mai trece cel putin cinci ani pana cand ne vom da seama daca economia Chinei este bazata pe consum si daca va deveni din ce in ce mai mare si vom vedea daca euro va avea o decada de succes. Pana atunci, dolarul va ramane moneda dominanta", a spus O'Neill.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#decadere moneda americana, #depreciere dolar american , #stiri economice