Un "motor" de crestere: Investitiile straine si aportul lor la economie

Luni, 01 Octombrie 2012, ora 10:30
1578 citiri
Un "motor" de crestere: Investitiile straine si aportul lor la economie

Fluxul net de investitii straine pe anul 2011 a fost de numai 1,815 miliarde euro, potrivit datelor oferite de cercetarea comuna BNR - Institutul National de Statistica.

Acest nivel a rezultat in urma diminuarii substantiale a participatiilor la capitalul intreprinderilor finantate din surse externe (in suma de 4,009 miliarde euro) cu pierderea neta anuntata de acestea (2.497 miliarde euro), se afirma intr-o analiza a site-ului Curs de guvernare.

Pe componente, aproximativ sase septimi din fluxul net de investitii straine directe (ISD) a fost constituit din participatii la capital si o septime credit net primit de la investitorii straini. Ca rezultat cumulat la 31 decembrie 2011, investitiile straine directe se situau la suma de 55.139 milioane euro - raportat la anul 1990, din care aproximativ doua treimi reprezentau participatii la capital, iar o treime credit net de la investitorii straini.

Imobilizarile corporale si necorporale existente in sold la aceeasi data se cifrau la 27.153 miliarde euro, adica aproape jumatate din totalul ISD, ceea ce arata un grad destul de bun de stabilitate al acestor investitii. In structura, dupa destinatia sumelor plasate in Romania, industria, intermedierile finaciare si comertul ocupau primele trei locuri.

De remarcat ponderile foarte mici pe care le au agricultura (2,4%), mult sub potentialul productiv de care dispunem si de necesarul de imbuntatatire a productivitatii si segmentul de hoteluri si restaurante ( numai 0,8% !), unde implicarea redusa a capitalului strain explica in buna parte neajunsurile care se manifesta si ponderea redusa a turismului in formarea Produsului Intern Brut.

Citeste mai multe despre Un "motor" de crestere: Investitiile straine si aportul lor la economie, de la Guvernul Roman la Guvernul Boc pe cursdeguvernare.ro.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#investitii straine economie, #investitii straine Guvern , #stiri economice