Un nou tip de spaga: TVA-ul pe tranzactii imobiliare

Joi, 24 Aprilie 2008, ora 09:06
3401 citiri
Un nou tip de spaga: TVA-ul pe tranzactii imobiliare

Introducerea TVA pe tranzactiile persoanelor fizice produce o noua sursa de spaga pentru inspectorii fiscali, iar ANAF recunoaste ca nu poate controla fenomenul, relateaza Cotidianul. Numai inspectorii fiscali vor stabili daca o persoana fizica va plati sau nu TVA pe o tranzactie imobiliara, iar aceasta noua posibila sursa de spaga nu poate fi controlata in totalitate, au afirmat surse apropiate sefului Agentiei Fiscale (ANAF), Daniel Chitoiu.

Persoanele fizice trebuie sa plateasca TVA daca tranzactiile imobiliare depasesc 35.000 de euro, numai in cazul in care exista o continuitate a acestei activitati cu scopul obtinerii de profit, conform lui Daniel Chitoiu, seful Agentiei de Administrare Fiscala.

El nu a oferit un termen la care se va reglementa plata TVA pe tranzactiile imobiliare.

In plus, codul fiscal nu defineste notiunea de "continuitate" si lasa la latitudinea inspectorilor fiscali sa constate unde poate fi incadrata o tranzactie.

Surse apropiate sefului ANAF au declarat ca institutia este constienta ca unii inspectori fiscali pot lua spaga ca sa "scuteasca" de TVA persoanele fizice pe care le gasesc "suspecte" de tranzactii de natura comerciala cu locuinte.

"Nimeni nu poate controla fenomenul spagii. Probabil ca, si in cazul asta, inspectorii vor lua spaga ca si atunci cand se duc sa controleze firmele mici. Insa tinta noastra nu sunt oamenii care vand doua-trei case, sunt firmele care vand blocuri intregi de apartamente sau cartiere de vile pe numele unei persoane ca sa nu plateasca TVA", au spus sursele pentru Cotidianul.

Punerea persoanelor fizice la plata TVA pe tranzactiile imobiliare este o idee care provine din timpul mandatului lui Sebastian Bodu la ANAF.

Chitoiu este de parere ca, in baza declaratiilor anuale de venit, se poate observa daca o persoana fizica a facut tranzactii imobiliare ce au caracter comercial.

Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
#spaga, #TVA, #tranzactii imobiliare, #Daniel Chitoiu , #stiri economice