Un OPEC al gazelor naturale ar duce la cresterea preturilor

Marti, 19 Februarie 2008, ora 14:22
957 citiri
Un OPEC al gazelor naturale ar duce la cresterea preturilor

Formarea unei Organizatii a Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) pentru gazele naturale va duce la monopolizarea exportului acestui tip de combustibil si va determina o crestere a preturilor, conform analistilor, citati de Budapest Business Journal.

Infiintarea unui OPEC al gazelor naturale a fost initiativa Iranului. "Din moment ce Iranul si tarile din Golful Persic au o atitudine pozitiva in legatura cu infiintarea unui OPEC al gazelor naturale, planul pare realist. Rusia nu este asteptata sa intervina in acest plan in viitorul apropiat, insa formarea unei astfel de organizatii este inevitabila", a declarat un profesor universitar din Teheran, citat de NewsIn.

Se asteapta ca formarea unui cartel al principalilor exportatori de gaze naturale, o organizatie internationala construita pe principiile OPEC, sa fie prezentata in cadrul intrunirii Forumului Statelor Exportatoare de Gaze Naturale care va avea loc in iunie 2008 in Moscova.

Statele Unite se opun infiintarii unui OPEC al gazelor naturale si sustin ca acest lucru va crea probleme atat pentru producatori cat si pentru consumatori. Este probabil sa determine o crestere semnificativa a preturilor.

Expertii rusi sustin ca o posibila infiintare a organizatiei nu ar putea afecta pretul gazelor naturale la nivel mondial.

Un Forum al Tarilor Exportatoare de Gaze Naturale a fost infiintat in 2001, in Teheran. Printre statele care iau parte la acest forum se afla Algeria, Bolivia, Venezuela, Egipt, Indonezia, Iran, Qatar, Libia, Nigeria, Oman, Rusia, Trinidad si Tobago si Guinea Ecuatoriala.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#gaze naturale, #OPEC, #scumpiri , #stiri economice