Unde au disparut miliardele evaporate de criza?

Vineri, 17 Octombrie 2008, ora 21:25
4309 citiri
Unde au disparut miliardele evaporate de criza?

Mii de miliarde de euro, de dolari sau de yeni au fost date disparute pe bursele mondiale, iar daca unele voci intreaba unde au disparut acesti bani, economistii raspund ca nicaieri.

La sfarsitul unei saptamani de fluctuatii, de pe Wall Street pana la Tokyo, trecand prin Londra, Frankfurt si Paris, principalele piete internationale de capital afiseaza in continuare scaderi vertiginoase, cuprinse intre 30% si 50%, comparativ cu nivelul de acum 12 luni, comenteaza AFP.

In fata unei astfel de caderi, fie ca esti trader intr-o mare banca, fie proprietarul unui mic depozit sau cotizezi de 20 de ani la un fond de pensii prin capitalizare, este greu sa nu iti spui ca ai pierdut foarte multi bani.

Cine a avut de castigat din acest lucru? Vanzatorii de aur, al carui curs este printre singurele ce rezista in contextul actual gaunos? Investitorii care profita de scaderile bursiere, ca sa isi construiasca ieftin un portofoliu? Fondurile speculative care isi incaseaza si cele mai mici castiguri?

Spre deosebire de presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, care spune ca "multe miliarde de euro sau de dolari erau artificiale inainte de corectia" bursiera, economistii reltivizeaza sumele avansate si sustin ca banii exista in continuare.

"Cand spunem ca mii de miliarde de dolari au fost pierdute, este un abuz de limbaj. Ceea ce ar trebui sa spunem este ca a scazut cu cateva mii de miliarde de dolari cotatia actiunilor listate pe piete, ceea ce este total diferit", estimeaza britanicul John Sloman, de la Universitatea din Bristol.

Intr-un fel, i se da dreptate fostului magnat american Robert Sarnoff, care a murit in 1997 si pentru care finantele nu erau nimic altceva decat "arta de a face sa treaca banul din mana in mana pana cand il faci sa dispara".

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#miliarde, #evaporat, #criza financiara, #comentariu, #corectie bursiera, #valoare , #stiri economice